Anyák karanténban, és egy kérdés: te hogy vagy?

Anyák karanténban, és egy kérdés: te hogy vagy?

Ahogy a Húsvét, úgy az anyák napja is más az idén. Nincs ovis vagy iskolai ünnepség, cserébe non-stop otthon vannak a lurkók. Nincs anyák, nagyik látogatása, helyette telefon vagy videochat van. És közben itt vagyunk mi magunk, anyák, házitanítók, élelmezésvezetők, szervezőzsenik, időzsonglőrök.

Anyák napja alkalmából azt találtam ki, hogy nő-, anya-, blogger- és vállalkozó-társaimnak felteszem azt a kérdést, amit egy anya ma Magyarországon viszonylag ritkán hall: „és te hogy vagy?”

Kávé

Ők pedig meséltek. Arról, hogy hogyan élik meg a mostani, karanténos helyzetet, mi a jó oldala, mi a rossz benne, és milyen praktikáik vannak, ha már nagyon feszít a helyzet. A válaszokból pedig az derül ki, hogy bár mindenkinek más a trükkje, mindenki máshogy reagál, azért mindannyian szuperanyuk vagyunk. Anyák a karanténban. Kordokumentum, 2020.

Ezt olvastad már? Karantén-életmód, avagy a bezártság egyenes út a hízás felé?

Anyák egymás közt: mi a jó, mi a rossz?

„Tornázom, zenét hallgatok, olvasok, ez a jó része. De úgy érzem, hogy nagyon befordulok, mert nem találkozhatok a bővebb családommal, barátaimmal.” – meséli Tóvizi Tímea, a Beauty In the Box divat-webshop tulajdonosa.

Anyák karanténban 02

Lay Boglárka, a BogBag környezetbarát termékek készítője szerint az alkotói csend hiányzik nagyon.

BogBagként hiányzik az alkotói csend és a magány, amíg ezt nem ismertem fel nehéz volt nagyon. Most, hogy reggel vagy éjjel csinálok magamnak kis énidőt sokkal jobb.

Jó, hogy sok időt töltök együtt a családommal, kialakítottunk közös új szokásokat, amiket imádok pl. közös együtt főzöcskézés, kora esti filmezés, közös olvasás, kertészkedés.

Persze nehéz ennek ellenére is: hiányoznak a barátaim, a vállalkozótársak, a közös találkozások és a piacozások a személyes találkozások a vásárlóimmal, viszont felpörgött az online életem.”

Ezt olvastad már? Szépségnap a karanténban: énidőre ilyenkor is szükség van!

Mi a trükköd bekattanás ellen?

„Trükk, az nincs. Be vagyok kattanva ??” – kezdi Kecskés Tímea, az Egyboszorka blog írója Aztán persze kiderül hogy igenis, van trükkje: – „A napirend a trükk. Két homeoffice felnőtt, három homeschoolingolt gyerek – egy percig nem mondtuk, hogy ’de jó, nincs iskola’, hanem napirend szerint megyünk, reggel családi meeting a konyhában a whiteboardnál. Erről írtam a blogomon is és az m2-t is megihlettük.

Maradj otthon

Bálint Cecília coach kolléganőm (ccoach.hu)gyerekei már nagyok, így a gyerekek otthoni tanulása már nem nyomja a vállát. A vállalkozását fejleszti, és sporttal, főzéssel kapcsolódik ki:

„20 év után megint rákaptunk a tollasozásra, a férjemmel lejárunk a kiskertünkbe majdnem minden nap. Minden nap főzök, újabb és újabb szuper kreálmányokat. Elindítottam egy életmódváltó ideális testsúly elérésében segítő csoportot, ami segít a kapcsolódásban is, és a saját tudatosságom növelésében is. Ez lefoglal, sokat olvasok hozzá, és nem utolsó sorban megerősítést is ad.”

Oresko Renáta jógaoktató (Jóga Pop blog) nem meglepő módon jógával töltődik fel

„Én egyébkent is itthon lennek a legkisebbemmel, de persze melósabb, hogy most mind a négyen együtt vagyunk 0-24-ben a férjemmel es a két gyerekkel. Hetente 1x online jógaórát tartok a barátnőimnek, ez feltölt engem is. És persze azért próbálom életben tartani a blogomat is, a Jóga Pop-ot is.”

Gyerekek

Bartha Hedvig, akinek saját fejlesztésű társasjátékait a https.//felnottarsasok.hu-n találjátok meg, természetesen a közös játékra esküszik.

„Sokat társasozunk a gyerekekkel, hiszen mindenki itthon van. Én pedig ha mindkét gyereknek zoom órája van, akkor napozom a kertben így töltődöm, és D vitamint is töltök.”

Ezt olvastad már? Kényelmes és csinos ruhák otthonra

Zsonglőr anyák, avagy a legjobb csak lazán!

Mayerné Répási Adrienn, a ReAd blog írója hasonlóan működik a mindennapokban, mint én: nem tervezünk, lazára vesszük, amit lehet.

„3 gyerkőccel itthon, home office módban nem egyszerű. Korábban sem volt az, de a vírus jelentősen megnehezítette a dolgom, hiszen most férjen kívül, aki jelenleg még dolgozik valamennyit, mindenki itthon van. Tanulni az iskolással, felkészíteni a nagycsoportosomat az iskolára és a legkisebb bölcsist is lefoglalni, miközben igyekszem az itthoni munkáimat is elvégezni, vezetni a háztartást és haladni az online szövegírós, újságírós munkámmal is… Zsonglőrködés a nap. Nem tervezek előre, így az anyák gyakori baja, a görcsös megfelelési kényszer elkerül. A lecke legyen kész, a munka is (bár az legtöbbször háttérbe szorul vagy nagyon későn, este csinálom meg), a többi nincs kőbe vésve. Ami aznapra belefért, az belefért, a következő napra is marad, nem szalad el.

Arra figyelek tudatosan, hogy férjen a napba némi mozgás is, ami sokszor este 7-re tolódik és közösen, családilag végezzük, bringázás, futás vagy kertrendezés címszóval. Kell egy kis “én-idő” is, ha már mindenki alszik, olvasással. Nyugtat és végre egy kis lélegzethez jutok, csend van, más világokban barangolhatok. “

Ezt olvastad már? Az otthoni munka egyenlő a pizsamában fetrengéssel?

Anyák karanténban 05

Hiányzik az én-idő, de több a közös idő

“Talán mindenkinek a saját kis ideje, csendje, a tér hiánya a legszembetűnőbb, legfájóbb pont.” – folytatja Adri. – “Ami még rossz, hogy korábban nagyon sokat túrázó, jövő-menő család voltunk. Így mindenkinek hiányoznak a közös kirándulások, a mozizások, múzeumlátogatások, a gyerekeknek pedig a megszokott kis foglalkozásaik, a hangszer és mozgás órák, a kis barátaik, a bölcsi, ovi, suli. Nekem pedig csoportos torna és zumba órák.  A jó az egészben, hogy sokat vagyunk együtt, így közösen főzünk, sütünk, takarítunk is. Önállóbbak lettek a gyerekek. Feltalálják már magukat, ha nincs semmi foglalatosság.

Több idő marad társasozni, kártyázni együtt vagy férjjel horgászni járni a közeli tóhoz. Többet beszélgetünk és nem sietünk. Nincs reggeli rohanás és aggódás, hogy mindenki odaér-e időben a megfelelő helyre. Elmaradtak azok az epizódok, hogy “jaj, otthon maradt a tolltartó, nem hoztál nekem anya váltócipőt, el fogunk késni a szolfézsról, befizetted, elmész érte”… Bevallom, ez cseppet sem hiányzik. Az viszont igen, hogy végre nyugodtan meg tudjam látogatni a nagymamámat, a húgomékat láthassam és öcséméket, anyumat is.”

Minden otthon levő, nyugalmat kereső vagy az otthonlétet élvező szuperanyunak nagyon boldog anyák napját kívánok!

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Pixabay.com

2 Comments

  1. Pingback: Mommyhelp: az oldal, ahol összefognak az anyák - Zöldsaláta

  2. Pingback: Ajándék anyák napjára az anyakényeztetés jegyében - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .