Húsvéti ételek a szűk családi ünnepléshez: ezeket a recepteket próbáld ki!

Húsvéti ételek a szűk családi ünnepléshez: ezeket a recepteket próbáld ki!

Ha már úgy alakult, hogy ez a Húsvét a bezártság jegyében telik, miért ne alakíthatnánk egy kicsit a szokásokon? Most úgyis más lesz az ünnep, elmarad a vendégség, kevesebbet kell főzni, szűk családi körben ünneplünk, akkor miért ne lehetnének a húsvéti ételek egy kicsit mások, mint amit eddig megszoktunk?

Húsvéti ételek 02

Húsvéti ételek az egészség jegyében

A húsvéti asztalon idén valószínűleg kevesebb fogás fog szerepelni, hiszen nem kell sütivel várni a locsolókat. A szűk családnak meg nem feltétlenül szükséges egy hadseregre is elég ételt főzni – végre a háziasszonyok is szusszanhatnak egy kicsit, ha a hétköznapokban úgyis több a feladatuk mostanában.

Ha viszont a mennyiségből visszaveszünk, érdemes a minőségre is új szemmel nézni. Nem az a kérdés, hogy húsvétkor minőségi ételt teszünk-e az asztalra, mert ez természetes. Az a kérdés, hogy ez a húsvéti ételek mennyire támogatják az egészséges életmódot. Már csak azért is, mert mostanában mindenki arra panaszkodik, hogy a karantén végére jó pár kiló plusszal fog kilépni az ajtón. Pedig ez nem szükségszerű. Miért ne lehetne kicsit újítani a recepteken, kicsit átalakítani a bevett szokásokat? A sonka-torma-tojás hármasa adott, de a többi miért ne lehetne szabadon választott?

Húsvéti Ételek az Alakorvoslás programtól
Dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás program alapítója Fotó: alakorvoslas.hu)

Az ünnepen is lehet mértéket tartani!

Dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás program alapítója szerint a húsvéti, és egyáltalán, bármilyen ünnepi étkezések során is érdemes mértéket tartani. Ragaszkodjunk a napi 3-4 étkezéshez, amelyek között minimum 4, de legfeljebb 6 óra teljen el, A lovak közöé csapott gyeplő helyett pedig inkább a tudatos kilengés legyen a jelszavunk: vagyis tudjuk, miből mennyit eszünk, és a következő napokban kicsit fogjuk vissza magunkat. A nagyobb étkezések félre essenek, amikor a szervezet inzulintermelése élettanilag alacsonyabb, míg estére érjük be kevesebb, fehérjében gazdagabb, szénhidrátban szegényebb étellel.

A reggeli is lehet fehérjében gazdag, szénhidrátban szegény, és még jobb, ha a napot egy kis mozgással indítjuk. Aki nem reggeli típus, az később, bármikor a nap folyamén iktassa be a mozgást a napirendbe. A receptek terén pedig most lehetőség nyílik egy kis kísérletezésre. Ha nincs otthon valami a hozzávalók közül, bátran légy kreatív: a quinoa például nem tartozik szorosan a magyar átlag háztartás felszereltségébe, de köles vagy hántolt árpa, esetleg bulgur biztosan van otthon, azzal is nagyon klassz a saláta. Ami hiányzik, azért ne rohanj el azonnal a boltba, inkább gondold át, mit használhatsz helyette. Így lesznek a karanténban kiötlött húsvéti ételek nem csak egészségesek, hanem a saját szájízed szerint alakítottak is, amelyekből lehet, hogy később családi klasszikus lesz.

Hímes tojás

Az Alakorvoslás program receptjei: újszerű, finom és egészséges húsvéti ételek

A mértékletes, egészséges, mégis finom húsvéti ételek receptje Dr. Farkas Kitti-től, az Alakorvoslás program alapítójától érkeztek.

Superfood saláta

Hozzávalók (6 adag):
300 g quinoa (vagy köles, bulgur, hántolt árpa, esetleg barna rizs, ami épp otthon van)
0,5 db lilahagyma
1 db kaliforniai paprika
1 db narancs
1 db avokádó
0,5 kis vörös vesebab konzerv
0,5 kukoricakonzerv
1 db gránátalma elhagyható, ha nincs otthon)
2 db lime vagy 1 citrom leve
2 gerezd fokhagyma
3 ek citromos olíva olaj
0,5 tk koriander
2 tk petrezselyem
só, bors

A quinoát áztassuk be, öntsük le a levét, öblítsük át, melyhez használjunk nagyon apró lyukú szűrőt. Majd enyhén sós, kétszeres mennyiségű vízben 15-20 perc alatt főzzük meg és tegyük félre, takarjuk le több konyharuhával. A kaliforniai paprikát és hagymát, narancsot és avokádót vágjuk kockákra (avokádóból célszerű nem túl puhát használni salátákhoz), keverjük el a kukoricával és babbal. Végül keverjük hozzá a kihűlt quinoát és a gránátalma magját. A lime-ból, zúzott fokhagymából, olíva olajból és fűszerekből készítsünk páclevet és forgassuk vele össze a salátát.

Húsvéti ételek 03

Jalapeno popper töltött tojások

Hozzávalók (6 adag):
9 tojás
1 üveg jalapeno savanyúság (egyéb erős paprika savanyúság)
2 evőkanál majonéz
4 evőkanál görög joghurt
2 evőkanál natúr krémsajt
100 g prágai sonka vagy húsvéti sonka
2 szár újhagyma
1 marék zelle zöld
0,5 evőkanál mustár
só, bors

A sonkát kb. fél centis kockákra vágjuk és szárazon megpirítjuk egy serpenyőben. A tojásokat hideg vízbe tesszük, majd forrástól számított 12 perc alatt keményre főzzük, megpucoljuk és ha kicsit kihűlt félbe vágjuk. A kemény sárgákat kiszedjük és egy tálban villával összetörjük. Hozzáadjuk a majonézt, joghurtot, krémsajtot, apróra vágott újhagymát. Ízesítjük sóval, borssal és egy kevés mustárral. A krémet habzsák vagy akár egy kanál segítségével a tojásfehérje felekbe adagoljuk és tetejüket megszórjuk a pirított sonkával és jalapeno karikákkal.

Túrókrém

Túrós pohárkrém sült almával, tojáslikőrrel

Hozzávalók (6 adag):

4 db alma
fél rúd fahéj
pár szem szegfűszeg
1-2 ek xylit (nyírfacukor)
0,5 db citrom héja és leve
2-3 evőkanál tojáslikőr

A túrókrémhez:
900 g félzsíros túró (2 zacskó)
330 g natúr joghurt (1 nagy doboz)
2 kupak folyékony édesítő (ízlés szerint)
1 citrom héja és leve

Az almákat félbevágjuk, sütőpapírra tesszük, meglocsoljuk citromlével és rászórjuk a nyírfacukrot, citrom héját. Mellé tesszük a fűszereket és alufólia alatt 180 fokos sütőben 20 percig sütjük. Majd levesszük a fóliát és 5-10 perc alatt megpirítjuk. Ha kicsit kihűlt apróbb kockákra vágjuk. A túrókém hozzávalóit is elegyítjük és a poharakat félig megtöltjük (kisebb méretű pohár ajánlott), erre jön a darabolt sült alma, majd még egy réteg túrókrém. A tetejét meglocsoljuk 2-3 evőkanál tojáslikőrrel. Hűtőbe tesszük fogyasztásig.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Pixabay.com,, alakorvoslas.hu

2 Comments

  1. Pingback: Húsvéti finomságok, vicces tálak, szuper ötletek - Zöldsaláta

  2. Pingback: Kitekintő: ilyen a húsvét Portugáliában - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .