A karcsú emberek titka, amelyik nem csak a fogyásban segít

A karcsú emberek titka, amelyik nem csak a fogyásban segít

Mieke Kosters holland fogyókúra-guru maga is túl van egy komolyabb fogyáson, amelynek nyomán életre hívta Hollandia egyik kedvelt fogyókúrás programját. A karcsú emberek titka című könyve azonban korántsem csak a felesleges kilók leadásában segít.

Nem titok, hogy régóta nagyon bírom a hollandokat, konkrétan az egyik kedvenc országom Hollandia. Az egyik, amit szeretek bennük, az a gyakorlatias gondolkodásuk. Egyszerűen nem tesznek oda érzelmet, ahová nem feltétlenül kell, és így a nálunk meglehetősen érzelem-vezéreltnek számító témákat is könnyebben oldják meg. Épp ezért örültem, amikor Bálint Cecília, a könyv fordítója és a magyar verzió kiadója átküldte Mieke Kosters: A karcsú emberek titka című könyvét. Cili több téren is „partner in crime”, ő is holland szakon végzett, mint én, ő is coach, és őt is nagyon érdekli az egészséges életmód – coachként Ideális Testsúlyunk Titkai címmel vezet foglalkozásokat. A könyv pedig éppen abban a gyakorlatias holland szemléletben íródott, amit annyira kedvelek.

Ezt olvastad már? A rost jó, és az egészségednek is nagyon fontos!

A karcsú emberek titka

A karcsú emberek titka: van egyáltalán titok?

Tudom, hogy a hízás-fogyás témaköre nem annyiból áll, hogy sokat eszünk és keveset mozgunk. Létezik változó kor, van betegség vagy gyógyszerek miatti hízás, és még sorolhatnám. És én vagyok az első, aki azt mondja, hogy bár sok minden fejben dől el, sok olyan dolog is van, ami meg nem. Szóval nem elég csak jól dönteni, aztán élvezni az eredményét, a valódi helyzetek soha nem ennyire egytényezősek.

De az is tény, hogy létezik a kifogásgyártás és az érzelmi evés is. És létezik az is, amikor „csak egy falatot” címszóval indul a rágcsálás, és aztán eltűnik egy zacskó chips. És létezik az a fajta megfelelési kényszer is, hogy „mit fog szólni XY, ha meg sem kóstolom a sütijét?”. Léteznek a fohgyásnak nagyon is valóságos szabotőrei, a stresszevés, a comfort food, meg az „így szoktuk”. Mieke Kosters A karcsú emberek titkai című könyve ezekkel segít leszámolni.

Ezt olvastad már? Ilyen a flexitáriánus étrend.

Bűnözni vagy ésszel enni?

A könyv alapkérdése csupán annyi: miért van, hogy vannak emberek, akik „nekem márpedig most csokit kell ennem” címszó alatt két kockát értenek, míg mások minimum egy táblát? Miért van, hogy a legtöbbünk csak „tilos, bűnöztem, rossz vagyok” relációban tud bizonyos ételekre gondolni, míg mások simán megengednek maguknak belőle egy észszerű adagot, és nem lelkiismeret-furdalnak miatta? Miért van, hogy a diétát sokan lemondásként és büntetésként élik meg, míg mások egyszerűen életmódot váltanak, jókat esznek, csak odafigyelnek arra, miből mennyit.

A karcsú emberek titka nem az önsanyargatás

Nos, A karcsú emberek titka szerint a titok a testünkkel fenntartott jó viszony, és a felnőtt, felelősségvállaló gondolkodás. A döntés nem az, hogy összeszorított szájjal kibírom süti nélkül. A döntés az, hogy tisztelem annyira a testemet, hogy jó minőségű kaját adok neki. Ha pedig édességet kívánok, akkor abból is egy kicsit, hiszen nem büntetni akarom magam, hanem jóban lenni magammal. Ha ott az édesség, akkor semmi szükség arra, hogy rávessem magam, hiszen nem „bűnözés” (hú, hogy utálom ezt a szót az étkezés vonatkozásában!), hanem egy lehetőség, amivel most vagy élek, vagy nem. Ha vendégségben vagyok, akkor is én vagyok a felelős magamért, szóval csak azért, mert kínálgatnak, még nem kell kétszer is szedni.

Ezt olvastad már? Az életmódváltás az immunrendszert is segíti.

A karcsú emberek titka más területen is hasznosítható

Ez persze így leírva baromi egyszerűen hangzik, de nem az. Én is tanúsíthatom, aki mindig azzal a bizonyos utolsó 2-3 kilóval küzdök. És hogy miért nem olyan egyszerű? Azért, mert nem önálló, magunkért felelősséget vállaló gondolkodásra lettünk kondicionálva. Külső tiltások, szabályok között nőttünk fel, megfelelési kényszerre trenírozva. Megfelelsz az ideálnak? Jó, de ne bízd el magad! Nem felelsz meg neki? Szégyelld magad! Betartod a szabályt? Jó, de ne bízd el magad! Nem tartottad be? Szégyelld magad! Képes vagy lemondani az élvezetről? Oké. Nem vagy képes? Hát mit gondolsz, neked minden jár? Na, így azért nehéz szuverén gondolkodást tanulni. Így csak azt tanuljuk meg, hogy az élvezet az csak titokban jár, és gyorsan be kell habzsolni belőle minél többet, hiszen ki tudja, mikor lesz rá megint lopott alkalom.

Saláta

Ezért kell felnőttként megtanulni, hogy nem lemondani kell, hanem olyan döntéseket hozni, ami nekünk jó, és akár hedonistának is lenni. Nem koplalni kell, hanem ésszel enni, méghozzá finomat. És ezért mondom azt is, hogy Mieke Kosters A karcsú emberek titka című könyve, bár fogyókúrás könyv, nem csak fogyni tanít. A gondolkodásmódja ugyanis az élet más területein is remekül hasznosítható – és azok a konkrét eszközök is, amelyek segítségével a gondolati szabotőreinket segít semlegesíteni. Az van, hogy a gyakorlatias Hollandiából már megint valami nagyon jó érkezett.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: ccoach.hu, Pixabay.com

5 Comments

  1. Pingback: Tavaszi gyümölcsturmix: édes is, vitamindús is - Zöldsaláta

  2. Pingback: A fehérjepor csak testépítőknek való? Íme, a leleplezés! - Zöldsaláta

  3. Pingback: Mindenmentes csokis, fahéjas babka - Zöldsaláta

  4. Pingback: Receptek a karcsú emberek konyhájából - Zöldsaláta

  5. Pingback: Szülinapi valóságshow: 5 dolog, amit lehet, hogy nem tudtál rólam

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .