A legfinomabb instant kávé receptek – túl a Dalgona univerzumon

A legfinomabb instant kávé receptek – túl a Dalgona univerzumon

Bevallom, én is felültem a Dalgona kávé vonatra. Most, hogy nem tudok, sőt, ebben a szituban nem is akarok kávézóba menni, kellett valami nagyon könnyen elkészíthető, mégis profi-fílinges kávé itthonra. Olyasmi, amiben lehetőleg instant kávé van.

Instant kávé 01

Merthogy a kávéval elég vicces a viszonyunk. A koffein ugyanis nálam a Maslow-piramis legalja, alapvető szükséglet. Sokáig, úgy harminc évig teás voltam, de ettől is besokallt a szervezetem, így legalább részben vissza kellett szoknom a kávéra. Igen ám, de a hagyományos, sima, főzött feketét nem szeretem, legfeljebb sok tejjel, sok cukorral vagy édesítővel tudom meginni. A kávézók habos kalóriabombái viszont bármikor jöhetnek, a jeges kávé is, meg a görög frappé is addiktív cucc. Az itthoni verziók közül pedig az instant kávé, bár abból is csak néhány fajta a kedvencem.

Szóval a Dalgona kávé őrület épp jókor jött, mert ez a kávé minden fenti feltételnek megfelel. Én nem vacilláltam a hozzávalók pontos kimérésével, kávé, kis édesítő, pici víz, aztán ráengedtem az IKEA mini habverőjét. Egy pohár aljára ment egy kis méz, rá a jéghideg tej, a tetejére pedig a kávéhab, és kész is. De azért a Dalgona univerzumon túl is van instant kávé, még mielőtt azért menne ki a cucc a divatból, mert egyszerűen megunjuk. Épp ezért keresgéltem pár receptet, ami szintén egyperces, szintén finom, és szintén megvan a fílingje.

INstant kávé 02

Instant kávé használatra előkészítve

Az instant kávé már előre is ízesíthető, hogy amikor elkészíted, tényleg csak össze kelljen keverni a vízzel vagy a tejjel.

Konyhai robotgépben összedarálhatsz például két evőkanál tejszín-krémport, egy evőkanál cukrot vagy eritritet, két evőkanál instant kávét, és egy összetört, narancsos vagy más gyümölccsel ízesített keménycukorkát. Ha porrá őrölted az egészet, mehet egy jól záródó üvegbe, később pedig a csészédbe némi forró vagy hideg vízzel. A cukorka helyett tehetsz hozzá egy evőkanál kakaót is, amikor pedig elkészíted, mehet a kávéd tetejére egy kis tejszínhab.

Instant kávé 04

A klasszikusok és az instant kávé találkozása

Bár lassan már nyár van, egy kis Pumpkin Spice Latte sosem jön rosszul. A kanálnyi instant kávét keverd el egy kávés csésze forró vízzel, adj hozzá tejszínt, tejet, és juharszirupot. Egy kiskanál mézeskalács-fűszert forrázz le, majd szűrd le, és ezt a forrázatot add hozzá a kávéhoz. A tetejére jöhet a tejszínhab, kakaó.

Ha viszont villámgyors jegeskávéra vágysz, akkor egy-két kiskanál instant kávé és fél deci víz, illetve másfél deci tej a recept (lehet növényi tej is): Ízesítsd barna cukorral vagy édesítőszerrel, egy kevés vaníliakivonattal, és tömd tele a poharat jégkockával.

A Starbucks-féle frappuccino otthoni változatához megint csak robotgépre lesz szükséged, amivel egy marék jégkockát kásává darálsz. Ehhez turmixolod hozzá a kávét, a cukrot vagy édesítőt, és a tejet vagy növényi tejet, ízlés szerinti mennyiségben.

A smoothie-verzióhoz egy-két kiskanál instant kávé, 3 szem kimagozott datolya, egy kevés vaníliakivonat, egy csésze tej, és egy kevés, finom szemű (instant) zabpehely, vagy helyette egy banán szükséges. Ezeket turmixold össze, nagyjából homogén masszává. Reggeli is, kávé is.

Kávékoktél

Ha már nagyon fáradt vagy: koktél instant kávéval

A likőrös jegeskávéhoz egy csésze hideg tejre vagy növényi tejre, egy kis csokiszirupra, egy-két kiskanál, kevés vízben feloldott instant kávéra, kevés cukorra vagy édesítőszerre, és ízlés szerinti mennyiségű kávélikőrrre lesz szükséged. Ezeket keverd össze alaposan (turmixolhatod is), rázd össze egy kis tört jéggel, a tetejére pedig jöhet a tejszínhab és a kakaópor. Az egész aljára egy gombóc vaníliafagyi is kerülhet.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit



3 Comments

  1. Pingback: Pumpkin Spice Latte gyorsan, egyszerűen - Zöldsaláta

  2. Pingback: Tejes tea extra csellel: esőben támad a „Londoni köd” - Zöldsaláta

  3. Pingback: Édesség helyett fehérjés csoki = nassolás bűntudat nélkül? - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .