Az otthoni munka egyenlő a pizsamában fetrengéssel?

Az otthoni munka egyenlő a pizsamában fetrengéssel?

A legutóbbi bejegyzésben az otthoni munka elvi és időbeni kereteivel foglalkoztam, de a „hogyan” épp olyan fontos lehet. És az a jó hírem, hogy mindez teljesen tőled függ. Ahogy időben, úgy térben is te alakítod ki a feltételeket.

Otthoni munka pizsamában
Lehet pizsiben dolgozni? Szerintem igen…

Ha otthoni munkavégzésre adod a fejed, különösen, ha nem csak kényszerűségből, a koronavírus miatt, hanem tartósan is ezt tervezed, akkor először is érdemes átlátni, miért is választottad ezt. A szabadság miatt? Azért, mert így te rendelkezel a munkaidőddel? Azért, mert nem akarsz irodában ülni? A „miért” az mindig egy nagyon fontos kérdés, mert nagyjából ebből következik az összes többi. Meg persze belőled, a te habitusodból. Nézzük, hogy az otthoni munka térbeli dimenzióival kapcsolatban mit érdemes átgondolni.

Ezt olvastad már? Így legyél hatékony a home office-ban!

Hol folyik az otthoni munka?

Az abszolút ideális megoldás persze a külön dolgozószoba lenne (nekem is nagy álmom), de lássuk be, a világ ritkán ideális. Viszont nem baj, ha van egy viszonylag nyugodt helyed a munkához. Ez persze lehet a konyhaasztal vagy a kanapé, mázlis esetben pedig a terasz vagy a kert is, sőt, ha nem bírod a rutint, akkor akár váltogathatod is ezeket. Viszont ha napi 6-8 órát lehúzol a gép mellett, és ezt huzamosabb időre tervezed, akkor nem baj, ha van egy olyan asztalod és széked, ami legalább nagyjából ergonomikus, vagyis nem vágja hanyatt a gerincedet két hét alatt. Szóval nézz szét, légy kreatív, és gondold át, mennyit fogsz így dolgozni. Én pl. ebben íróasztalos vagyok (meg ha lenne kertem, akkor kertes lennék), de nem kötelező mindenkinek annak lennie.

Otthoni munka akár az ágyban is
Dolgozhatsz az ágyból is, de hosszú távon mégis jobb egy íróasztal

Fel kell öltözni?

Ha pizsamában öt perc alatt szétzuhansz, akkor jobb, ha felöltözöl. De számomra az otthoni munka egyik szépsége például épp az, hogy nem olyan, mint az iroda, vagyis ebben is teljes szabadságom van. Reggel például elég katatón szoktam lenni. Nekem már az nagy teljesítmény volt, hogy amikor volt ovis a háznál, akkor felöltöztem, és nagyjából felelős felnőtt képét öltve levittem a csemetét az oviba. Amióta reggel nem kell sehová mennem, mert sulisok a srácok és nem én szállítom őket, simán előfordul, hogy a reggeli gyors rutinmunkás, házimunkás etapot köntösben nyomom le. Sőt, ha nem tervezek edzést reggelre, akkor akár többet is, és csak 11 felé öltözöm fel. Olyan is van, hogy reggel felkapom az edzőruhát, letolom a reggeli feladatokat, aztán edzek, zuhanyozom, és akkor öltözöm.

Általában farmer-póló a bevett dolgozós outfit, és ha délután mennem kell a srácokért, akkor pólót cserélek, a farmer meg marad. Amikor viszont anno a Flylady-nél azt olvastam, hogy még cipőt is kellene húzni, mert az úgy rendes, na akkor azért hangosan röhögtem. Nehogy már itthon cipőcskében szaladgáljak papucs helyett. Még egyszer mondom, nem iroda, hanem otthoni, szabad munka, ez volna benne a lényeg.

Ezt olvastad már? Most vizsgázik a velünk élő 20. század

És mi lesz a házimunkával?

Nekem ez is a reggeli rutin része, mert fél 9 – 9 előtt nem vagyok képes agyat igénylő feladatokra, csak automatizmusokra. De csak korlátozott mennyiségben, az előttem álló aznapi munkamennyiségtől függően vállalom. Úgy vagyok vele, hogy első a munka, mármint az írós és egyébfajta munka. Ha irodában dolgoznék, akkor sem jönnék haza a mosatlan kedvéért, tehát ha sok a munkám, akkor bocs, de most az irodában vagyok, legalább lélekben. Ehhez persze kell egy kicsit az is, hogy fel tudjuk adni a női kötelességtudatot, de én pl. teljes nyugalommal halasztom el a házimunkát, ha van más, fontosabb dolgom. Majd ha az kész van, akkor takarítok, a mosatlan nem fog elfutni.

Otthoni munka némi házimunkával
És a mosógépet ki pakolja be?

Rend az otthoni munka lelke?

Van, akinek igen, van, akinek nem. Az én asztalomon például nagyjából soha az életben nem volt elvágólagos rend, de ha téged zavar, hogy tele van az asztal papírokkal, akkor munka előtt, vagy a szünetekben kapd össze gyorsan, amit kell. Egyébként egy mosást berakni pihenésnek, fejszellőztetésnek is jó, a mosógép meg elvan magának 1-2-3 óráig, amíg dolgozol. Az ilyen szakaszos házimunka-végzést azért is szeretem, mert legalább nem egyszerre szakad rám a „második műszak”, mint akkor tenné, ha munkaidő után jönnék hazafelé.

Kényelmes reggelivel máshogy indul a nap
A kényelmes reggelivel mindjárt máshogy indul a nap

Ezt olvastad már? Ötletek a kényelmes, otthonimunkás reggelihez

Menza? Na, az nincs

És ez azt hiszem, egyszerre előny is és hátrány is. Egyrészt kényelmesen, nyugiban reggelizhetsz, nem kell nyolckor blokkolnod. Ez nekem a „minden másra ott a Mastercard” érzések egyike. Másrészt viszont magadnak kell ebédről gondoskodnod. Leszaladhatsz egy gyrosért, ahogy irodai munka esetén tennéd, rendelhetsz házhoz szállítóst, vagy csinálhatsz gyorsan a konyhában egy salátát vagy egy zöldséges tésztát. Én általában az utóbbit szoktam választani. És persze, ha lehet, ne a gép előtt edd (ez nekem is szól, én sem vagyok tökéletes).

Mi a legfontosabb tulajdonság, amire az otthoni munkához szükség van?

Szerintem egyértelműen a fegyelmezettség. Egyrészt ahhoz, hogy időben leadj mindent, amit várnak tőled, ne úgy értelmezd az otthoni munka fogalmát, hogy végre tied a nap, lehet szétcsúszni, halogatni, elvacakolni az időt. Nem iroda, annál sokkal szabadabb, de pont azért kell fegyelmezettnek lenned, mert nem áll senki a hátad mögött az órával.

És kell a fegyelmezettség a másik oldalról is: magad felé. Hogy az otthoni munka ne 0-24-es munkaidőt jelentsen, hanem azt, hogy le tudsz állni, rá tudsz parancsolni magadra, hogy most elég, most pihenés van. Be kell valljam, nekem is ez a legnehezebb.

Elszigetel a szabadúszás?
Nem annyi a lehetőséged, hogy vagy bemész az irodába, vagy elszigetelődsz

Ezt olvastad már? Alázat, kemény munka, és más félreértések

Nem szigetel el az otthoni munka?

Igen is, meg nem is. Persze, a munkahelyen emberekkel vagy körülvéve, nagyjából mindig ugyanazzal a 10-30 emberrel, akár kedveled őket, akár nem. Az otthoni munka mehet tök csendben, mindent kikapcsolva, ha épp nagyon koncentrálsz. A fennmaradó, rutinmunkás időkben viszont azzal kommunikálsz, akivel csak akarsz. Akár a legjobb barátoddal is a neten, akivel valószínűleg több közös témád van, mint a nem annyira kedvenc kolléganőddel a szomszéd asztaltól. Persze megint jönnék itt a fegyelemmel, az otthoni munka nem 8 órás chat-partit jelent, de egy megosztott macskás videó fölötti ötperces közös röhögés belefér. És persze ott vannak az online értekezletek is…

Nyilván, ha van a lényednek egy introvertáltabb oldala, akkor jobban kedveled, hogy egyedül dolgozol, ha meg totálisan extrovertált vagy, akkor könnyen lehet, hogy neked inkább az irodai környezet való, mármint normál esetben. Én tipikus ambivertált vagyok, a társaságot és az egyedüllétet is igénylem, szóval nekem így teljesen oké a helyzet.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

9 Comments

  1. Pingback: Ami biztos nem fog beválni koronavírus ellen - Zöldsaláta

  2. Pingback: Karantén idején is tegyél a lelki egészségedért! - Zöldsaláta

  3. Pingback: Inspiráció: ilyen a menő otthoni munkahely - Zöldsaláta

  4. Pingback: 8 kényelmes és csinos otthoni ruha - nemcsak Húsvétra! - Zöldsaláta

  5. Pingback: Válság, változás, morál – gondolatok a karanténból - Zöldsaláta

  6. Pingback: Anyák karanténban, és egy kérdés: te hogy vagy? - Zöldsaláta

  7. Pingback: Online oktatás a szabadúszó szülő szemével: fejlődés?

  8. Pingback: Őszi stílus: puha ruhák a hűvös napokra - Zöldsaláta

  9. Pingback: Sokoldalú február: 3 outfit, hogy mindig naprakész légy! - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .