Az életmódváltás az erős immunrendszert is támogatja!

Az életmódváltás az erős immunrendszert is támogatja!

Az őszi időszakban minden az immunrendszer erősítése körül forog. Nem csoda, hiszen a változékony időjárás, az iskolakezdés, a felgyorsult mindennapok következtében fáradékonyabbak lehetünk, és akár fogékonyabbak is a betegségekre. A koronavírus-járvány pedig számos, eddig ismeretlen kihívás elé is állít bennünket. Vajon lehet csak az immunrendszerre koncentrálni, vagy érdemes inkább a nagyobb, teljes képet nézni? Legyen inkább cél az általános életmódváltás?

Életmódváltás a tányérodon

Legyen szó koronavírusról vagy más szezonális megbetegedésről, a megelőzés eszközét mindenki az immunrendszer erősítésében látja Az Alakorvoslás Program szakértőit arról kérdeztem, hogy elég-e ilyenkor a szokásos vitaminokért nyúlni. Vagy inkább az életmódváltás az, ami segít? Vajon miért jelent a túlsúly magasabb kockázatot a koronavírus-fertőzés esetén?

Miért jelent kockázatot a túlsúly?

Életmódváltás - Dr. Bajnok Éva segítségével
Dr. Bajnok Éva

Dr. Bajnok Éva, az Alakorvoslás Program endokrinológus, obezitológus szakorvosa szerint az vitaminokra való összepontosítás helyett jobb megoldás az általános életmódváltást kitűzni célul. A megfelelő vitaminbevitel mellett ugyanis a túlsúly leadásával is sokat tehetünk azért, hogy szervezetünk ellenállóbb legyen. „Az elhízás maga után vonja többek között a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és egyes daganatos betegségek kockázatának növekedését. Mindezek pedig komoly kockázati csoportba sorolhatják a betegeket egy olyan vírusjárvány esetén, mint most a koronavírus. Aki túlsúlyosan kapja meg a betegséget, súlyosabb állapotba kerülhet, és megnő a halálozás kockázata is.”- – hívja fel a figyelmet Dr. Bajnok Éva. – „Vagyis összességében az elhízás kiszolgáltatottabbá tesz bennünket a vírusfertőzésekkel szemben.” – teszi hozzá.

Az orvos azt is megmagyarázza, hogy miért jelent a túlsúly fokozott kockázatot a légúti betegségek esetén. A hasi elhízás miatt a légzőmozgások beszűkülnek, a tüdőkapacitás csökken. A kóros zsírszövet gyulladáskeltő anyagokat termel, ami gyengíti az immunrendszert. Ha ez edzetlenséggel társul, a szervezet aligha van hozzászokva az oxigén hiányos állapotokhoz. Ráadásul az esetlegesen fel nem fedezett krónikus betegségek következtében súlyosabb tünetek léphetnek fel.

Vajon mi a megoldás? Dr. Bajnok Éva ahelyett, hogy csakis az immunrendszer lenne a figyelmünk középpontjában, az életmódváltást szorgalmazza. Ennek már rövid távon is kedvező hatása van a testünkre, a szakszerű diéta és mozgás pedig hosszútávú, tartós eredményt nyújt, így az egészségünk és az ellenálló képességünk is javul.

Életmódváltás az erős immunrendszerért

Dr. Farkas Kitti - Alakorvoslás Program
Dr. Farkas Kitti

Az életmódváltás azonban nem egyszerű feladat. A jelenlegi járványhelyzet következtében megváltozott a korábbi életritmusunk. Talán – vagy ahogy a tömegrendezvények veszélyességét elnézzük, inkább remélhetőleg – több időt töltünk otthon. Ez viszont az életmódunkat tekintve további kihívások elé állít bennünket. Dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás Program alapító orvosa szerint azonban kis odafigyeléssel előnyünkre is fordíthatjuk mindezt.

A szakértő azt tanácsolja, hogy ragaszkodjunk az étkezési rutinhoz, akkor is, ha otthon töltjük az egész napot. Törekedjünk a napi háromszori étkezésre, melyet egészséges nassolni valókkal egészíthetünk ki. „Legyen az is aranyszabály emellett, hogy a reggeli és a vacsora inkább fehérjében bővelkedjen, a szénhidrátbevitelt pedig ebédidőre időzítsük.” – javasolja Dr. Farkas Kitti. A rendszeresség mellett a minőségi ételek készítése és fogyasztása a kulcs az erősebb immunrendszerért és egészségesebb életmódért folytatott úthoz. Az étkezésünket ugyanakkor mindig az egyéni céljainkhoz alakítsuk. Ha a fogyás a cél fontos, hogy mindennap meglegyen a kalóriadeficitünk, vagyis nagyon leegyszerűsítve: minden nap több kalóriát égessünk el, mint amennyit az étkezéssel beviszünk a szervezetünkbe.

Az étkezésen túl a rendszeres testmozgás fontosságát emeli ki a szakértő. A napirend kialakításakor érdemes szem előtt tartani, hogy heti minimum 150 percet mozogjunk. Véleménye szerint a fogyás szempontjából ideális reggel (éhgyomorra) könnyű kardióedzést végezni heti 2-3 alkalommal és 2 ellenállással (súlyzó, vagy saját testsúlyos) tornával kiegészíteni. Ezen túlmenően, az egészség megőrzése és sikeres diéta érdekében Dr. Farkas Kitti a folyadék- és D-vitaminbevitel fontosságára hívja még fel a figyelmünket.

ÉLetmódváltás vagy immunrendszer-erősítés?

Az életmódváltás biztos pont is lehet a bizonytalanságban

Dr. Demeter Anna
Dr. Demeter Anna

A jelenlegi járványhelyzet számtalan bizonytalanságot, szorongást is magával hoz. Dr. Demeter Anna, az Alakorvoslás Program life coach szakértőjének meglátása szerint ez a bizonytalanság arra késztet bennünket, hogy a jelenben éljünk, ami segíthet abban, hogy feldolgozzuk a múltat és előkészítsük a jövőnket. „Azt, ami történik, nem tudjuk befolyásolni, de azt, hogy mit gondolunk róla és hogyan állunk ehhez a helyzethez, azt igen” – vallja a szakértő.

„Ha nálunk a kontroll, teszünk a jövőért, és a fókuszunk valami olyanon van, ami ténylegesen is és átvitt értelemben is táplál minket, az a bizonytalanságban is sokat segíthet. A tehetetlenség okozta stresszt tudatosan tudjuk csökkenteni azzal, ha arra fókuszálunk, amit mi irányítunk” – állítja Dr. Demeter Anna. Meglátása szerint a táplálkozás és a mozgás keretbe foglalja a napunkat, és a megfelelő tervezéssel könnyebben kialakítható egy egészséges napi rutin. Az étkezések idejének megtervezésén túl azt tanácsolja, hogy fordítsunk időt a tálalásra, kísérletezzünk új ételek kipróbálásával is, hiszen mindezek megtörik a napi munkából adódó monotonitást. Így az életmódváltás akár a kikapcsolódás forrása is lehet.

A szakértő arra is kitér, hogy stressz hatása alatt hajlamosabbak vagyunk a kapkodásra, illetve gyakrabban fordulunk kedvenc „stresszoldó” édességünkhöz. Ennek ellensúlyozásaként fontos, hogy teremtsünk időt az étkezésre és legyen stratégiánk arra, ha egy nehéz nap átvészelése után szeretnénk lazítani, megjutalmazni magunkat. Kezeljük tudatosan a nassolást, legyenek egészséges alternatíváink, hiszen az életmódváltás nem önsanyargatás. Ha pedig hajlamosak vagyunk érzelmeinket evésbe fojtani, Dr. Demeter Anna arra ösztönöz, hogy merjünk szembe nézni az érzéseinkkel és foglalkozzunk a problémáinkkal. Lehet, hogy ez rövid távon szokatlan és kicsit riasztó, de hosszú távon biztosan többet használ, mint az érzelmi rágcsálás.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

2 Comments

  1. Pingback: A rost jó - és az egészségednek is nagyon fontos! - Zöldsaláta

  2. Pingback: Mikrozöldek: apró vitaminbombák az életmódváltáshoz - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .