Mommyhelp: az oldal, ahol összefognak az anyák

Mommyhelp: az oldal, ahol összefognak az anyák

Bár a mostani, járványos időszak inkább a távolságtartást szorgalmazza, most is fontos, hogy legyenek olyan mikroközösségek, ahol kölcsönösen segíteni tudjuk egymást. A jövőre vonatkozó elképzelések pedig egyre inkább az alulról jövő kezdeményezések, az önszerveződő közösségek fontosságát hangsúlyozzák. Ezek megszervezésére ad lehetőséget a Mommyhelp oldal, amelynek alapítójával, Valler-Antal Petrával beszélgettem. Az új “anyaközösségi” oldalt itt találod.

Mommyhelp 02
Valler-Antal Petra, a Mommyhelp alapítója

Régen, amikor még több generáció élt együtt, nem volt kérdés, hogy kire lehet rábízni a gyereket. Tegyük hozzá persze rögtön, hogy akkoriban nem egészen az volt a fő szempont, hogy a szülőknek legyen ideje, lehetősége kikapcsolódni, és azt is, hogy a gyerekek „közösségi” felnevelésének azért voltak hátulütői is. De az mindenképpen tény, hogy az anyák nem voltak ennyire magukra hagyva, mint mostanában.

Segítség nélkül nem könnyű – de hogy foghatunk össze?

De hogyan lehetne olyan, kölcsönös bizalmon alapuló közösségeket létrehozni a mai viszonyok között, amelyekben valódi segítségre számíthatnak az anyák? És hogyan lehetne a fizetett segítséget kínáló szolgáltatókat összekötni a segítséget keresőkkel? Ezt a kérdést tette fel egy közgazdász anyuka, amikor maga is megtapasztalta a gyereknevelés ilyetén nehézségeit. Az elképzelésből pedig a Mommyhelp oldal segítségével valóság lett. Az oldal alapítóját, Valler-Antal Petrát arról kérdeztem, hogyan jött az online anyaközösségi háló ötlete.

Mommyhelp 01
Petra maga is megtapasztalta, mennyire kevés segítsége van az anyáknak a mindennapokban

Kétgyermekes édesanya vagyok, van egy 3 éves kislányom és egy 5,5 éves kisfiam. Mielőtt ők megszülettek egy pénzügyi szolgáltató központban dolgoztam Budapesten. Közgazdász végzettségem van. – meséli Petra. – A szüleim vidéken, 250 kilométerre élnek. Így sok anyatársamhoz hasonlóan én is belekóstoltam, hogy milyen, amikor nincs a közelben semmilyen segítsége az embernek. Pedig egyedül nehéz megbirkózni a felelősséggel, később pedig a gyermek, a munka és a magánélet összehangolásával – nem is beszélve a két szülő közös, minőségi idejéről. Pár évtizeddel ezelőtt az volt a megszokott, hogy több generáció élt együtt, vagy legalábbis közel egymáshoz és aktívan részt vettek egymás életében. Mára egyre ritkább már az is, ha a kisgyermekes családok egy városban élnek a nagyszülőkkel. Akik mellesleg még sok esetben aktívan dolgoznak. Szóval ezt tapasztaltam meg saját bőrömön, és láttam barátnőimnél is. Innen jött a kérdőjel, hogy nincs-e erre valami frappáns megoldás?

Mommyhelp: válasz lehet egy sor dilemmára

Petra szerint sok kétely fogalmazódik meg egy kismamában, miután gyermeke születik, de legkésőbb, amikor készül vissza dolgozni.
• Imádok gyesen lenni a gyermekemmel, de olyan jó lenne néha felnőttekkel is beszélgetni.
• Tényleg a játszótéri „alszik/nem alszik, eszik/nem eszik” társalgásokkal kell beérnem?
• Hogyan oldom meg az óvodai, iskolai szüneteket, ha visszamegyek dolgozni?
• Mi lesz, ha túlóráznom kell a munkahelyemen, és nem tudok időben elindulni a gyermekemért?
• Apával már sosem tudok elmenni kettesben sehová? Nem engedhetjük meg magunknak a bébiszittert.

Gyerekek együtt játszana

Petra egy amerikai oldalon olvasott először azokról az alulról szerveződő anyaközösségekről, ahol az anyukák egymásnak segítenek a gyerekek felügyeletében. Ez ott már csak azért is fontos, mert nagyon rövid a szülési szabadság. De nálunk is egyre nagyobb probléma a logisztika és az iskolai szünet. A bébiszittert pedig nem minden család engedheti meg magának.

Amerikai ötlet itthonra adaptálva

– Amerikában úgynevezett ’babysitting coop-ot’alkotnak a szülők, ami annyit jelent, hogy összefognak, megismerkednek – ha eddig nem ismerték egymást -és megbeszélik, hogy felváltva vigyáznak egymás gyermekére – meséli Petra. – Azoknak ez nem újdonság, akik örül széles a baráti vagy rokoni segítő háló. Akik viszont nem ilyen szerencsések, nehezen kérnek segítséget másoktól. Pedig képzeld el, milyen egyszerű lenne, ha például az ovis csoportból pár anyuka összefogna és olykor a gyerekek együtt játszhatnának az egyik családnál, amíg a másik szülőpár moziba megy. De nagyon ritkán nyitnak a szülők egymás felé ilyen módon. Egy kicsit mindenki el van foglalva a saját dolgával és nem is gondol arra, hogy a másik szülőnek pont ugyanolyan nehéz.

Szóval így jött a Mommyhelp ötlete. Egy olyan közösségi teret alkottunk meg, ahol azok a családok tudnak jelen lenni egy online felületen, akik szívesen nyitnának ilyen módon és kooperálnának már ismert vagy még ismeretlen családokkal a gyermekeik felvigyázása terén. Először két család alkot egy csoportot, majd meghívhatnak magukhoz új tagokat, így bővítve a kört. A gyerekek új barátokra találnak így, a szülők pedig segítségre egymás személyében.

A Mommyhelp az új “anyaközösségi” oldal?

Miben segít a Mommyhelp a családoknak? Elsősorban nonprofit módon egymást segítő családokat szeretnétek összehozni egymással, egyfajta közösségi hálóként? Vagy a családokat hozzátok össze a profi szolgáltatókkal, pl. bébiszitterekkel, korrepetáló tanárokkal?

Mommyhelp logo

Mindkettő igaz. A családoknak egyrészt egy közösségi teret adunk, ahol mindenki rendelkezik egy profillal. Itt bemutatkozhatnak, megjelölik, hogy melyik városban élnek és hogy milyen korú gyermekeik vannak – bölcsis, ovis vagy iskolás. Ezzel azt segítve elő, hogy a hasonló korú gyerekek családjai tudjanak ismerkedni, hiszen fontos, hogy a gyerekek is élvezzék a társaságot. Miután az egy környéken lakó és/vagy hasonló érdeklődésű családok egymásra találnak a Mommyelpen, közös programokat szervezhetnek, hogy jobban megismerjék egymást, és így kialakítva a bizalmat, később kölcsönösen vigyázhatnak egymás gyermekeire.

De olyanok is tudják használni az oldalt, akik már ismerik egymástól pl. óvodából, iskolából. Ha tagjai a Mommyhelpnek, tisztában vannak azzal, hogy a másik szülő is nyitott ilyen kooperációra és könnyebben nyithatnak már személyesen egymás felé. Az alkalmazásban néhány kattintással hatékonyan le tudják szervezni a felvigyázásokat. A Mommyhelp alkalmazásban a csoportnak van közös üzenőfala, és naptára, amiben előre lehet jelezni néhány kattintással a felvigyázásra való igényéket, vagy felajánlást, ha valaki otthon van a gyermekével és szívesen látják a többi kispajtást is egy közös játékra, amíg a többi szülő szusszan egyet. De van chat funkció is, ha olyan kérdést kell letisztázni egymás között, ami nem érinti az egész csoportot.

Másrészt pedig azon dolgozunk, hogy idővel minél több szakember legyen jelen az oldalon, akikre szüksége lehet a családoknak. Például bébiszitter, takarító, magántanár vagy olyan házhoz érkező szakemberek, akikhez egy kismama nehezen jutna el, de otthonában szívesenveszi igénybe munkáját. Például egy manikűrös, kozmetikus vagy fodrász.

A bizalmat kell megteremteni

-Hogyan gondoskodtok az itt regisztráló családok elégedettségéről, és a rendszeres visszacsatolásról?

A Mommyhelp oldalon a szakemberek munkájának visszacsatolására van lehetőség pontozással és szöveges értékeléssel is. Nagy segítségére lesz ez a többi szülőnek, aki szakembert keres, hiszen amikor ilyen, gyerekekkel kapcsolatos munkákra keresünk jelentkezőket, természetesen a bizalom a legfontosabb. A profiljukban minden olyan kérdést felteszünk nekik, amivel a családok számára teljes körű képet tudunk adni róluk. A kialakult szülői csoportokban könnyen jó híre megy egy profi szolgáltatónak, ez jó lehetőség arra, hogy több családnál is munkát tudjanak vállalni

Vállalkozásoknak is nyújtunk hirdetési felületet, akik bármilyen módon kiszolgálják a kisgyermekes családokat. Például játszóházak, táboroztató cégek, magánbölcsődék, de bármilyen vállalkozás jelen lehet, akinek terméke vagy szolgáltatása érdekelheti a családokat. Meg tudják célozni a cégek az anyukák, vagy apukák egyéni igényeit is.

A családok közötti felvigyázások pedig automatikusan kalkulálásra kerülnek csoportban, így egyfajta visszacsatolást ad ez a szám arról, hogy melyik család mennyire aktív. Ez a jelzés azért fontos, hogy egymás között megmaradjon a kölcsönösség, mindenki részt vállaljon a feladatokból, ne mindig ugyanarra a családra háruljon a felvigyázás

Mommyhelp 06

A Mommyhelp a vírushelyzetben is segít lekötni a gyerekeket

Hogyan alkalmazkodtok a jelenlegi helyzet adta kihívásokhoz? Mit csináltok másképp, mint eddig, mit vártok el a nálatok regisztrálóktól az elővigyázatosság érdekében?

Mivel jelenleg, a koronavírus miatt a személyes érintkezés kerülése elsődleges, elindítottunk egy olyan kezdeményezést, ahol a szülők le tudnak venni egymás válláról egy kis terhet online módon is. Ez nem más, mint a #cseregyerekfelvigyázás, melynek az a lényege, hogy összefogunk, mi szülők és felváltva foglalkoztatjuk hasonló korú gyerekeinket online, videóhívás segítségével. Így is tudunk mondókázni, tornázni, mesét olvasni egymásnak a saját mesetárunkból, ami újdonság lehet a többi gyermeknek.

Ha 5 szülő alkot egy csoportot, akkor minden héten egyszer kerül rád a sor, amikor a saját gyermeked mellett a többi kispajtást is szórakoztatod. A kicsik örülni fognak az új barátoknak, és alig várják majd a napi online találkákat. A hét többi napjain pedig kapsz egy-egy szabad órát, amikor a másik szülő foglalkozik a gyerekekkel, te pedig utolérheted magad az elmaradt munkával, vagy éppen jöhet a jóga, hogy feltöltődj a nap hátralévő részére. ?

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .