A fehérjepor  csak testépítőknek való? Íme, a  leleplezés!

A fehérjepor csak testépítőknek való? Íme, a leleplezés!

(Szponzorált tartalom) Nemrég egy hatalmas csomagot kaptam a MyProtein raktárából. Különféle funkcionális élelmiszerek voltak benne: diétás és sima fehérjepor, fehérjében gazdag édességek, fehérjés palacsintapor, cukormentes ízesítők, és hasonlók. Eddig azt hittem, hogy ilyeneket csak a testépítők és a nagyon elszánt diétázók esznek. De aztán kipróbáltam őket, és máris kiderült, mennyire nem volt igazam.

Fehérjepor csomag
Ez az “apró” csomag érkezett a MyProtein-től – a teszt első részét most, a másodikat a következő cikkben olvashatjátok

Kezdjük az én étkezési szokásaimmal, hiszen a kipróbálás során ebbe kellett beleilleszteni a MyProtein termékeket, legyen az akár fehérjepor, akár más funkcionális finomság. Fogynom szerencsére nem kell sokat – én vagyok az, aki mindig az utolsó két kilóval vesződik. Vagyis nem akartam, és nem is akarok komolyabb, alacsony szénhidráttartalmú fehérjediétát folyatni. Ezt a saját életemben több szempontból sem tartom szerencsésnek. Nyilván van olyan eset, amikor erre van szükség, de a saját szakállamra, szakember tanácsa nélkül egészen biztosan nem kezdenék bele). Akkora testépítő sem vagyok, hogy extra fehérjebevitelre lenne szükségem az izomépítés miatt. Edzek persze, de nem ilyen intenzitással (az edzésnaplóimat több helyen is olvashatjátok a blogban).

A kritikus pontok

Viszont rendes szénhidrátfüggő vagyok, már csak időhiányból kifolyólag is. Délben, amikor nyakamon a meló, és fogy a munkaidőm, sokkal egyszerűbb összecsapni egy szendvicset, vagy jobb esetben egy salátát, mint elkészíteni egy rendes, fehérjében gazdag ételt, mondjuk egy szelet húst zöldséggel. Persze ez alól is vannak kivételek, például lehet hüvelyesekből az a saláta, vagy nem kerül sok időbe összerakni egy rántottát vagy ham and eggs-et. Az viszont tény, hogy a Kalóriabázis tanúsága szerint sokszor van kevesebb fehérje az étrendemben az ideálisnak tartott 20-30 százaléknál. Vagyis az egyik célom az volt, hogy a fehérjepor és társai segítségével a makrók arányán dolgozzak egy kicsit.

A másik problémakör a kalóriák és az édesség területe. Elég egyszerű a képlet, ha tartom a nagyjából 1400-1500 kalóriás étrendet, akkor fogyok vagy tartom a súlyomat, ha nem tartom a kalóriakeretet, akkor hízom. Viszont az édességet azt eléggé szeretem, ami szénhidrát és kalóriák vonatkozásában is bonyolítja kissé a helyzetet. A fehér lisztes, egyszerű szénhidrátos, cukros dolgokat lenne jó helyettesíteni valamilyen magasabb fehérjetartalmú dologgal, ami finom. És ha megvan az édesség illúziója, jöhet mellé a sok zöldség és gyümölcs.

Fehérjepor és rost
Ezek a fehérjék, és persze a rost, már most beilleszkedtek az étrendembe

A harmadik terület az adagok kérdése. Sokkal könnyebb a kalóriakeretet tartani, ha kisebb adagokat eszem. Nekem az az étrend az ideális, amelyikbe minden belefér, tiltások nélkül, de észszerű mennyiségben. Ezen is segíthet a fehérjepor: ha esetleg nem laktam jól, akkor a kalóriakeretbe beleszámolva leküldök egy viszonylag alacsony kalóriájú turmixot, és minden oké. (Igen, tudom, zöldséggel is lehetne alacsony kalóriás adagokat növelni, de azzal akkor sem lakom jól, ha felfalom a fél piacot. Vagyis kell mellé egy kis plusz. Nem helyette, mellé.

Miért kell a fehérje?

A fehérje fontos tápanyag, a szénhidrátok és a zsiradékok mellett a három fő tápanyagcsoport egyike. Leginkább az izmok építéséhez van rá szükség, de azért is érdemes megfelelő arányban fogyasztani, mert eltelünk tőle, nem hullámvasutazik a vércukorszintünk, vagyis a megfelelő mennyiségű fehérje fogyasztása hirtelen éhség- és édességrohamoknak is képes elejét venni. Ugyanakkor túlzásba vinni sem egészséges, a javasolt aránya az étrenden belül 20-30 %.

Fehérjepor és fehérjeturmix, mint édesség?

Nagyjából tehát ezen a három ponton kell beleillesztenem az étrendembe a fehérjés élelmiszereket. A klasszikus, ízesített fehérjepor, turmixnak elkészítve például minden tekintetben remekül bevált. A Protein Selects dobozában például tízféle ízű fehérjepor rejtőzik, összesen 20 egyadagos csomagot tartalmaz a válogatás. Kezdő fehérjepor fogyasztóknak ideális, mert így rengetegféle ízt ki lehet próbálni. A Blueberry Cheesecake-et például különösen ajánlom, zseniális.

Étkezéshelyettesítő fehérjepor
A fehérjeturmix néha édesség helyett is beválik

A legnagyobb kedvenc az Impact Diet Whey lett, Cookies and Cream ízben, ebből egy turmix az édesség szerepét is betölti, nagyon finom. Vagyis simán meg tudom csinálni, hogy megeszem egy fél adag ebédet, utána fél adag ebből a turmixból, és késő délutánig nem is gondolok se a kajára, se az édességre. A Meal Replacement Blend sós karamellás íze kicsit kevésbé hangsúlyosan „édességes”, de az is finom, és erőteljesen telít. Ráadásul mindkettő alacsony kalóriájú, fogyókúrás termék, olyan kiegészítőkkel, mint az emésztést segítő enzimek és a zöldtea-kivonat. A Clear Vegan Protein pedig az állati termékeket nem fogyasztóknak lesz a kedvence. Én alapvetően nem vagyok oda a feketeribizliért, eredeti, gyümölcs változatban sem, de ez a fehérjés ital nem volt rossz.

Vegán protein
Vegán protein

A fehérjepor nem csodaszer, hanem kiegészítő!

Ami viszont abszolút tuti része lett az étrendemnek: a VitaFiber rostkészítmény. Ez a reggeli müzlimbe megy bele, kicsit édeskés, így megint csak jó édesség helyett, és azonnal megdobja a rostbevitelt. Tudom, hogy az ilyen funkcionális rostok nem tudják teljes mértékben pótolni a természetes rostokat, szóval, a zöldségre, gyümölcsre, hüvelyesre, teljes kiőrlésű gabonára továbbra sem árt figyelni, de egy kis plusz rostnak ez mindenképpen szuper.

Természetesen sietek is hozzátenni, hogy mindez nem a változatos étrend helyettesítője. A zöldség, gyümölcs, hüvelyes, sovány hús, gabona nem helyettesíthető, nálam is az az étrend alapja. Ahogy a nevük is mutatja, ezek étrend-kiegészítők, nem csodaszerek minden más helyett. Az egyensúly helyreállítására tökéletesek, de ettől még a normális étrend az első, mindez csak kiegészítés. A következő bejegyzésben arról írok, hogyan váltak be a különféle fehérjés édességek a cukros “klasszikusok” helyett.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Judit

One comment

  1. Pingback: Édesség helyett fehérjés csoki = nassolás bűntudat nélkül? - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .