Mik azok a self-care életterületek?

Mik azok a self-care életterületek?

Korábban nem egyszer írtam róla, hogy a self-care nem egyenlő azzal, hogy a heti rohanásban felraksz az arcodra egy arcpakolást, aztán futsz tovább teljesíteni és megfelelni. Ez sokkal inkább egy olyan életszemlélet, amelyik áthatja a döntéseidet, a választásaidat, és amelyik téged állít főszerepbe az életedben. De vajon mik azok a self-care életterületek?

Self-care életterületek 01

Az egyes self-care életterületek más-más megoldásokat igényelnek

A különféle self-care életterületek más-más döntéseket igényelnek. Ezekben viszont az a közös, hogy a jóléted, és a jól-léted áll az első helyen a meghozataluknál. Elsőre persze jól hangzik mindez, de azért vannak benne csapdalehetőségek és ellentmondások. Előállhat például olyan helyzet, hogy nagyon kellene a pihenés, de a pénz is, amit a túlórával lehet megkeresni. Vagy akármennyire is szeretnél tanulással tenni azért, hogy olyan munkát találj, amelyben jól érzed magad egyszerűen nincs rá időd, alkalmad, mert három kisgyereket nevelsz.

Persze ilyenkor sem kell azonnal a háttérbe szorítanod magad és visszatérni a zsigerből jövő lemondáshoz. Vannak kompromisszumok: tanfolyam helyett például elolvashatsz egy-két szakkönyvet olyan ütemben, ahogy neked belefér. Vagy megbeszéled magaddal, hogy mondjuk az év végi hajtásban túlórázol, utána viszont nincs az a főnök, aki visszatartana két hét szabadságtól. Vannak átmeneti, és vannak kreatív megoldások, csak rajtad múlik, mennyire tudsz eltérni az eddigi gondolkodásmódtól. A lényeg, hogy alaphangon egy olyan életet építs fel magadnak, amelyikből nem akarsz folyton a világ másik felére szökni.

Ahány ember, annyi megközelítés

De lássuk, milyen életterületek igénylik a figyelmedet a self-care területén. Most egyelőre csak röviden írok róluk, de tervezem, hogy részletesen is szemügyre veszem majd mindegyiket. Egyébként ahány forrás, annyiféle felosztás létezik, van, aki 5, 6 ,7, sőt, 8 területre osztja fel a self-care szemléletet, sőt, az is előfordul, hogy a coachingban használatos életkerékhez társítják a self-care életterületeket. (Erről is írok majd bővebben.) Megint az a lényeg, hogy azokat az életterületeket nézd meg, amelyek számodra fontosak. És persze vess egy pillantást azokra is, amelyeket valamiért nem gondolsz annak. Miért is?

Self-care életterületek - fizikai

A self-care életterületek legalapvetőbbje: fizikai self-care

Ez viszonylag evidens, hiszen, ha a tested nincs rendben, akkor lelkileg is komolyabb meló rendben lenni. Az önszeretet és a self-care ebben a helyzetben azt jelenti, hogy tiszteld a tested. Adj neki egészséges táplálékot, mozgasd meg, pihend ki magad, menj el orvoshoz, ha szükség van rá, tedd fel azt a bizonyos arcpakolást, vegyél fel olyan ruhát, amiben magabiztosnak érzed magad, és amiről tudod, hogy jól áll. Itt jegyezném meg, hogy a külsőddel törődni nem felszínes dolog, hiszen hozzád tartozik, ez is te vagy nem csak az intellektus. Megérdemled, hogy örömmel nézz tükörbe, és szeresd magad, de változtass azon, amin akarsz és tudsz. (Na, most megint a szín- és stílustanácsadó beszélt belőlem.)

A self-care életterületek egyik elhanyagolt része: az érzelmi self-care

Az érzelmi self-care egyáltalán nem azt jelenti, hogy mindig mosolyogsz, akkor is, ha semmi kedved. Az a toxikus pozitivitás, amit pont nem kellene ide keverni. Azt érzed, amit érzel, és ez jogos. Pont. Senkinek nincs joga elvitatni, nem reagálod túl, nem vagy sértődős, meg túlérzékeny. Az viszont fontos, hogy minél több olyan dolgot vigyél be a napjaidba, amitől érzelmileg egyensúlyba kerülsz: hobbik, napsütés, ölelések, ilyenek.

Self-care életterületek - társas élet

A társas életterületek: kapcsolatok és társas élet

Az ember társas lény, még azok az introvertáltak is, akik az elmúlt másfél év lezárásainál inkább fellélegeztek, mint szorongani kezdtek. Persze azzal sincs semmi gond, ha örülsz, hogy végre nem kell annyit emberek közé menni, mint korábban. De jó, ha tudod, hogy a legnagyobb introvertáltnak is szüksége van szoros, gondosan válogatott kapcsolatokra. Az pedig már a self-care része, hogy ezeket ápold.

Pszichológiai öngondoskodás és spirituális self-care

Az érzelmek mellett a lelki egészség is fontos. A kettő sok helyen átfedésben van, de azért nem teljesen ugyanaz. Nagyon fontos lenne, hogy a testi egészség mellett a lelki egészségünkért is felelősséget vállaljunk. Itt is bejön az a pont, amit más életterületek esetében már leírtam: tartsd szem előtt a saját pszichés jólétedet, és csinálj minél több olyan dolgot, amelyek ezt szolgálják. Például ne dolgozd magad kiégésig, ne feladattól feladatig rohanj, hanem tervezd be az énidődet, és tudd, hogy mikor kell lerázni magadról mások kritikáját. És persze az is ennek az életterületnek a javulását szolgálja, ha nem félsz akár professzionális segítséget is kérni, ha úgy érzed, hogy szükséged lenne egy külső szemre a gondjaid megoldásához.

A spirituális self-care nem arról szól, hogy azonnal el kell kezdened valamilyen vallást gyakorolni, vagy azonnal ezospirigizivé kellene válnod. Viszont nem árt tisztában lenni vele, hogy miben hiszel, miben nem hiszel, és hogyan tud a lelkednek ez az oldala feltöltődni. Van, akinek ezen a téren a vallás ad kapaszkodót, mást a természettel való kapcsolatteremtést tölt fel.

Hobbi

Házon kívüli self-care életterületek: szakmai self-care és önfejlesztés

A szakmai self-care ott kezdődik, hogy tisztába kerülsz a saját igényeiddel ezen a téren. Ha háztartásbeli szeretnél lenni, nézz utána, hogyan tudod ezt megvalósítani. Ha karriert csinálnál, tudd, hogy egy nőnek is szabad, sőt, kell is ilyet. Ugyanakkor viszont nem kell minden percedet és minden csepp energiádat feláldozni érte. A szakmai életedben is húzd meg a határokat, de jelöld ki, merre szeretnél haladni, és tegyél érte. Ide tartozik a szakmai fejlődés és az élethosszig tartó tanulás területe is. Nincs mese, ezt manapság már nem annyira lehet elbliccelni.

Pénzügyi self-care

Pénzügyi és tárgyi self-care

Ehhez az életterülethez tartozik a tárgyi környezeted: hol laksz, mennyi cuccod van, kell-e ennyi, vagy még több kellene. Ide tartoznak az esetleges hiteleid, adósságaid, a vásárlási döntéseid. Az is, hogy felveszel-e egy szükségtelen hitelt, amit később nehezen fizetsz majd vissza, vagy inkább visszafogod magad. És az is, hogy megveszed az olcsó, kétes minőségű cuccokat, vagy elsőként az ár-érték arányt nézed meg, mielőtt vásárolnál valamit. Sőt, az is, ha esetleg csak a legjobbal éred be mindenből.

Ahogy ígértem, ezekről írok majd bővebben is, most csak annyit kérdezek: nálad mely életterületek szorulnak fejlesztésre? Nyugi, olyan ember nincs a világon, aki minden területen tíz pontot kapna egy tízes skálán, szóval simán lehetsz őszinte magadhoz!

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Pixabay.com, Unsplash.com

4 Comments

  1. Pingback: Őszi kedvencek: minden, ami én vagyok • from Ninaa

  2. Pingback: Határaink meghúzása: nem önzés, inkább jó példa! - Zöldsaláta

  3. Pingback: Korhatártalanul – milyen is az élet 50 felett? - Zöldsaláta

  4. Pingback: Kezdjük az alapoknál: mi az a fizikai self-care? - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .