Terasz ötletek, avagy a helyiség, ami most lett igazán fontos

Terasz ötletek, avagy a helyiség, ami most lett igazán fontos

Amióta itt lakom, ahol (és az nem két perce van), azt mondom, hogy ha nincs is az embernek kertje, egy legalább minimális terasz, balkon, loggia, vagy nevezzük akárhogyan, alapszükséglet egy lakáshoz. Mert egyszerűen kell ennyi “birtok”, ami a szabad levegőn van, és a tied. Ahol nem kell az utcára menned ahhoz, hogy levegőzz, ahol kiülhetsz a szabadba egy könyvvel anélkül, hogy random járókelők társaságát kelljen élvezned. A terasz ötletek nélkül viszont sivár, vagyis be kell lakni ahhoz, hogy tényleg a lakás része legyen.

Terasz otletek 01
Mert ki kell ülni, mert egyszerűen muszáj kiülni…

Mert annak azért megvan a hangulata, ahogy nyáron egy fél napot kint tölt az ember lánya egy jó könyvvel egy napernyő árnyékában. A kerttel persze nem ér fel, de azért sokkal, de sokkal jobb, mint bent. Amit viszont egy kert sem tud megadni: az a fíling, amikor a nyári estét tölti kint az ember a teraszon, alatta pedig él, zsizseg, pezseg a város. Igen, még mindig nagyvárosi ember vagyok, amikor épp nem kertes házat szeretnék, akkor egy lakást, nagy terasszal, egy élettel teli utcában. Lehetőleg egy mediterrán országban. De Amszterdam is jó lesz, köszönöm.

Fantasztikus látképek, inspiráló terasz ötletek

Nemrég találtam rá a View from my Window Facebook-csoportra, amit a Zöldsaláta blog zárt csoportjában (tagja vagy már?) is megosztottam nemrég, mert nagyon lelkesítő. A lényege, hogy az emberek egyszerűen lefényképezik, mit látnak az ablakból ott, ahol épp vannak. Vagyis a világ minden tájáról érkeznek a látképek, és hát na: olyan helyeken élnek emberek, hogy szívem szerint máris ülnék a repülőre. Tudom, most nem lehet, de gyönyörködni is jólesik. És a másik, ami feltűnő: a hangulatos, élhető kertek, udvarok, és az itthonra is átvehető terasz ötletek.

Terasz ötletek 02
Ha tengerre néz az a terasz, az kimondottan előnyös….

A tér, aminek most nagy értéke van

A terasz, most, ebben az otthonülős időben amúgy is különösen felértékelődött. Ha jól belakjuk, akkor kert híján is van hol levegőzni, akár egész nap kint lehet nyaralni. És ki tudja, mi lesz nyáron, hová mehetünk, hová nem, lesz-e nyaralás, jövés-menés.

De ahogy itt a panelban kinézek az ablakon,rá a szomszéd házakra, még mindig sokan gondolják úgy, hogy a terasz jó hely lesz a felesleges cuccoknak, meg elfér a szárítóállvány, oszt’ jónapot. Csak csendben jegyzem meg, hogy a panelerkély az pont akkora, hogy ha kiteszed a szárítót, akkor te már nem férsz ki. De legalább a déli fekvésnek és a szélcsendes sivatagi klímának köszönhetően minden megszárad egy óra alatt, és lehet elrakni a szárítót, hogy kiférj. (És akkor most rögtön felejtsük is el, hogy a déli fekvés előny egy lakás esetében. Ez az egyik dolog, amit a globális felmelegedés alaposan felülírt.) Szóval nagyon ki kell centizni a dolgot ahhoz, hogy tényleg lakható tér legyen belőle.

Én magam, is az átrendezési fázisban vagyok. Ráadásul úgy, hogy ne nagyon kelljen mindenféle cuccokért mindenféle áruházakba szaladgálni, mert ebben most szigorú vagyok, ha nem muszáj, nem megyünk ki (márpedig viszonylag kevésszer muszáj). Vagyis abból gazdálkodom, ami itthon van, meg az Instagramon talált terasz ötletek egész sorából. Ebből szedtem most össze egy nagyobb csokorral.

Terasz ötletek apró terekhez

Szóval panelerkély. Ami mondjuk úgy két négyzetméter is van, na nagyvonalúak vagyunk vele, de inkább másfél az a kettő. És a legtöbbször még hosszúkás is, hogy még nehezebb legyen kezdeni vele valamit. Aki ezt a méretet és elrendezést kitalálta, azzal finoman szólva nem vagyunk haverok, de ha ez van, hát ez van.

Egy ülőke meg egy asztalka: alapfokon ennyi már elég is.

Kicsi, szerethető oázis sok faburkolattal: már az is sokat számít, hogy nem betin minden körülötted.

A rattan nálam nagy szerelem, egy ilyen erkélyre pedig nagyon illik.

View this post on Instagram

Anyone else loves this?🙋🏻‍♀️

A post shared by BALCONY INSPO (@balcony.inspo) on

A beépített erkélyek annyira nem a szívügyeim (ha már van egy kis szabad tér, ne falazzuk le azonnal), de ez szimpatikus.

View this post on Instagram

#mybalcony#ramybėsoazė #relax

A post shared by Nina Zaiceva (@zaicevanina) on

Pici, de legalább nem hosszúkás: ugye mennyit jelent ez is?

Ennek pedig azért megvan a fílingje. Bonjour!

View this post on Instagram

Simplicity💫

A post shared by BALCONY INSPO (@balcony.inspo) on

Erről nem is beszélve, ugye…

És jöjjenek a nagyobb terek…

A terasz akkor igazán élhető, ha tudsz rajta úgy mondjuk két lépést tenni. Ha emellé még nem is egy ház oldalán végigfutó keskeny csíkról van szó, akkor nyertél. Szóval jöjjenek a terasz ötletek nagyobb terekhez.

Ez ugyan a “csík” verzió, mégis egész pofás darab.

Tetőtéri terasz, a másik szívemcsücske.

Ennyi növényt képtelen lennék életben tartani, de a függőszék az nagyon bejönne.

Ez is az a beépített verzió, ami azért eléggé tetszene…

Ez már elég ahhoz, hogy nagyjából egész nyáron alig menjek be a lakásba…

Nagyvárosi lelkem halkan sikoltozik, mert ez már az álom kategória…

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

3 Comments

  1. Pingback: A fényvédelem most fontosabb, mint valaha! - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .