Mesterséges intelligencia: félsz tőle vagy inkább megismered?

Mesterséges intelligencia: félsz tőle vagy inkább megismered?

A mesterséges intelligencia térhódítása már nem a jövő, inkább a jelen. Sokan persze a rendes reflex szerint félnek tőle, más pedig azt mondja, hogy nem a mesterséges intelligencia fogja elvenni a munkádat, hanem az az ember, aki ért hozzá. Én ez utóbbi véleményt osztom, ezért úgy érzem, egyet nem lehet: kikerülni. És minél hamarabb tanuljuk meg használni, annál jobb.

mesterséges intelligencia 01

Mesterséges intelligencia már az iskolában

Az alapításának 10 éves évfordulójára készülő Logiscool eddig is innovatívan közelítette meg a gyerekek digitális műveltségének fejlesztését, most pedig az AI legújabb vívmányait is integrálja az oktatásaiba. Tananyaguk egyre gyorsabban bővül AI alapismeretekkel, koncepciókkal és eszközökkel. Céljuk, hogy a gyerekeket képessé tegyék a programozás és digitális készségfejlesztés mellett a mesterséges intelligenciával való felelősségteljes és kreatív együttműködésre

Mit mondanak a szülők?

A Logiscool által 200 szülő bevonásával nemrégiben végzett reprezentatív kutatás tanulságos szempontokat tárt fel a mesterséges intelligencia kérdéskörében.

A megkérdezettek célcsoportját 35-55 éves szülők jelentették, akik egy vagy több 6-14 éves gyereket nevelnek. A 200 válaszadó háromnegyede a 30-44 éves szülői korosztályból került ki, a női válaszok aránya kétharmados többséget hozott. Az online kutatás egyik része kérdéseket fogalmazott meg a gyerekek programozás tanulásáról és az azzal összefüggő képességekről, míg a másik kérdéscsoport a szülők véleményét térképezte fel a AI-ről.

mesterséges intelligencia 02

Fontos visszajelzés volt, hogy a megkérdezettek 34%-a bizonytalanságot és félelmet fejez ki a mindennapi eszközökben található AI elemekkel kapcsolatban. Jó hír lehet viszont, hogy a szülők többsége, 57,5%-a felismeri a mesterséges intelligencia jótékony szerepét az élet különböző területein. Ez összhangban van a Logiscool küldetésével, melynek szerves része a mesterséges intelligencia pozitív hatásainak megismertetése, bemutatása is.
A kérdőívet kitöltők csupán 16,5%-a tartja kiemelt fontosságúnak, hogy a 7-10 éves gyermekek megismerkedjenek a mesterséges intelligenciával, míg 53%-uk szerint ez csak átlagos fontosságú.

A mesterséges intelligencia minden oldalát meg kell ismerni

A Logiscool szülői közvéleménykutatása egyértelműen és határozottan kijelöli a jövő útját. Támogatni kell a szülőket, hogy tájékozódjanak a mesterséges intelligenciáról, legyenek tisztában például azzal is, hogy a legnépszerűbb applikációk, online felületek is mesterséges intelligencia alapon működnek.

Akár szeretjük, akár nem, a következő generációt egy olyan jövőre kell felkészíteni, amelyben az AI mindenütt jelen lesz. Azzal, hogy az AI-oktatás a Logiscool általános iskolásoknak szóló tananyagának és módszertanának szerves részévé válik, nemcsak a technológiai fejlődéshez igazodik, hanem biztonságos, tájékozott és innovatív gondolkodásmódot is kialakít a diákok körében.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotó: Unsplash.com

Olvasd el ezt is!

Nyári táborok Logiscool módra

Online oktatás a szabadúszó szülő szemével

One comment

  1. Pingback: 10 éves a digitális írástudás szakértője, a Logiscool - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .