Ha karácsony, akkor süti. Bejgli, mákos guba, babka, habcsók, linzer, meg ami belefér. És ami azoknak is belefér, akik fogyni szeretnének, IR vagy gluténérzékenység okán diétáznak. Tomán Szabina és a Toman Diet csapata most egy nekik is megfelelő, mindenmentes csokis, fahéjas tekert kalács, azaz babka receptjével segíti az ünnepi készülődést. A Toman alternatív lisztek alapanyaga barna rizsliszt, hajdinaliszt, kölesliszt, csicseriborsóliszt, bambuszrost, tápióka-keményítő, útifű maghéj rost. Szénhidráttartalmuk lassabban szívódik fel, mint a fehér liszt egyszerű szénhidrátjai, lassabban emeli meg a vércukorszintet, így nem leszel gyorsan újra éhes. A babka tésztája a pihentetési idő letelte után nagyon jól formázható, könnyű nyújtani, tekerni. Pihentetés előtt a tészta nagyon lágy, de nem kell hozzá plusz lisztet keverni, mert a lisztkeverékben lévő rostok 10-15 perc alatt megkötik a folyadékot. A tészta gyúrásához célszerű púdermentes gumikesztyűt húzni.
Toman csokis, fahéjas babka
Hozzávalók:
Tészta:
- 200 g cukrozatlan mandulaital
- 30 g eritrit por
- 12 g frissen facsart citromlé
- 1 db tojás (56 g)
- 15 g olívaolaj
- 250 g Toman kenyér/zsemle lisztkeverék
- ízlés szerint reszelt narancs- vagy citromhéj
Nyújtáshoz:
- 1 teáskanál Toman kenyér/zsemle lisztkeverék
Töltelék:
- 100 g eritrit por
- 30 g zsírszegény kakaópor
- 50 g cukrozatlan mandulaital
- 1 kávéskanál fahéj
Így készül a babka:
1.A tésztához mérjük egy keverőtálba a mandulaitalt, a frissen facsart citrom levét. Üssük bele a tojást, öntsük rá az olívaolajat és villával alaposan keverjük össze. Adjuk hozzá a lisztkeveréket és az eritrit port, majd gyors mozdulatokkal gyúrjunk egynemű tésztát. A tészta nagyon puha, de pihentetés után tökéletesen formázható. Takarjuk le a tésztát konyharuhával és szobahőmérsékleten pihentessük 15 percet.
2. Amíg pihen a tészta, készítsük el a tölteléket. Egy tálkába mérjük ki a por állagú eritritet, a kakaóport, a fahéjat és keverjük össze a mandulaitallal.
3. 1 teáskanál liszttel szórjunk meg a nyújtódeszkát és gyúrjuk át a tésztát. Nyújtsuk a tésztát 35×30 cm-es téglalappá és oszlassuk el a tetején egyenletesen a tölteléket. A hosszabbik oldala mentén tekerjük fel a tésztát, majd egy éles késsel vágjuk hosszában középen félbe a feltekert rudat. Tekerjük lazán össze a két fél rudat úgy, hogy a töltelék felülre kerüljön.Tegyük sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába és pihentessük újabb 10-15 percet.180 fokra előmelegített sütőben, hőlégkeverésen 50 perc alatt süssük készre.
Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!
Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit
Fotók: Toman Diet
Nagyon finomnak tűnik és a kinézete is csábító, lehet jövőre vagy valamelyik ünnepi alkalomra ezt kipróbálom :3
Szerintem is érdemes kísérletezni vele! 🙂