Erre a vacak időre, ami itt hetek óta van, valami jó forró ital kell. Például egy angolos tejes tea, ami egyébként állítólag nem is angol, de ettől még nagyon finom.

Esik az eső
Erre az időjárásra valamilyen forró ital kell…

Ilyenkor, május végén elvileg már a nyárias koktélokat kellene iszogatni, de az időjárás úgy gondolta, hogy ne menjünk még annyira teraszozgatni. A dolognak ezzel a részével még egyet is értenék, de ez az időjárás teljesen punnyadttá tesz mindenkit. Vagyis kell valami, ami felébreszt, jobb kedvre derít, de nincs benne annyi kalória, mint egy csokitortában. Jöhet egy tejes tea desszert helyett?

Ezt olvastad már? Instant kávé, túl a Dalgona-univerzumon

Miben más, mint a sima tejes tea?

A teáról többször kimutatták, hogy már az illata és a forrósága is képes oldani a rossz hangulatot, ráadásul finoman, nem túl drasztikusan élénkít, és tovább fenntartja az élénkséget, mint a kávé. Talán nem véletlen, hogy a tejes tea műfaját az angolok találták fel, ők tea-ügyben és eső-ügyben is viszonylag kompetensnek számítanak. A tejes teának ez a „londoni köd” elnevezésű változata azonban nem Londonból, hanem a feltételezések szerint inkább Kanadából eredhet.

És hogy miben más, mint a sima angol tejes tea? Annyiban, hogy az Earl Grey tea, vagy ha még finomabbat szeretnél, akkor a fűszeres chai tea mellett nem sima tej, hanem tejhab, és egy kis vaníliakivonat van benne. Nevezzük inkább tea-cappuccinónak?

Tejes tea tejhabbal
Tea vagy cappuccino? Miért ne lehetne mindkettő?

Ezt olvastad már? Pumpkin Spice Latte gyorsan és egyszerűen

„Londoni köd” tejes tea

Hozzávalók:

Fél bögre víz
Fél bögre tej
1 kiskanál (vagy egy filter) Earl Grey vagy chai tea
1 teáskanál vaníliakivonat
Ha édesebben szereted: vaníliás cukor

Londoni köd tejes tea
A tejhab tetejére jöhetnek az extrák

Így készül:

Először is, forrald fel a vizet, és egy fél bögre vízben áztasd 2-4 percig az Earl Grey vagy fűszeres chai teát. Ezután vedd ki a filtert, vagy szűrd le a szálas teát.

Forrósítsd fel, majd habosítsd fel a tejet. Én az IKEÁ-s mini habverőt szoktam ehhez használni, de bármilyen más módszer is jó hozzá. Ha nem iszol tehéntejet, akkor keresd a növényi tejek „barista” változatát, amelyeket fel lehet habosítani.

A forró teára öntsd rá a tejhabot, és keverd bele a vaníliakivonatot. Ha édesebben szeretnéd, akkor tegyél bele egy kis édesítőszert (eritritet, folyékony édesítőt) vagy vaníliás cukrot, esetleg mézet vagy juharszirupot. A tejhab tetejére szórhatsz egy kis fahéjat, vagy reszelhetsz ár egy pici csokit is.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Pixabay.com, Unsplash.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .