Tükörtojás extrákkal: mentsd meg a húsvéti maradékot!

Tükörtojás extrákkal: mentsd meg a húsvéti maradékot!

A tükörtojás az az étel, amit gyerekként nagyjából mindenki utál (fúj, folyik a sárgája), aztán felnőttként egyszer csak felismeri, hogy nem is rossz ez, sőt. Legalábbis az én környezetemben elég komoly számban fordul elő ez a fejlődési vonal, de ha valaki tud tükörtojás -rajongó gyerekről, nyugodtan szóljon.

Tükörtojás 01

Nekem az egyetemi évek alatt lett az egyik kedvenc vacsorám. A koleszos kantinok egyikében sonkával, sok fűszerrel sütötték, elborult vizsgaidőszaki estéken lehetett mellette üldögélni és a hasonló cipőben járó kollégákkal megváltani a világot (lásd még: romkocsmában merengő értelmiség). Azóta meg is maradt az étrendemben, és persze felsorakoztak mellette a különféle változatok. Ezekből szedtem össze most párat a húsvéti maradékmentés jegyében. Ha van valaki, akinél most nem áll legalább két doboz tojás a hűtőben, szintén nyugodtan szóljon 🙂

Tükörtojás kenyérrel, tésztával

Logikus verzió, ha a tükörtojást összeházasítjuk a kenyérrel vagy a tésztával, amivel alapesetben amúgy is ennénk. Látványos változat, ha egy szelet kenyérbe egy pohárral lyukat vágsz, egy serpenyőben, kevés vajon kicsit megpirítod az egyik oldalát, majd megfordítod, beleütsz a lyukba egy tojást, sózod, borsozod, sütöd.

Ennél egy fokkal bonyolultabb, de még mindig nem rakétatudomány a leveles tésztás tükörtojás. Fogsz egy adag kész, bolti leveles tésztát, felvágod kockákra, megkened tojássárgájával, esetleg megszórod egy kevés nagy szemű sóval, és a közepén benyomkodod, hogy legyen egy kis “fészek” jellege. Sütőpapírral kibélelt tepsiben mehet be az előmelegített sütőbe 10-15 percre, ha félig megsült, kiveszed, beleütsz egy tojást, sózod, borsozod, esetleg szórsz rá egy kis zöldfűszert is, és mehet be még 10 percre a sütőbe. Ha van egy kis maradék sonka is a hűtőben, abból s szórhatsz egy kicsit a tésztára, mielőtt ráütnéd a tojást.

Sonkával és zöldségekkel

Ugyancsak sütős, tepsis művelet, ha paradicsomban tálalod a tükörtojást. Fogod a paradicsomot, félbevágod, kikotrod a belsejét, sózod, borsozod, olajozod, és mehet a sütőbe 15-20 percre sütőpapíron. Utána kiveszed, beleütöd a tojást sonkával alábélelve vagy anélkül, só, bors, és 10 perc a sütőben.

Az egyszerűbb, de látványos verzió már a tűzhelyen, serpenyőben készül. Vágsz egy karika paprikát, beteszed a kiolajozott serpenyőbe, bele a tojás, só, bors, fűszer, és már csak meg kell várnod, amíg tükörtojás lesz belőle.

És végül a klasszikus vizsgaidőszaki ham and eggs: A kiolajozott serpenyőbe először egy-két szelet gépsonka kerül, erre jön a tojás, némi só, és jó sok bors (esetleg egy kevés chili is). 5-10 perc alatt megsül, lehet is tálalni. Elfoglalt időszakban a legjobb vacsora, de nálam gyors ebédként is elő szokott fordulni. Ha még durvábbat szeretnék, akkor sonka helyett bacon szalonnával csinálom, de az már tényleg egy időzített kalória- és koleszterinbomba. Cserébe viszont extrán finom. Ha pedig sütőben szeretnéd, akkor egyszerűen béleld ki egy muffinsütő mélyedéseit sonkával, üsd bele a tojást, és mehet be nagyjából 15 percre a sütőbe.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotó: Pixabay.com, Instagram.com

One comment

  1. Pingback: A fehérjepor csak testépítőknek való? Íme, a leleplezés! - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .