Karantén idején is tegyél a lelki egészségedért!

Karantén idején is tegyél a lelki egészségedért!

Úgy érzed, hogy nehéz a karantén? Tudom, mindenkinek az. Bár az introvertáltak esküsznek rá, hogy egész életükben másra sem vártak, azért ez sem teljesen igaz. Most mindenki feszült, bizonytalan. Valamit viszont muszáj tenni azért, hogy legalább egy kicsit a víz felett tartsuk magunkat. Nekem ezek váltak be.

Koncertek a Youtube-on

Nekem a koncertre járás kifejezetten terápiás jellegű tevékenység, nem véletlenül használom az ilyen fotóimnál szinte mindig a #mytherapy hashtaget. Ha nem lehet élőben, márpedig most nem lehet sajnos, akkor nézem Youtube-on, amit találok. Meg mindenféle zenét hallgatok, amit kedvelek. Azt karantén idején is lehet. Sőt. Színházi előadások jó filmek, múzeumi túrák is vannak online. A könyvek meg offline üzemmódban is élvezhetők.

Karantén - a zene jót tesz
A zene jót tesz

Ezt olvastad már? A home office annyit jelent, hogy szétcsúszol pizsamában?

Blődségek kifejezetten karantén idejére

A hétvégén az Űrgolyhókat néztük a gyerekekkel (Star Wars rajongásban nem ismerünk tréfát – ööö, illetve mégis?), utána meg Bödőcsöt hallgattuk a Comedy Central-on. Karantén idején muszáj valamin röhögni, még mielőtt eluralkodna a pánik. Nagyon rossz lelkiállapotban el szokott fogyni a humorom, szóval legalább addig nézek ilyeneket, amíg van hozzá tartalékom.

Kapcsolattartás

NEM SZEMÉLYESEN! De telefonon, Facebookon, e-mailben, minden más csatornán igen. Szükségünk van most egymásra. És mivel most van az a helyzet, hogy nem kell véletlenszerűen összeválogatott 10-20 munkatárssal kényszerűen egy légtérben lennünk, lehet is szűrni, hogy lehetőleg csak az emelő, építő jellegű kapcsolatokat engedjük be a saját légterünkbe. Személyesen pedig ott van az összezárt szűk család, itt az idő a beszélgetésre, filmnézésre, társasozásra. Tudom, hogy most sincs idő semmire, hiszen dolgozni is kell, de egy kis énidő vagy mi-idő ilyenkor is kell.

Karantén idején otthon is lehet tornázni
A jógaórákat online is megtartják, ha pedig a teraszon csinálod, a friss levegő is adott

Ezt olvastad már? Hogyan tudsz hatékony lenni, ha otthon dolgozol?

Karantén és sport

Ez most különösen fontos, mert ha az ember fizikailag beplöttyed, akkor lelkileg is be fog. Nem kell hozzá kimenni az utcára, millióféle online program van a jógától a pilatesen keresztül a durva kondiedzésekig. Az úszás az egyetlen, ami most, karantén idején nehézkes, hacsak nincs saját medencéd otthon. Utóbbi esetben mázlid van. De ha van egy nagyobb terasz vagy kert, oda is ki lehet menni a laptoppal, és máris meg van oldva a szabadtéri mozgás. A lényeg, hogy csinálj valamit.

Kreativitás

Nekem az írás az önkifejezés. Írok. Mindent is. De ha te rajzolni, kötni, horgolni szeretsz, akkor tedd azt, csak alkoss valamit. Az én kézügyességemmel a képzőművészetből legfeljebb a színező jöhet szóba, de az is jól jön ilyenkor.

Karantén és takarítás
A házitündér szobrát továbbra sem rólam mintázzák, de most terápiás jelleggel nagymosást hirdettem

Karantén-nagytakarítás

Egyrészt a higiénia sosem árt. Másrészt a külső rendszerezést segíti a belső rendrakást, és megvan az az érzés is, hogy teszek valamit magamért, illetve elintézek valami olyat, amire már rég nem volt időm. Szóval hasznosan töltöm a felszabadult időt.

Ezt olvastad már? Tavaszi nagytakarítás több szinten

És nem utolsó sorban: nem jól lenni is ér – egy darabig

Senkinek nem jó most ez az állapot. Ha úgy érzed, hogy most muszáj sírnod és rosszul érezned magad, tedd. Nem lehet mindig idülten vigyorogni, a hazugság megbosszulja magát. Akkor is, ha magadnak hazudsz, sőt, akkor különösen. Csak ne süllyedj bele. Próbáld valamilyen konstruktív módon kiadni a feszültséget (nem veszekedéssel, hanem mondjuk egy online kickbox edzéssel), és ha ez megvan, akkor valahogy próbáld kicsit emelni magad. Nem erőszakosan, csak amennyire megy. Ha nem a túl sok szabadidő a legjellemzőbb rád a karantén idején, hanem épp a lavírozás a munka, a gyerekek és az ebédfőzés között, akkor ne tegyél úgy, mintha ez az egész egy nagy családi holiday lenne, inkább a meglevőből próbáld kihozni, amit lehet. A neten és a boltban (ha muszáj lemenned) pedig próbáljuk meg nem szétszedni egymást.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit



5 Comments

  1. Pingback: Karanténedzés a pilates és a fókuszáltság jegyében - Zöldsaláta

  2. Pingback: Szépségnap a karanténban, mert egy kis énidő ilyenkor is jár - Zöldsaláta

  3. Pingback: 8 kényelmes és csinos otthoni ruha - nemcsak Húsvétra! - Zöldsaláta

  4. Pingback: Húsvéti ételek a szűk családi ünnepléshez: ezeket a recepteket próbáld ki!

  5. Pingback: Terasz ötletek, avagy a helyiség, ami most lett igazán fontos - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .