Könyvajánló: Karcsúsító turmixok

Könyvajánló: Karcsúsító turmixok

A szeptemberi életmód-újratervezés azért is jó, mert ilyenkor tele vannak a zöldségesboltok és a piacok mindenféle finomsággal, amihez januárban, lássuk be, macerásabb hozzájutni. Ilyenkor nem gond degeszre enni magunkat zöldséggel, gyümölccsel, mert még a szervezetünk sem kívánja igazán az emberesebb, téli ételeket. Jöhetnek viszont a finom turmixok, amelyek tele vannak gyümölcsökkel, rajtuk keresztül pedig mindenféle jóval, amire a szervezetünknek szüksége van.

Fotó: pixabay.com

Azt hiszem, épp időszerű tehát Chantal-Fleur Sandjon Karcsúsító turmixok című könyve, amely épp ezekről a finomságokról szól. A turmixokkal kapcsolatos mindenféle faksznimról már írtam, amikor a zöld turmixokkal barátkoztam, szintén olvasmányélmény alapján. Nos, ez a barátkozás olyan jól sikerült, hogy azóta is időről időre készítek magamnak tízórai gyanánt egy zöld turmixot. A zöld változatokról, mint a turmixok különlegesen egészséges válfajáról egyébként Chantal-Fleur Sandjon könyvében is van szó.

A könyv nem csak recepteket tartalmaz, hanem egy teljes hétnapos méregtelenítő kúra leírását, amelyben a turmixokon kívül saláták, más könnyű ételek, és egészséges édességek receptjei is szerepelnek. És persze sok-sok elmélet, a megfelelő kezdési időpont kiválasztásától a mozgás szerepének hangsúlyozásától egészen odáig, hogyan kell a kúrát személyre szabni. 
Az alapanyagokat is részletesen ismerteti az író, de arról is ír, milyen tápanyagokban gazdag kiegészítőket tehetünk még a turmixba – például a vadnövényeket, dióféléket vagy olyan szuperételeket, mint a goji bogyó vagy az algák. 

A házi magtejkészítésről szóló fejezet pedig különösen hasznos – én eddig boltban vettem az ilyesmit, de ki fogom próbálni itthon is, már csak azért is, mert sokkal olcsóbb, így, mint megvenni a boltit. Utóbbit ráadásul sokszor dúsítják cukorral, ami megint csak egy érv az itthoni pepecselés mellett.
Végigolvastam a hétnapos turmixkúra programját is, de nekem ez egy kicsit éhezős, és kicsit kevés benne a rágható étel, ami nélkül nehezen vagyok meg. Nem vagyok híve a szigorú fogyókúráknak, bár méregtelenítésnek jó lehet a dolog, ha valaki bírja. Azt hiszem, inkább a recepteket hasznosítom majd, azokat viszont nagyon is – nemcsak a turmixokat, hanem az édességek közül is jó párat kipróbálok majd.

Fotó. pixabay.com

 Ez például kifejezetten tetszik, ráadásul olyan hozzávalókból készül, amelyek egész évben hozzáférhetőek:

Farkaséhség ellen


Hozzávalók: 2 alma, 2 banán, 1 darabka gyömbér (kb. 1 cm-es), 2 ek. chia mag, 2 szem kimagozott datolya
Az almákat mossuk meg, magozzuk ki és aprítsuk össze. A banánokat hámozás után vágjuk négyfelé, a gyömbért hámozás után (ha biominőségű, nem muszáj) reszeljük le. Az összetevőket 2 dl vízzel turmixoljuk össze.
Tipp: Ha a turmixot fél órára állni hagyjuk, a chia mag megszívja magát, és pudingot kapunk.
 
Ha tetszik a blog, most sokat segíthetsz egy szavazattal. Szavazz a Zöldsalátára az Allianz blogverseny Életmód és Szakértő kategóriájában. A szavazatodat itt tudod leadni, és még nyerhetsz is vele! 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .