Életmód karanténban: a bezártság egyenes út a hízás felé?

Életmód karanténban: a bezártság egyenes út a hízás felé?

Most, hogy az Anyatest Projekt Turbó Plusz programja is az utolsó hetébe lépett, megint az jutott eszembe, mennyire más volt még az élet, amikor március elején elindult a csoport. Azóta beütött a kijárási korlátozás, vagyis jól átalakult minden. És egyre többen panaszkodnak arról, hogy ez az otthoni életmód nagyjából egyenes út a hízás felé. Elmesélem, hogy állok ezzel.

Hízás helyett rendszeres edzés
Nem én álltam fejre (ez a póz azért még nem menne), hanem a világ.

Hízás, fogyás, étrend, avagy esszük, amit akarunk?

Az a helyzet, hogy a karantén első pár hete az étrend terén engem is rendesen elvitt. Már csak azért is, mert stressz esetén könnyen nyúlok az édesség után, ami ilyenkor nem szerencsés (Cserébe viszont az alkohol és a cigi ilyenkor sem érdekel különösebben.) A családi mozizáshoz kerül egy kis rágcsa, és már csak az kell, hogy egy kicsit ne figyeljek oda, és máris elszalad a ló. Kellett jó két hét, hogy belássam, edzés ide vagy oda, ebből így hízás lesz, ha nem vigyázok. Egyébként nagyjából két-három hét kellett ahhoz is, hogy fejben is ráálljak erre a másik ritmusra, ne pörögjem szét magam kényszeresen. Szóval megint egymásra hat a test és a lélek, a külső és a belső…

Na, de vissza az étrendre. Elővettem az Anyatest Projekt étrendjavaslatát, és visszatértem ennek az alapjaihoz. Teljesen nem iktattam ki, de visszavettem a cukor és a fehér liszt fogyasztását, kicsit felsrófoltam a fehérjét, a zöldséget-gyümölcsöt. Az adagokat is igyekszem csökkenteni. Plusz ha lehet, este 8 után már igyekszem nem enni, bár ez néha 9-re csúszik, lévén, hogy elég későn fekvő, későn kelő mediterrán népség vagyunk.

Hízás ellen zöldséges turmixok
Zöld turmix a maradékhasznosítás jegyében: jégsaláta, uborka, banán, alma, citromlé, víz

Reggelik az újrahasznosítás jegyében

A reggelit gyakran a maradékhasznosítás uralja: készült zöld turmix maradék jégsalátából, uborkából, almából és banánból, de volt már műsoron tejes banánturmix, sőt, a körözött készítése előtt gondosan eltett kanálnyi túróval és joghurttal összekutyult overnight oats is. És persze csináltam egy nagyobb adag házi müzlit, ha nincs különösebb ötletem, akkor az a reggeli. Ebédre-vacsorára nem opció, hogy külön főzőcskézzek magamnak valami hízás ellenit (épp elég nekem annyi teendő, amennyi alapból van, nem kell extra házi feladat), szóval eszem, amit a család. Ha húst, akkor húst, ha tésztát, akkor tésztát, csak az adaggal játszom egy kicsit. A rágcsákat sem kerülöm babonásan, csak odafigyelek, hogy pár szem után abbahagyjam (nem könnyű). A súlyomon is látszik a dolog, a múltkori átmeneti 1-2 kilós felfutás után most lassan elindult lefelé.

Az edzés, ami nem csak hízás ellen jó

Az edzés meg egyszerűen létszükséglet lett. Ahogy legutóbb is írtam, testileg, lelkileg, szellemileg is ez tart össze. Az Anyatest Projekt pedig annyival jobb a Youtube-videóknál, hogy nagyon tudatosan van összerakva, egymásra épülnek, fokozatosan nehezednek az edzések. Szeretem a pilates fókuszáltságát, lassúságát, az erősítéseket, és a kemény kondiedzéseket is. Emellett egy hétre jut még egy jóga – a szokásos jógatermes órám online változata -, valamint egy random „bármimás” edzés a változatosság kedvéért. Ez a rész tényleg változatos, volt már szobabiciklis intervall, plusz jóga, az Anyatest Projekt aktuális heti pilates edzésének ismétlése, de táncos edzés, sőt, random box-video is, amihez épp kedvem volt, és ami épp szembe jött. Heti két pihenőnapot tartok, nem előre meghatározott napokon, hanem ahogy alakul. A többi öt napon edzek.

Az edzés nem csak hízás ellen jó
Az edzés nemcsak hízás ellen jó, nekem most ez a testi-szellemi-lelki kapaszkodó

Még mielőtt kikiáltanátok kézműveskovászos mintakaranténozónak, azt is el kell mondanom, hogy normál időben legtöbbször tömegközlekedek, vagy sétálok. Ez nagyjából 5-6000 lépés per nap, de egy rohangálósabb, vásárlósabb napon 10 ezer is összejön. (Van ám igazság a „shopping is my cardio” mémben is 🙂 ) Na, ez most, ugye nincs, vagyis a heti öt edzéssel épp csak közelítem az átagos, normális mozgásmennyiséget, ami még épp elég hízás ellen.

Túlteljesített tervek

Bevallom, az elején tartottam az Anyatest Projekt Turbó Plusz programjától. A Turbóhoz képest ez szintlépést jelent, ott kezdődik, ahol a Turbó véget ért. Én meg szerintem még mindig nem bízom eléggé a saját erőnlétemben, akármennyit is javult az elmúlt hónapok során.

Így halad a hasizom
Új edzésprogram, új hasfotó, Alakul az a hasizom…

A terv a program elején az volt, hogy mindenből, kondiból, erősítésből és pilatesből is heti egy alkalom lesz, és ha a program második felében a kondi HIIT (vagyis intervall) részéből csak egy sorozatot csinálok, akkor is rendben van. A hatodik kondiedzés még előttem áll, de az első ötöt gond nélkül végigcsináltam, amire azért eléggé büszke vagyok. És a heti négy edzés (három Anyatest és egy jóga) helyett lett heti öt, ahogy fentebb már írtam.

Súlyban az 54 helyett megint 53 kiló körül járok, remélem, lesz ez kevesebb is. Derékban ez alatt a hat hét alatt is lement egy centi. Az erőnlétem sokkal, de sokkal jobb, mint akár hat hete – ebben persze annak is komoly szerepe van, hogy egy hónapja nem keltem korán, tehát az esetek többségében kialszom magam. És nagyon bírom, hogy most már a karomon és a combizmomon is határozottan látszik az erősítés hatása. A hasizmomon egyre láthatóbban megjelent a második sor kocka, amit szintén komoly eredménynek könyvelek el. Vagyis továbbra is, eszem ágában sincs abbahagyni. A Power programhoz még nem érzem magam elég keménynek, de még egy Turbó Pluszt szívesen bevállalok. Lássuk, milyen lesz másodszorra!

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

5 Comments

  1. Pingback: Válság, változás, morál – gondolatok a karanténból - Zöldsaláta

  2. Pingback: Anyák karanténban, és egy kérdés: te hogy vagy? - Zöldsaláta

  3. Pingback: Szülinapi valóságshow: karanténnapló különkiadás - Zöldsaláta

  4. Pingback: Testtudat és sikerélmény, avagy miért jó ugyanaz az edzésterv kétszer?

  5. Pingback: Kémtanoda: beiratkoztunk a Sherlock-képzőbe - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .