Hatékony edzés otthon: így készülj fel, hogy működjön!

Hatékony edzés otthon: így készülj fel, hogy működjön!

Szerintem már többször is kiderült a blogból, hogy mindenféle otthoni edzéstervnek nagy híve vagyok. Az okok tök egyszerűek. Először is, soha semmire nincs időm. Ha nyerek egy-két órát azzal, hogy nem kell odamennem (napláne időpontra) az edzőterembe, nem kell levetkőznöm, felöltöznöm, hazajönnöm, az már maga a főnyeremény. Ráadásul szeretem az edzéseket énidőként megélni, ami a legtöbbször magában foglalja azt is, hogy egyedül vagyok, magamra figyelek, nem zsizseg körülöttem egy komplett edzőterem. Úgyhogy nagyon örülök neki, hogy ma már nem kell DVD-gyűjteményt megalapozni, mert nagyjából kétezerféle edzésterv létezik a leírt gyakorlatlistáktól a komplett videós anyagokig, sőt, akár az edző által felépített programokig, amilyen például a mostani kedvenc, az Anyatest Projekt is. Vagyis a hatékony edzés otthon nem utópia, hanem valóság.

Hatékony edzés otthon, a kertben
A természetben, a kertben még jobb edzeni

Ugyanakkor azzal is tisztában vagyok, hogy az elszántság nem feltétlenül elég. Ahogy nagyon sok mindenhez, ahhoz is szükséged lesz pár dologra, hogy az otthoni edzés valóban hatékony legyen. És itt nem feltétlenül a felszerelést értem alatta, bár az mindenképpen hasznos, ha van otthon néhány kézisúlyzó, egy-két gumiszalag meg egy jógamatrac. A hatékony edzés otthon akkor működik, ha fejben is rendbe rakod a dolgot.Vagyis megint jól megnéztem coach szemmel az életnek ezt a területét… Vegyük sorra, mi mindenre van szerintem szükséged – nekem legalábbis ezek váltak be.

Hatékony edzés otthon  – önismeret nélkül ez sem megy!

Mielőtt belefognál, érdemes egy kicsit tisztába jönni önmagaddal, és azzal, hogy neked mit jelent a hatékony edzés otthon. Nincs nagy újdonság a nap alatt, hiszen kábé bármilyen tevékenységhez szükség van némi önismeretre. Itt leginkább azt érdemes végignézni, hogy te vajon alkalmas vagy-e arra, hogy otthon sportolj. Ne az erőnléteddel foglalkozz, hanem azzal, hogy vajon szeretsz-e egyedül mozogni, vagy inkább emberek közt tennéd? Ott kell-e állni feletted az edzőnek ahhoz, hogy odatedd magad, vagy megy ez egyedül is? Milyen mozgásformákat szeretsz – inkább váltogatnád a különféle edzéseket, vagy sokkal egyszerűbb minden csütörtökön lemenni a zumbaórára? Nincs jó és rossz válasz, ha neked a társasági, edzőtermi edzést találták ki, akkor azt próbáld beilleszteni a napirendedbe. Ha inkább a kirándulás a te sportod, akkor hajrá. Ha viszont otthon is megy a dolog, akkor jöhet a hatékony edzés otthon.

Hatékony edzés az edzőteremben
Kell, hogy ott legyen veled az edző, vagy inkább egyedül edzenél?

Nem árt kicsit megtervezni a dolgot

Az otthoni edzést sokan azért kedvelik, mert bármikor el lehet végezni. A „majd edzek, ha időm lesz” hozzáállás viszont nem igazán célravezető, mert idő, na, az sosincs. Mindig közbejön egy sürgős munka, egy szülői értekezlet vagy egy kifogyott alapanyag a főzéshez. Vagy a fáradtság. Szóval az edzést be kell szépen tervezni, és amennyire lehet, ragaszkodni az eltervezett időpontokhoz.

Szabadság és önfegyelem a megfelelő arányban

Az otthoni edzésterv maga a szabadság: nem áll senki fölötted, nem számolja le darabra a felüléseket meg a fekvőtámaszokat, nem csóválja a fejét az edző, ha rosszul bírod az edzést. Ez elég csábító felállás, de pont ebben rejlik a dolog veszélye. Elég sokan vagyunk úgy bekötve, hogy ha nem kérnek számon valamit, akkor az szépen el is sikkad. Szóval a hatékony edzés otthon épp attól lesz hatékony, ha van benned némi önfegyelem. Meg persze némi arányérzék, hogy ne csapj át önsanyargatásba se önfegyelem címén. A maximalizmus és a megszállottság ugyanúgy nem a barátod, mint a halogatás és a túlzott lazaság. Finom határok – de épp erről szólna (legalábbis nekem erről szól) az önállóság.

Hatékony edzés otthon - némi testtudattal
Alapvető testtudatra azért szükség van!

Mennyire ismered a tested?

Az otthoni edzésterv sikeréhez (és biztonságos kivitelezéséhez) mindenképp szükséged lesz némi testtudatosságra. Hiába ugyanis a szuperül felépített edzésprogram, a képernyőről egyetlen edző sem tud kijavítani, ha rosszul csinálod a gyakorlatokat. Ebből pedig akár sérülés is lehet. Nem azt akarom ezzel mondani, hogy a hatékony edzés otthon kizárólag azoknak való, akik éveket lehúztak már az edzőteremben, de ha utoljára az iskolai tesiórán volt halvány közöd a sporthoz, akkor legalább pár hónapot szánj rá olyan órákra, amelyeken egy edző irányítása mellett lesheted el az alapokat. Nem kell semmilyen komoly előképzettségre gondolni, csak annyira, hogy ha a képernyőről azt mondják, hogy „oszd el egyenletesen a testsúlyodat a két lábadon, zárd össze a lapockádat, és nyújtózz meg a fejtetőddel felfelé, akkor tudd, merre van az előre, össze, meg a fel.

Nekem egyébként épp a jóga volt az, amit csak évek jógatermi gyakorlása után kezdtem el videóról – és ez az a mozgásforma, amit heti egyszer még most is oktatóval gyakorlok, mert biza’ ennyi idő után is bőven van mit csiszolni. Viszont nagyon megéri, mert ez az a mozgásforma is, amelyik a legjobban fejlesztette nálam azt a bizonyos testtudatot.

Hatékony otthoni edzés sablonmentes gondolkodással
Felül tudsz emelkedni a sablonokon?

Hatékony edzés otthon, sablonoktól mentesen

Az otthoni edzésprogramok adta szabadság és korlátlanság bizony feltételez némi sablonmentességet is abban, ahogyan a sportról gondolkodsz. Ha szenvedésként éled meg, akkor valószínűleg kevésbé leszel motivált arra, hogy edzői szemöldökráncolás nélkül is végigcsináld. Szóval merj olyan programot keresni, ami örömöt ad. És merj olyankor edzeni, amikor mások általában nem szoktak: a gyerek alvásidejében, szombat hajnalban, vagy este tízkor (persze csak akkor, ha nem forgolódsz utána felpörögve az ágyban). És találd ki, hogyan tudod leküzdeni a nehézségeket, például figyelmen kívül hagyni a sarokban felfedezett pormacskát legalább az edzés végéig. Megint csak ott tartunk, hogy önállóság, határozottság, felnőtt gondolkodás. Így lesz az egyszerű fenék- és hasformáló gyakorlatokból a hatékony otthoni edzés mellett a külső-belső harmónia formálója…

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket (a cikket viszont légy szíves, ne másold). A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, és beszélgetni is tudunk a cikkekről. Képes inspirációért, sneak peekekért, és más exkluzív tartalmakért pedig kövess az Instagramon!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Unsplash.com, Pixabay.com

6 Comments

  1. Pingback: Min múlik a kitartás? 48 perc kondiedzés tanulságai - Zöldsaláta

  2. Pingback: 5 dolog, amit az Anyatest Projekt programjától kaptam - Zöldsaláta

  3. Pingback: Miért jó sportolni? Nem azért, amit először gondolnál! - Zöldsaláta

  4. Pingback: Edzésprogram újratöltve: emelem a tétet - Zöldsaláta

  5. Pingback: Edzésprogram újratöltve: a mérleg nem a barátom - Zöldsaláta

  6. Pingback: Home office: ne az irodát vidd haza, inkább légy tényleg hatékony

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .