Home office: ne az irodát vidd haza, inkább légy tényleg hatékony

Home office: ne az irodát vidd haza, inkább légy tényleg hatékony

Amióta csak az eszemet tudom, itthon dolgozom. Akárminek is nevezzük, szabadúszás, home office vagy digitális nomádság, a lényeg mindenképp az, hogy munkás életem eddigi huszon-sok ledolgozott éve alatt körülbelül 5 év volt, amikor többet vertem a számítógépet egy szerkesztőségben, mint itthon. A többi cikkem mind a nappaliban készült, ahogy most ez is.

Home office 01
Ahhoz, hogy otthon is tudj dolgozni, először a hatékony időkereteket kell kialakítani

Épp ezért írnék egy kicsit arról, hogy nekem mi vált be ez ügyben. Most ugyanis mindenhonnan jönnek a tanácsok azzal kapcsolatban, hogyan építsd ki az otthoni munkavégzést. Ezeknek a nagy része viszont kb. annyira általános, mint az, hogy egyél chia magot és lapos lesz a hasad. Vagyis egyáltalán nem biztos, hogy mindenkire egyformán érvényesek a szabályok.

Főként azért nem, mert bár a jelenséget úgy hívják, hogy home office, nem biztos, hogy egy az egyben haza kell telepítened az irodát ahhoz, hogy ebben a formában is hatékony legyél. Coachként amúgy sem a mindenkire ráhúzható megoldásokban hiszek, hanem az egyénileg megválaszolt fontos kérdésekben.

Szabd magadra a home office munkarendjét

Nem egy sorvezető mentén kell haladnod, ha ezt a munkamódszert választod (vagy most épp erre kényszerülsz), hanem fel kell tenned magadnak egy csomó kérdést, és eszerint megszervezned a napodat. Simán lehet, hogy rájössz: neked egyáltalán nem való a home office munkavégzés, és amint lehet, vissza is térsz majd az irodába. De az is lehet, hogy felismered: van ebben lehetőség, meg szabadság. Lássuk először az időtényezőt, mert általában ez okozza a legnagyobb problémát. A következő cikkben meg majd írok a „hogyanról” is, mert abban sem tudok minden általánossággal feltétlenül egyetérteni.

Ezt olvastad már? Most vizsgázik a velünk élő 20. század

Mitől függ a home office munkaideje?

A legelső kérdés, akár csak most kényszerültél haza, akár tartósan is váltanál, hogy mikor kell dolgoznod. Mennyi szabadságod van ebben? Időre, órára pontosan kell például feltenned a netre anyagokat, hogy a kollégák tudjanak dolgozni vele? (Más idejével játszani főbenjáró bűn, ugye tudod?) Ugyanazt a munkaidőt kell tartanod, mintha bent ülnél az irodában? Vagy tök mindegy, mikor végzed el, csak kész legyen a munka? Akár éjjel kettőkor is mehet a rendszerbe az anyag, a fő, hogy másnap megtalálja a kolléga?

A home office lényege, hogy nem úgy működik, mint az iroda
Gondold végig, ki mindenkihez kell igazodnod a munka során

Nemcsak a cég befolyásolhatja a munkaidődet, hanem a család időbeosztása is. Hiába tudnál te délután négy és nyolc között a legjobban dolgozni, ha épp akkor kell rohannod a gyerekért a suliba. Ha meg a srácok is otthon lesznek ebben a mostani szituban, akkor az a kérdés, hogy mikor van pár olyan óra, amikor viszonylagos csend van, senkit sem kell megetetned, szórakoztatnod, mikor tudnak néhány órát magukban is eljátszani. Mikor tudod megmagyarázni nekik, hogy ha most hagynak, akkor készen leszel, és utána ráérsz.

Neked mikor megy a legjobban a munka?

Ha ez megvan, akkor azt kell belőni, hogy hogyan tudod ezeket az időket úgy kihasználni, hogy a lehető leghatékonyabb legyél. Az a tapasztalatom, hogy az a munka, ami irodában másfél óra, mert folyton beszél valaki, folyton jön valami infó, home office keretében, koncentrálva nagyjából fél-kétharmad annyi idő alatt elvégezhető. A „berakok egy mosást, elmosogatok, meg csak öt percre bekapcsolom a tévét” helyzet akkor áll elő, ha épp nem vagy produktivitásod magaslatán. Ha tudod, akkor ezeket a kínlódós órákat inkább töltsd mással ahelyett, hogy munkát imitálnál (persze csak ha a céges munkarend meg a család lehetővé teszi).

Ezt olvastad már? Így változott nagyot a világ a 2010-es években

Alapvetően az éjszakázás sem feltétlenül elvetendő, ha neked akkor megy a legjobban, és másnap ki tudod aludni magad. Nekem jó ideig az éjszakai műszak volt a kedvencem, de úgy látszik, öregszem, mert már nem tudok éjszaka koncentrálni. Most inkább délelőttös – kora délutános vagyok. A legjobb a késő délután lenne, de akkor logisztika van, tehát az esetek jó részében kiesik. Estére belassulok, meg akkor van elég más feladat. Vagyis általában úgy néz ki egy napom, hogy reggel igyekszem elvégezni a rutinfeladatokat bemelegítésként, edzek, némi házimunkát is megcsinálok, aztán dél körül nekikezdek ezerrel, nagyon koncentráltan annak, amihez több agy kell. Estére megint a rutinfeladatokat hagyom, de csak akkor, ha nagyon muszáj, mert akkorra inkább a szabad időt, meg a srácokkal együtt tanulást tervezem.

A home office nem 0-24-es készültséget jelent
Az otthoni munkában pont a határok meghúzása a legnehezebb

A home office meg a szabadidő

És akkor itt a másik kardinális kérdés, a munka és a szabadidő elválasztása. A mi korosztályunk még abban nőtt fel, hogy nonstop szorgalmasnak kell lenni, így ez nem könnyű feladat. Még nekem sem, aki pedig, mint mondtam, huszonéve így tolom az ipart. Ha valamire jó ez a helyzet, akkor arra, hogy megtanuljunk ez ügyben is határokat húzni.

Nem feltétlenül úgy, hogy délután ötig dolgozom, aztán szabad vagyok, bár ez is játszhat. Különösen akkor jó ez, ha eddig kötött munkarendben dolgoztál, mert ez azonnal strukturálja a napodat. Az eddig utazással töltött időt pedig egyszerűen csapd hozzá a szabadidődhöz, ez a home office egyik abszolút előnye. De az is működhet, hogy délben kezdesz el dolgozni, és este nyolckor teszed le a lantot. Vagy két részletben végzed el a munkát, közben 2-3 óra szünettel. Lehet, hogy nappal takarítasz, este-éjszaka meg dolgozol, mert akkor van csend.

Ezt olvastad már? Néhány kérdés arra az esetre, ha nagyon rád férne már egy kis szabadidő

Mindez megint tőled, a cég által elvárt időbeosztástól, meg a családhoz való alkalmazkodástól függ. A szabad idődbe pedig feltétlenül építs be egy kis mozgást. Ha nem akarsz kimenni, nem is kell, akkor ott az online edzés, meg a kézisúlyzó. De ne ülj egész nap, mert az egészen biztosan nem tesz jót.

Online is lehet hatékonyan dolgozni

Mennyire fontos a munkád?

És még egy kérdés: most kell belőni annak a határait is, hogy vajon mennyire fontos a te munkád? Nem úgy értem, hogy vezető pozíciót töltesz-e be, vagy hogy neked mennyire fontos, mert valamennyire biztosan, hanem úgy értem, hogy a család mennyire értékeli? Azt szokták mondani, a férfiak annyit családoznak, amennyit a munkájuk enged, a nők meg annyit dolgoznak, amennyit a család enged. És sajnos igen, ez még nálunk, feministáéknál is tud néha vitatéma lenni.

Szóval itt az idő, hogy ebben is határokat húzz, és felértékeld végre azt, amit te csinálsz. Ha pedig két fős a home office, akkor a fentieket figyelembe véve kell újra- és újratárgyalni az időkereteket, a beosztást, a „mikor ki van a gyerekekkel” és a „mikor ki tud éppen nyugodtan dolgozni” kérdést.

Ezt olvastad már? Ez kell ahhoz, hogy otthon is tudj sportolni

Már csak azért is, mert ha a gyerekek itthon vannak, akkor látják a példádat, a példátokat. Mi a te mintád a munkával kapcsolatban? Az, hogy anya csak azért dolgozik, mert kell a pénz, vagy szereti is, amit csinál? Azt látják, hogy a társadalmi elvárás miatt gályázol, vagy örömmel csinálsz olyan dolgot, amit pont azért választottál, hogy kiteljesedj benne? Nagyon nem mindegy, hogy szükséges rossznak fogják-e tekinteni felnőve a munkát, mint műfajt, vagy az önkifejezés eszközének…

Úgyhogy először próbáljátok meg ezeket az elvi és időbeni kereteket tisztázni – a helyről meg a pizsamás munkáról pedig a legközelebbi bejegyzésem szól majd.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

8 Comments

  1. Pingback: Az otthoni munka egyenlő a pizsamában fetrengéssel? - Zöldsaláta

  2. Pingback: Ami biztos nem fog beválni koronavírus ellen - Zöldsaláta

  3. Pingback: Karantén idején is tegyél a lelki egészségedért! - Zöldsaláta

  4. Pingback: Inspiráció: ilyen a menő otthoni munkahely - Zöldsaláta

  5. Pingback: Fáradtság vagy karanténfáradtság? Rajtad is kitört? - Zöldsaláta

  6. Pingback: Online oktatás a szabadúszó szülő szemével: fejlődés?

  7. Pingback: Az egyszerűség nyara: alapsmink három tételben - Zöldsaláta

  8. Pingback: Sokoldalú február: 3 outfit, hogy mindig naprakész légy! - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .