Az emberi kapcsolatok 2X5 legártalmasabb mítosza – te is bedőlsz nekik?

Az emberi kapcsolatok 2X5 legártalmasabb mítosza – te is bedőlsz nekik?

Az általános érvényű, kinyilatkoztatásként kezelt „nagy igazságokban” az a legrosszabb, hogy nem teljesen hamisak. Van bennük igazság, hiszen mindenki tud legalább egy olyan esetet az életéből, amikor bejöttek, vagy ismer valakit, akinél pont így volt. Ezért hajlamos mindenki kapásból elfogadni őket, akár az emberi kapcsolatok terén, akár az élet más szegmenseiben. Megmondták az okosok, tehát így van. Meg a Gizike is így járt, ugye…. Pedig annyival több lehetne az életünk, ha nem hagynánk, hogy ilyen marhaságok szorítsanak korlátok közé! Coachként sem győzök mindenkit arra buzdítani, hogy merjen az ilyen általánosságok mögé nézni, és minimum megkérdőjelezni, vagy akár meg is cáfolni őket.

Az emberi kapcsolatok sokrétűbbek az általánosságoknál
Barátság? Szerelem? Akármelyik is, ne higgy az okosoknak gondolkodás nélkül!

Emberi kapcsolatok = rulett az érzelmekkel

Az emberi kapcsolatok színtere ráadásul különlegesen bonyolult – százféle forgatókönyv jöhet elő. Plusz minden kapcsolatban az érzelmeinket, vagyis lényegében a saját belső egyensúlyunkat csapjuk ki a rulettasztalra. Vagyis belebukhatunk, sérülhetünk, csalódhatunk, erre pedig senki sem vágyik. Mégsem jó taktika általánosságok mögé bújva rombolni azt, ami esetleg jó is lehetne, és alapból menekülni. Megmutatom, milyen közkeletű okosságokat tartok különösen romboló hatásúnak.

Mítoszok a barátságról

“Férfi és nő között nincs barátság”

Aki így tartja, általában azt gondolja, hogy azért nincs, mert előbb-utóbb az egyik fél többet akar majd barátságnál.

Ezzel két bajom van.

Az egyik, hogy e felfogás szerint két ellenkező nemű ember csakis szexuális indíttatással tekinthet egymásra, nincs olyan, hogy egyszerűen csak jó a másikkal beszélgetni, röhögni, vagy akár vitázni – nemtől függetlenül. Szerintem ez nonszensz. Ráadásul, tekintve, hogy nem mindenki heteroszexuális, akár egy azonos nemű barát vagy barátnő is érezhet hirtelen többet a barátságnál… Akkor most ilyen alapon senkivel se barátkozzunk?

Az emberi kapcsolatok része a férfi-nő barátság is
Komolyan ne lehetne valakivel meginni egy kávét szexuális mellékgondolatok nélkül?

A másik, hogy nem tagadom, tényleg előfordul, hogy egy barátság egyik, másik, vagy mindkét félnél kinövi a barátság kereteit (hiszen van olyan helyzet, hogy az általánosság bejön). Ilyenkor szerintem három eset lehetséges:

  • Az egyik, hogy közös megegyezés alapján párkapcsolatként folytatódik a dolog, aztán vagy beválik, vagy nem. Mindkettőre volt már példa.
  • A kettes számú opció, hogy csak az egyik fél érez többet a másik iránt. Ha ezt megfelelően, érett emberként sikerül kommunikálni és kezelni, akkor lehet, hogy lesz pillanatnyi eltávolodás, aztán majd egyszer a helyére kerül a dolog, és akkor folytatódhat a barátság. Ehhez persze érettség kell, nem kevés.
  • A hármas lehetőség, hogy a többet érző fél visszautasítva érzi magát, felülkerekedik a sértett egó, és akkor általában vége a sztorinak. Namármost barátságok sokféle okból szakadtak már meg a világtörténelemben, ez egy közülük. Van ilyen, az emberi kapcsolatok sokfélék és bonyolultak. Nem mind tart örökké. De ettől még hülyeség lenne alapból kizárni még a lehetőséget is.

“Az igazi barátság örökké tart”

A barátság megszakadásától (lásd az előző pontban) sokan azért is félnek, mert abban a hitben élnek, hogy az igazi barátság örökké tart. Gyerekkorban kezdődik (lehetőleg még az óvodában), és halad a végtelenbe és tovább. Pedig az van, hogy akivel gyerekként jól kijöttél, mert szeretett ugróiskolázni, azzal felnőttként esetleg már nincs túl sok közös témád. Mással viszont remekül el tudsz beszélgetni a politikáról vagy a természetjárásról. Persze vannak barátságok, amelyek tényleg életre szólnak, de nem ez a leggyakoribb.

Ezt olvastad már? Ne hazudj magadnak boldogságot, inkább csinálj!

 

Az emberi kapcsolatok nem egyenlőek a gyerekkori barátságokkal
Csak akkor igazi barátság, ha az ovi óta tart? Nem hinném

“Felnőttként már nem lehet barátokat szerezni”

Az előző közkeletű hiedelem folyománya az is, hogy igazi barátságnak sokan csak azt tartják, amelyiket gyerekkorukból hoztak magukkal. Nem tagadom, hogy felnőttként már ezerféle kötelezettség, program, mifene húzza a vállunkat és tölti meg a naptárunkat. Nincs annyi idő és energia a barátságok fenntartására, mint gyerek- és kamaszkorunkban. De azt erősen vitatnám, hogy felnőttkori barátság mint olyan, nem létezik. Elég csak beiratkozni egy nyelvtanfolyamra, bekerülni egy hasonló érdeklődés formálta közösségbe, és simán lehet, hogy valakivel barátságot kötsz. Akár olyan „igazit” is, akármit is jelentsen ez (mert ez is mindenkinek mást jelent ám!).

“Egy igazi barát mindig támogat”

Aki mindig, mindenben támogat, az nem a barátod, hanem a Bólogató János. Az igazi barát pont arról ismerszik meg, hogy ha kell, szembeállít a tükörrel, és megmutatja, mekkora marhaságot csinálsz éppen. Mert ő az, akivel olyan viszonyban vagy, hogy sértés nélkül megteheti. Még az is lehet, hogy tényleg rádöbbent valamire.

Az emberi kapcsolatok része a barátság és a párkapcsolat is
A párod is fontos, és a barátaid, barátnőid is. Másért, másként

“A párkapcsolat fontosabb, mint a barátságok”

Számomra ez az „almát a körtével” jellegű összehasonlítás. Mindkettő az életednek egy másik szegmensét teszi teljessé, nem egymás riválisai, hanem egymás kiegészítői. Ha viszont a párod elvárja, hogy a kedvéért szakítsd meg a kapcsolatot a barátaiddal, akkor ott azért legalábbis érdemes alaposan elgondolkodni.

Ezt olvastad már? Mi lett volna, ha… Te tudod, hogy mi lett volna?

 

Mítoszok a párkapcsolatról

“Ellentétek vonzzák egymást”

Nem állítom, hogy nincs ilyen. De a közös értékrend, és a legalább alapvető hasonlóságok nyomán stabilabb tud lenni egy párkapcsolat, mint ha nincs dolog, amiben a páros két fele egyetértene. Az olyan fontos dolgokban, mint pl. hogy akartok-e gyereket, meg egyenesen elengedhetetlen egyetérteni ahhoz, hogy működjön egy kapcsolat. Van, amiben még a kompromisszumok sem elegendőek.

Az emberi kapcsolatok része a pénz is, ezt nem lehet letagadni
Nekünk a kevés is elég… Vajon tényleg gáz, ha többre törekszel?

“A pénz nem számít, csak a szerelem”

Nem propagálnám a golddigger jellegű kapcsolatokat, mert azok szerintem nem igazán sorolhatók a párkapcsolat témakörébe. De a pénz igenis számít. A közös nyomor előbb-utóbb a legstabilabb kapcsolatot is kikezdi. Arról nem is beszélve, hogy ha összegszerűen nincs is egyezés, a pénzzel kapcsolatos attitűdnek érdemes harmóniába kerülnie ahhoz, hogy a közös célok felé haladjon egy pár. Egy takarékos ember csak egy darabig tud együtt élni azzal, akinek minden fillér égeti a zsebét. Akiben gyerekkorban rögzült a „tisztes szegénység kontra becstelen gazdagok” sztereotípia, az nem fogja jó szemmel nézni, ha a párja igenis többre-jobbra törekszik, és nem éri be az épphogy kihúzott hónapokkal. Aki nem képes a pénzről beszélni, mert mindig tabutémának tartotta, az hidegrázást fog kapni, amikor az e témában sokkal nyíltabb párja előjön ezzel a kérdéskörrel. És így tovább, mint az emberi kapcsolatok általában, ez is ezerféle variációt hozhat elő.

 

Ezt olvastad már? Az öt szeretetnyelv karácsonykor – és minden félreértés, ami ebből adódik

 

„Magától is tudnia kell, mire van szükségem”

Akármilyen szerelmes is valaki, gondolatolvasó ettől még nem lesz belőle. Vagyis az őszinte kommunikációt a kényes témákban sem lehet megúszni. Ha nem mondod, nem értem – ez az emberi kapcsolatok minden létező válfajára igaz.

„Ha szeret, megváltozik”

Kisebb dolgokban még lehet, hogy alkalmazkodik a másik, de senki senki kedvéért nem szokott alapjaiban megváltozni. A finoman szólva nem túl monogám alkatok ritka kivételektől eltekintve stabil kapcsolat mellett is hajlamosak engedni a csábításnak. A nehezen motiválható húsz év múlva sem fog magától mozdulni. Az ápolatlanból ritkán lesz piperkőc. Persze vannak esetek, amikor igen, de azért a legtöbbször nagyon nehéz durva, mélyreható változást elérni egy embernél.

Ezt olvastad már? Elég nőies vagy?

 

A féltékenység nem lehet a felnőtt emberi kapcsolatok része
A féltékenység nem a szerelem jele, hanem a birtoklásé

„A féltékenység a szerelem jele”

Ez az egyik legártalmasabb sztereotípia, mert klassz dolognak tünteti fel a bizalmatlanságot és a birtoklást. A féltékenység ugyanis nem a szerelem jele, hanem ezeké. Az egészséges emberi kapcsolatok tárgykörébe nem fér bele, hogy bárki elszámoltassa a párját az idejéről, nyomozzon utána, a telefonjában kutasson, vagy megtiltsa, hogy így vagy úgy öltözzön, ezzel vagy azzal szót váltson. Ha ilyet tapasztalsz, akkor kezdd szervezni a menekülést, mert ez bizony a bántalmazó kapcsolat előszobája (vagy már a nappalija).

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket (a cikket viszont légy szíves, ne másold). A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, és beszélgetni is tudunk a cikkekről. Képes illusztrációkért, és más exkluzív tartalmakért pedig kövess az Instagramon!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Pixabay.com

5 Comments

  1. Pingback: 4 idejétmúlt mítosz a barátnők közötti kapcsolatról - nomindenfelekeppen.hu

  2. Pingback: Gyereknapra: gyereknevelés egyszerűen, avagy Legyél te a legjobb szülő!

  3. Pingback: Illatok, ízek, érzelmek... amikor belekóstolsz az emlékeidbe - Zöldsaláta

  4. Pingback: Barátnők: örök szövetségesek vagy örök riválisok? - Zöldsaláta

  5. Pingback: Affér, avagy messze nem fekete-fehér, ami annak látszik! - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .