Mindenmentes finomság az ünnepi asztalra: csokis, fahéjas babka

Mindenmentes finomság az ünnepi asztalra: csokis, fahéjas babka

Ha karácsony, akkor süti. Bejgli, mákos guba, babka, habcsók, linzer, meg ami belefér. És ami azoknak is belefér, akik fogyni szeretnének, IR vagy gluténérzékenység okán diétáznak. Tomán Szabina és a Toman Diet csapata most egy nekik is megfelelő, mindenmentes csokis, fahéjas tekert kalács, azaz babka receptjével segíti az ünnepi készülődést. A Toman alternatív lisztek alapanyaga barna rizsliszt, hajdinaliszt, kölesliszt, csicseriborsóliszt, bambuszrost, tápióka-keményítő, útifű maghéj rost. Szénhidráttartalmuk lassabban szívódik fel, mint a fehér liszt egyszerű szénhidrátjai, lassabban emeli meg a vércukorszintet, így nem leszel gyorsan újra éhes. A babka tésztája a pihentetési idő letelte után nagyon jól formázható, könnyű nyújtani, tekerni. Pihentetés előtt a tészta nagyon lágy, de nem kell hozzá plusz lisztet keverni, mert a lisztkeverékben lévő rostok 10-15 perc alatt megkötik a folyadékot. A tészta gyúrásához célszerű púdermentes gumikesztyűt húzni.

Toman csokis, fahéjas babka

Babka 01

Hozzávalók:

Tészta:

  • 200 g cukrozatlan mandulaital
  • 30 g eritrit por
  • 12 g frissen facsart citromlé
  • 1 db tojás (56 g)
  • 15 g olívaolaj
  • 250 g Toman kenyér/zsemle lisztkeverék
  • ízlés szerint reszelt narancs- vagy citromhéj

Nyújtáshoz:

  • 1 teáskanál Toman kenyér/zsemle lisztkeverék

Töltelék:

  • 100 g eritrit por
  • 30 g zsírszegény kakaópor
  • 50 g cukrozatlan mandulaital
  • 1 kávéskanál fahéj

Így készül a babka:

Babka 02

1.A tésztához mérjük egy keverőtálba a mandulaitalt, a frissen facsart citrom levét. Üssük bele a tojást, öntsük rá az olívaolajat és villával alaposan keverjük össze. Adjuk hozzá a lisztkeveréket és az eritrit port, majd gyors mozdulatokkal gyúrjunk egynemű tésztát. A tészta nagyon puha, de pihentetés után tökéletesen formázható. Takarjuk le a tésztát konyharuhával és szobahőmérsékleten pihentessük 15 percet.

2. Amíg pihen a tészta, készítsük el a tölteléket. Egy tálkába mérjük ki a por állagú eritritet, a kakaóport, a fahéjat és keverjük össze a mandulaitallal.

3. 1 teáskanál liszttel szórjunk meg a nyújtódeszkát és gyúrjuk át a tésztát. Nyújtsuk a tésztát 35×30 cm-es téglalappá és oszlassuk el a tetején egyenletesen a tölteléket. A hosszabbik oldala mentén tekerjük fel a tésztát, majd egy éles késsel vágjuk hosszában középen félbe a feltekert rudat. Tekerjük lazán össze a két fél rudat úgy, hogy a töltelék felülre kerüljön.Tegyük sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába és pihentessük újabb 10-15 percet.180 fokra előmelegített sütőben, hőlégkeverésen 50 perc alatt süssük készre.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Toman Diet

2 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .