Karanténedzés a pilates és a fókuszáltság jegyében

Karanténedzés a pilates és a fókuszáltság jegyében

Amikor az Anyatest Projekt legutóbbi Turbó programja végén eldöntöttem, hogy továbbra is velük edzek, sőt, szintet lépek, még minden a régiben ment. Azóta a járvány alaposan felkavarta az életünket. Az állandóságot számomra most az itthoni munka mellett a heti online edzés képviseli. Ebben a helyzetben ez az egyik fő terápiás módszerem, mert amikor szétesnék, akkor is segít fókuszáltnak maradni. Különösen a pilates, ami az elmúlt két hétben az egyik nagy kedvencemmé vált. Pedig nem indult minden ilyen simán…

Pilates gyakorlat
Az a legjobb benne, hogy nagyon kell rá koncentrálni

A legutóbbi Turbóban hetente négyszer edzettem. A háromféle (kondi, erősítő és jóga) edzésből minden héten megismételtem az egyiket, általában az erősítést, sőt, plusz gyakorlatokat is tettem az edzésekre. Emellett pedig eljártam jógázni a body&mind jegyében. Úgy indultam, hogy a Turbó Pluszban ismét megelégszem az alap edzésprogrammal: heti három alkalommal, plusz az egy jógával, házon kívül. Amióta viszont itthon vagyunk, úgy érzem, hogy szükségem van a napi szintű edzésre. Ez a 30-40-45 perc az az énidő, ami a legtöbbet segít abban, hogy lelkileg is összetartsam magam. A jóga is átkerült az online világba, így tényleg a nappali közepe lett az edzőtermem.

Ezt olvastad már? Karantén idején is tegyél a lelki egészségedért

A pilates eddig nem volt a kedvencem

A Turbóhoz képest a Turbó Pluszban az az egyik legnagyobb változás, hogy a kondijavítás és az erősítés mellett most a jóga helyett pilates a „nyugis” edzés. Bevallom, ez volt az a sport, ami eddig nem tartozott kifejezetten a kedvenceim közé. Valamikor még 2008-ban, friss anyukaként próbáltam ki, de nem fogott meg. Nem volt hozzá zene, voltak viszont százas ismétlések, nekem meg ez az, amit 20-nál már elkezdek kicsit unni, 30 körül meg már azon töprengek, hová meneküljek a helyzetből. Szóval a pilates és én nem lettünk nagy barátok, legalábbis akkor, első találkozásra.

Pilates a nappaliban Segít fókuszáltnak maradni
Összeszed, leköti a figyelmemet, segít fókuszáltnak maradni

Ezt olvastad már? A sport hatása, túl a kilókon, centiken, hasizmokon

Új helyzet, új sport, új hatás

Pedig alapvetően nincs bajom a lassú, szinte meditatív, koncentrációt igénylő sportokkal. A jóga tizenéve az életem része, és nagyon kell a visszabillenéshez, megnyugváshoz. Egy időben a body art volt a nagy kedvenc, hasonló okokból. Most pedig a korábbi, döcögős tapasztalatok ellenére rászoktam a pilates edzésre. Az Anyatest Projekt pilates óráin ugyanis eddig nem találkoztam hosszan ismételgetett gyakorlatokkal, mindenből annyi van, amennyi egyáltalán nem válik unalmassá.

Pilates 2
Jó lenne a kertben edzeni, de kert az pont nincs hozzá. De a nappaliban sem rossz

A mozdulatok viszont végtelenül koncentráltak, oda kell figyelni rájuk, precízen kell őket végrehajtani, nem lehet közben máson agyalni. Ez pedig most, ebben a furcsa, bezárt helyzetben nekem nagyon jól jön. A másik két fajta edzést is szeretem. A konditól egyre még mindig egyre erősebbnek, egyre sportosabbnak érzem magam, az erősítés pedig klasszul formál. Továbbra sem „kibírva” edzek, hanem élvezettel.

Ezt olvastad már? Ezért sportolj akkor is, ha eleged van

A pilates pedig, a fizikai hatása mellett – épp az előbb írtak miatt – nagyon sokat segít abban, hogy lelkileg is fókuszált maradjak. A múlt héten kétszer is lenyomtam, ebből egyszer este tízkor, amikor azt éreztem, hogy szétesem az ezerféle feladatban és gondolatban. Ezen a héten eddig egyszer csináltam meg, de nem kizárt az ismétlés. Megnyugtat, összeszed, rendbe tesz. És ez most egy olyan dolog, amire nagy szükség van. Testileg meg, ha így megy tovább, tényleg ki fogok alakulni (nem mintha most a strandforma lenne a fő szempont, de azért…)

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

FotóK. Pixabay.com, Unsplash.com, Freepik.com

7 Comments

  1. Bea

    Szia!
    Tetszett ez a bejegyzés. 🙂 Egy ideje ellustultam…nem igazán találtam vissza a mozgáshoz, de most elolvastam a cikkedet és eldöntöttem, hogy holnaptòl újra mozgok és az erősítő gyakorlatok mellett a jóga lesz a befutò. Régen is jògáztam, és szerettem, még ha olyan kecses is vagyok közben, mint egy elefánt. 😀

    Üdv:
    Bea

  2. Csiki Judit

    Örülök, hogy kedvet csináltam neked hozzá! A jóga meg úgysem arról szól, mennyire vagy kecses, egyszerűen csak a saját határaid tologatásáról (bár nem vagyok jógaoktató, csak gyakorló 🙂 ) Üdv: Judit

  3. Pingback: Életmód karanténban: a bezártság egyenes út a hízás felé? - Zöldsaláta

  4. Pingback: 3 dolog, amit a koronavírus után is megtartok - Zöldsaláta

  5. Pingback: Elég-e napi fél óra mozgás? Néhány szó az időtényezőről

  6. Pingback: 5 ok, amiért szeretek a PilaTest klubban edzeni - Zöldsaláta

  7. Pingback: Nyugodt alvás helyett álmatlan éjszaka? Ezen is múlhat! - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .