A mozgás lelki hatásai: 5 ok, amiért menj sportolni, ha eleged van

A mozgás lelki hatásai: 5 ok, amiért menj sportolni, ha eleged van

Csúnyán néz rád valaki, és máris elsírod magad? Feszült vagy, és bármelyik pillanatban robbanhatsz? Vagy egyszerűen csak úgy érzed, mostanában semmi sem megy? Bármelyik helyzetben is vagy, menj mozogni: a mozgás lelki hatásai garantálják, hogy elindulsz kifelé a rosszkedvből. 5 okot is mutatok, ami miatt érdemes ilyenkor begubózás helyett inkább mozognod.

A mozgás lelki hatásai is fontosak
A mozgás kikapcsol a napi gondokból, és oldja a feszültséget

A mozgás lelki hatásai #1: a mozgás örömhormonokat termel

A testedben számos olyan ingerület-átvivő anyag termelődik, amely többek közt a hangulatosat is szabályozza. Mozgás közben pedig elszabadul a jó hangulatért is felelős vegyületek termelődése. Ha endorfin- és szerotonin-löketre vágysz, sokkal jobban jársz fél óra sportolással, mint egy fél tábla csokival. A mozgás lelki hatásai szempontjából a mozgásforma nagyjából mindegy, a döntés csakis rajtad múlik: van, akit a hosszútávfutás monotóniája képes eufóriába kergetni, más a pörgös aerobikra, vagy a squash-ra harap ilyenkor, megint mások a nyugodt, jógás jellegű mozgásformákat szeretik. Van, akinek a csapatsport jelent kikapcsolódás, másoknak pedig a magányos „mindenkihagyjonbékén” befelé fordulás.Válassz ízlésed szerint!

A mozgás lelki hatásai #2: jobb egészség – jobb hangulat

A tested és lelked egységet alkot: ha az egyik jobban kezd működni, a másikat is viszi magával. Vagyis ha a sporttól egészségesebb, energikusabb, fittebb leszel, akkor a lelki gyűrődésekre is higgadtabban reagálsz. Arról nem is beszélve, hogy aludni is jobban tudsz, ha rendszeresen sporttal fárasztod le magad, így kipihentebb is leszel.

A mozgás lelki hatásai #3: addig sem a napi gondokon pörögsz

Amikor valami gondunk van, általában beleragadunk az ezzel kapcsolatos gondolatokba, mint a kerék a sárba. Én legalábbis órákig képes vagyok ugyanabban a kerékvágásban kattogni. No, ilyenkor jön jól valami olyan segítség, amely egy jól irányzott billentéssel kiránt ebből a kátyúból. Ha ugyanis sportolsz, egy idő után úgyis a mozgásra kezdesz koncentrálni, vagyis abbahagyod a felesleges pörgést. A mozgás lelki hatásai pedig abban is segíthetnek, hogy mire kijössz az edzésről, egészen más megvilágításban lásd az ügyet. Ez pedig hozzásegíthet, hogy megoldást találj (Ha mégsem, akkor lehet, hogy egy coach segíthet kilépni a megszokott nézőpontból: itt találod az elérhetőségeimet.)

A mozgás lelki hatásai: növeli az önbizalmat
Ahogy fokozatosan nő a teljesítőképességed, lelkileg is izmosabb leszel

A mozgás lelki hatásai #4: fejleszti az önbizalmadat

Gondolj bele, mit csinálsz sportolás közben: folyamatosan kilépegetsz a komfortzónádból, mégpedig annyira, ami még nem túlzás számodra. Fokozatosan tologatod kifelé a határaidat. Közben hol sikerélményt élsz át, hol kisebb kudarcokat, de az utóbbiaknak sincs akkora tétje, hogy kiborulj miatta (legalábbis, ha hobbiból sportolsz, és nem versenysportban utazol). A mozgás lelki hatásai is ezzel párhuzamosak: ahogy újabb és újabb, korábban túl soknak gondolt dolgokat valósítasz meg, úgy növekszik az önbizalmas is. Egyre erősebb, egyre lazább, egyre magabiztosabb leszel. Ez pedig a hétköznapi helyzetekben is megmutatkozik. Vagyis a sport a lelki izmaidat is edzi.

A mozgás lelki hatásai #5: jobb érzéssel nézel tükörbe

Testpozitív divat ide vagy oda, szerintem kevés olyan nő van, aki ne konstatálná örömmel, ha a sportolásnak köszönhetően formálódik az alakja. Nem arról van szó, hogy mindenki legyen 40 kiló és full izmos. Nyugodtan érezd jól magad abban a testben. Ami a tiéd. De egy kicsi javulás, valamivel formásabb izomzat – ez szerintem bármilyen testalkattal jól eshet, akkor is, ha egyébként semmi bajod az átlagnál kisebb vagy nagyobb méreteddel, vagy az alkati jellemzőiddel. Ha pedig egyre jobban tetszem magamnak a tükörben, akkor az önbizalmam is nagyobb, ez ennyire egyszerű (pláne, ha minderre még az öltözködésemmel is rádobok. Ha ebben tudok segíteni, keress meg!)

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket (a cikket viszont légy szíves, ne másold). A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, és beszélgetni is tudunk a cikkekről. Képes illusztrációkért, és más exkluzív tartalmakért pedig kövess az Instagramon!

Ésszel, szívvel, lélekkel:
Judit

2 Comments

  1. Pingback: Ne hagyd, hogy a téli depresszió legyűrjön! Ezek a legjobb sportok testnek és léleknek

  2. Pingback: 5+1 gyors módszer a tavaszi fáradtság ellen, amit már ma bevethetsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .