Sokoldalú, illatos segítőtárs: a teafaolaj

Sokoldalú, illatos segítőtárs: a teafaolaj

(szponzorált tartalom) Tavaszi nagytakarítás, felületfertőtlenítés vagy pattanások kezelése – a teafaolaj ezt mind tudja. A latin néven Melaleuca alternifolia-ként emlegetett ausztrál teafa olaja a pandémia idején került be igazán a köztudatba, mára pedig az egyik leggyakrabban használt olaj. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító hatása miatt sokoldalú szerepe van a mindennapokban. Baktériumölő, gombaölő, vírusölő, parazitaölő tulajdonságai miatt széles körben alkalmazzák.

Teafaolaj 01

Örökzöld mirtuszféle

Nevével ellentétben a mirtuszfélék családjába tartozó teafa nem fa, hanem örökzöld cserje, melynek leveleit az Ausztráliában élő őslakosok feltehetően már évezredek óta felhasználták gyógyító forrázatok és pakolások készítésére. Ezt a kivételes gyógynövényt James Cook tette ismertté Európában a 18. század második felében. A Brit Királyi Haditengerészet kapitánya és legénysége megfigyelte, hogy az ausztrál bennszülöttek a teafa levelekből főzetet készítenek, innen ered a “teafa” (Tea tree) elnevezés is. A teafa illóolaját először 1925-ben desztillálták, a híressé vált cserjét azóta kimondottan a leveleiből kinyerhető értékes olaja miatt termesztik.

A teafaolaj titka: a terpinén

A teafaolaj hatékonyságát nemcsak az évezredes hagyományok és tapasztalatok bizonyítják, de számos klinikai vizsgálat és kutatás eredménye is alátámasztja. A Melaleuca alternifolia leveleiből vízgőz lepárlással kinyert illóolaj fertőtlenítő, csíraölő tulajdonsága a terpinén-4-ol komponensre vezethető vissza. Nagyon érdemes odafigyelnünk arra, hogy milyen teafaolajat vásárolunk, hiszen a legtöbb termék alapvetően csak illóolaj és nem felel meg gyógyhatás tekintetében a kritériumoknak. Terápiás szempontból azok a teafa illóolajok az értékesek, melyek terpinén-4-ol tartalma magas és eléri a 35%-ot, a cineol hányada viszont alacsony és nem éri el az 5%-ot, mivel e vegyület irritálhatja a nyálkahártyát.

Afta 01

Mire használható?

A nagytakarításnál érdemes pár cseppet tenni a felmosóvízbe, hogy a lakás ne csak csillogó, de fertőzésektől mentes is legyen.

Széles körben használhatjuk bőrfertőzések, száj- és fogínygyulladás, szájfertőzés, körömgomba, hajkorpásodás, vágott és horzsolt sebek, pattanásos bőr (akne) kezelésére. Bőrfertőzések, vágott és horzsolt sebek, pattanásos és aknés bőr, valamint körömgomba ellen is kipróbálhatjuk.

Bőrproblémák esetén érdemes naponta 10-15 cseppet fél pohár (kb. 1/2 db) langyos vízben elkeverni, az oldatot steril vattapamaccsal, vagy gézzel az érintett bőrfelületre felvinni. Csak hígítva használjuk, ne vigyük fel töményen a bőrfelületre.

Száj- és fogínygyulladásnál javasolt 5-10 cseppet 1 pohár (kb. 1 dl) langyos vízzel elkeverni, naponta többször gargalizálni, illetve öblögetni. Azonban vigyázzunk, hogy nehogy lenyeljük az elkészített oldatot!

Mikor árthat a teafaolaj?

12 éves kor alatt nem javasolt az alkalmazása, valamint akkor sem, ha ismert érzékenységünk vagy allergiánk van a teafaolajra vagy a colophonra. A teafaolajat nem szabad lenyelni és inhalációra sem alkalmazható, valamint a szem közvetlen környékén és a fülben is kerüljük a használatát. Csak hígítva alkalmazandó!

További információ: www.tebamol.hu

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Olvasd el ezt is!

Felfrissülés a fürdőszobában

Tavaszi dekoráció a jókedvünkért

Peach Fuzz színharmóniák

One comment

  1. Pingback: Ekcéma: okok és lehetőség az enyhülésre - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .