Kezdjük az alapoknál: mi az a fizikai self-care?

Kezdjük az alapoknál: mi az a fizikai self-care?

Amikor a self-care életterületekről írtam, már akkor megjegyeztem, hogy a testi, vagyis a fizikai self-care az alap. Mert a legalapvetőbb testi igényeidről, a Maslow-piramis aljáról szól. És ezen keresztül az egészségedről, amit ugye nagyjából prioritás megóvni. Szóval mi is ez a fizikai self-care valójában?

Fizikai self-care 01
Alapvető szükségleteket ne függessz fel a robot kedvéért!

Volt-e már olyan helyzet az életedben, hogy nem volt időd ebédelni, pedig kopogott a szemed? Vagy hogy nem mentél el vécére, mert előbb be akartad fejezni a munkát, még beszaladtál egy-két üzletbe, miközben érezted, hogy kezd a dolog sürgőssé válni? Na, pont ezek a szélsőséges példák arra, amikor a rohanás meg az elvárások miatt a legalapvetőbb szükségleteinkről is lemondunk. Ezeknél az alapoknál indul a fizikai self-care.

Nem énidő, alapszükséglet!

Mert a rendes ebédszünet (nem az íróasztalnál, hanem asztalhoz ülve), a napi zuhany, a vécészünet nem énidő, hanem alapszükséglet. Ott kezdődik a fizikai self-care hogy ki merjük mondani, először magunknak, aztán már másoknak is, hogy ez jár. De ezek csak az alapnak az alapjai, a fizikai self-care körébe ennél azért jóval több tartozik.

A fizikai self-care klasszikusai: étrend és mozgás

Például az egészséges étel, és a rendszeres edzés. Nem aszerint, ahogy mások elvárják, mert szerintük ezt így kell, hanem úgy, ahogy az neked a legjobb. Hosszú évek elhanyagolása után nem könnyű ráhangolódni a testünkre, és felismerni, hogy mire van szüksége, de nem is lehetetlen. És persze az, hogy a saját igényeinkre szabjuk a dolgot, nem azt jelenti, hogy útmutatás nélkül kell menni a saját fejünk után. Lehet segítséget kérni dietetikustól az étrend kialakításához, lehet edző segítségével sportolni, és igen, néha kell némi akaraterő mindezek betartásához. De azért nem árt felismerni, hogy az egészséges táplálkozás lehet finom, az edzés pedig lehet élvezetes – épp az lenne a lényeg benne, hogy az legyen.

Fizikai self-care 02 - étrend
Nem igaz, hogy vagy finom vagy egészséges – a kettő között kellene megtalálni a lehető legjobbat

Pihenés és egészség

És ha már itt tartunk: az aktivitás mellett a pihenés is legalább ilyen fontos. Úgy az éjszakai alvás, mint a munka felfüggesztése estére vagy a hétvégére. A házimunkáé is. Valamint a nyári kikapcsolódás legalább egy-két hétre. Ez a fajta fizikai self-care csak azok szemében luxus, akik valami miatt még mindig a régi fajta munkafelfogás rabjai. Tudjátok, azokról beszélek, akik szerint az igazi hivatástudat arról szól, hogy éjjel-nappal robotolsz, a hétvége a takarításé, a nyaraláskor meg legyen bekapcsolva a telefonod, mert nem tudhatod, mikor lesz rád távirányítással is szüksége a Cégnek. Akik szerint egy kis náthával, lázzal még nem kell feltétlenül otthon maradni.

Na, nekik kell udvariasan, asszertíven, de határozottan nemet mondani, mert a legalapvetőbb fizikai igényeidet akarják épp megvonni. Ez az az eset, amikor meg kell húzni a határaidat.

Orvosi vizsgálat
Néha kell az az orvos, az a vizsgálat vagy az a gyógyszer

Aztán ott az egészséged témája is. A szűrővizsgálatok, amelyekre a saját érdekedben nem árt időnként elmenni. Az orvos, akit fel kell keresni, ha valamilyen tüneted van. A gyógyszer, amit be kell szedni, ha okod van rá. A fizikai self-care tárgykörébe tartozik az is, hogy ne tekintsd természetesnek, ha bizonyos kor felett már itt fáj-ott fáj, hanem igenis járj utána, hogy mitől fáj, és van-e rá lehetőség, gyógymód, hogy ne fájjon.

A külsőd és a fizikai self-care

És mivel a fizikai self-care témája is meglehetősen szerteágazó, ide tartoznak a szépségeddel, a külsőddel kapcsolatban hozott döntéseid is. Nem kell mindenkinek modellnek lennie, ezerféle alkat létezik, és minden külső teljesen oké – ha a sajátod. Ha nem okoz egészségügyi panaszt, ha nem mások elvárásaihoz alkalmazkodsz vele, ha jól érzed benne magad. De vigyázat, ez nem csak azt jelenti, hogy nyugodtan lehet egy kis pluszod (egyébként tényleg nyugodtan lehet, ha egyébként rendben vagy), vagy nem kell sminkelned, csak azért, mert az Instán sminkelnek a huszonéves influencerek. Akár ennek az ellenkezőjét is jelentheti.

A szépség is a fizikai self-care része
Felejtsük már el, hogy vagy divatos vagy, vagy intellektuális…

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy az esztétikai döntések nem erkölcsi döntések. Senki nem lesz attól jobb vagy rosszabb ember, ha nem jár kozmetikába, de attól sem, ha hetente megy. Senki nem lesz jó vagy rossz ember attól, hogy nem követi a divatot, meg attól sem, ha minden rezdülésére és kollekciójára érzékeny. A saját jó közérzetedre figyelj. Arra, hogy miben érzed jól magad, hogy miben vagy önmagad. A legjobb első benyomást a tükörben kelted – ez kell ahhoz is, hogy másoknál elérd, amit akarsz. Ehhez kell némi önismeret, néha némi bátorság is, és persze nem árt ismerni a színeidet, a legjobb szabályokat, és hasonlókat. Egyet tudj: ez egy jó játék. És felesleges róla valamiféle félreértelmezett illendőségből lemondani.

Így figyelhetsz oda a fizikai self-care -re:

  • Az alapvető szükségleteidből ne engedj. Ha éhes vagy, egyél, megvár a munka. Ha kell, menj vécére. Ha kellene egy kávé, idd meg. Ha nincs rendkívüli helyzet, aludj napi 8 órát (tudom, extra helyzetek vannak, de apróságokra ne pazarold az alvásidőt).
  • Írd be a naptárba az edzés és a kikapcsolódás idejét. A munkaerőd újratermelése legalább olyan fontos, mint maga a munka.
  • Szabj határokat munkában, házimunkában, segítésben.
  • Ha kell, menj orvoshoz, és tervezd be a szükséges szűréseket is.
  • Kísérletezz a külsőddel – önállóan vagy segítséggel (szín- és stílustanácsadásért, a saját stílusod kialakításáért írj nekem az eletszinesben@gmail.com címre). Igyekezz levetkőzni azt a parát, hogy mások majd megítélnek, ha nem felelsz meg bizonyos szabályoknak. Ha így is van, nem mindegy?

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Pixabay.com

2 Comments

  1. Pingback: Test és lélek: most tényleg az összhang a lényeg! - Zöldsaláta

  2. Pingback: Melyik a neked való dermokozmetikum? - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .