Overnight oats, avagy reggeli újratöltve

Overnight oats, avagy reggeli újratöltve

A hashájtalanítás-program egyik fontos része volt nálam, hogy lecseréltem a reggeli pirítósomat valami egészségesebbre, és főleg változatosabbra. Namármost, a változatos és Instagramon villantható villásreggelik szépek és jók, néha rájuk is kattanok, amikor hétvége van, későn kelés és ráérős reggel (azért ez elég ritka, lássuk be), de a hétköznapi reggelek különleges elbánást igényelnek. 

Fotó: pixabay.com

Először is nem vagyok barátja a koránkelésnek, de amíg be nem vezetik a 9 órás sulikezdést, addig muszáj. Viszont általában félkómásan kászálódom ki az ágyból, és agyi kapacitásban nagyjából a vízicsigával veszem fel a versenyt, de közülük is csak a lassabbakkal. Nagyobb szabásúan főzni meg éber és kipihent állapotban sem igazán szeretek, szóval képzelhetitek, mennyi kapacitásom van reggel remekműveket alkotni…

Fotó: pixabay.com

Az angolszász országokban overnight oats-nak nevezett reggelit viszont pont az ilyen fazonoknak találták fel: este kell vele dolgozni kábé kettő percet, aztán mehet az egész a hűtőbe, reggel pedig csak elő kell venni, és gyümölcsöt szeletelni rá. Ráadásul kábé egymillió variációja létezik, a mogyoróvajastól a csokisig, a kókuszostól az epresig. Az én kedvencem a kókuszos, már este bele szoktam egy kicsit nassolni, reggel pedig ez az egyik legjobb reggelim.
 

Fotó: pixabay.com

Már csak azért is, mert a zabpehely tele van rostokkal, így délig garantáltan eltelít, ugyanakkor ad annyi jó minőségű szénhidrátot, hogy legyen energiám a délelőtti pörgésre (nálam legalábbis, itthon dolgozás ide vagy oda, akkora pörgés szokott lenni délelőttönként, hogy csak kapkodom a fejem). Tápanyagbombának is beválik: van benne tiamin (B1-vitamin), szelén, E-vitamin, magnézium, foszfor, cink, mangán és vas, szóval sokkal jobb, mint a fehér kenyérből készült szokvány pirítós. 
Ezen kívül az “éjszakás zabpehely”-ben általában van még chia-mag, amely remek omega-3 zsírsav forrás, valamilyen olajos mag, amely szintén omega-3 zsírsavakat ad, tej, joghurt vagy növényi tej, szárított és friss gyümölcs, fűszerek… innentől ismét csak a fantáziádra bízom az összeállítást, tényleg bármilyen variációban elkészíthető.

A kedvenc kókuszos alapreceptem a következőképp néz ki:

Fotó. Judit

 Hozzávalók:
3-4 evőkanál zabpehely
2-3 teáskanál chia mag
durvára vágott dió, mandula, kókuszreszelék
mazsola, vagy apróra vágott aszalt gyümölcs
Kókusztej vagy más növényi tej
méz
vaníliakivonat

Így készítsd el:
Tedd egy tálkába a zabpelyhet, keverd hozzá a chia magot, a diót, a kókuszreszeléket, a mazsolát, majd öntsd fel a kókusztejjel vagy másféle növényi tejjel. Keverd hozzá a mézet és a vaníliakivonatot, majd lefedve tedd be egy éjszakára a hűtőbe. Reggel szeletelj rá bármilyen gyümölcsöt, vagy tegyél rá valamilyen befőttet (nyáron a bogyósok és a barack jött be a legjobban, most az alma és a meggybefőtt a sztár), és már eheted is. Ha nagyon sűrű lenne, akkor tegyél még hozzá egy kis tejterméket. Ha a növényi tejek közül vaníliásat használsz (én mostanában a The Bridge vaníliás rizstejével készítem, ezzel is nagyon finom), akkor a vaníliakivonatot akár el is hagyhatod. Ha szereted, akkor kevés fahéjjal is ízesítheted.

 Itt találsz még néhányat a több száz változatból.

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is. A Zöldsaláta Facebook-közössége is vár, sőt a Bloglovinon is megtalálod a Zöldsalit.

2 Comments

  1. Pingback: Életmód karanténban: a bezártság egyenes út a hízás felé? - Zöldsaláta

  2. Pingback: Teljes értékű növényi étrend: változatosság és egészség (húsevőknek is)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .