Az algák jótékony hatása: enni vagy kenni?

Az algák jótékony hatása: enni vagy kenni?

Vannak dolgok, amelyek úgy jönnek az életembe, hogy… igazából magam sem tudom, hogyan. Szóval egyszer csak eszembe jut, hogy ezt ki kellene próbálni, aztán egy ideig valahogy az Univerzum is az utamba küldi a dolgot. Így voltam az algákkal is. Többször is olvastam már cikkeket az algák jótékony hatása témájában, de eddig valahogy eszembe sem jutottak. Aztán egyszer mégis, úgyhogy vettem egy csomag spirulina port.

Az algák jótékony hatása: egészséges, de nem csodaszer

Az algáknak mintegy 25 000 faja van – a fogyasztás szempontjából a legismertebb a kékeszöld spirulina és a smaragdzöld chlorella. De préselt algalapból (nori) van a szusi külső „burkolata” is, szóval aki szereti a japán kaját, az biztosan evett már algákat. Mondhatnánk, hogy „már a régi görögök is” – és nem is tévednénk nagyot, mert a különböző tenger melletti népek elég régen esznek ilyesmit.

Az elgák jótékony hatása tény, de nem csodaszer
A szusit is algalap borítja

Pedig az alga alapesetben nem finom, a legjobb esetben egyszerűen csak semleges íze van. Amikor kinyitottam a spirulinás zacskót, tömény halszag áradt belőle. Kicsit sokkot kaptam, de azért beletettem egy kiskanálnyival a készülő zöld turmixomba. Szerencsére sem a szag, sem hozzá tartozó íz nem volt érezhető rajta, mindent elnyomtak a gyümölcsök és a zöldségek, viszont a turmix szép, erőteljes kékeszöld színt kapott az algaportól. Az algás kozmetikumokban sem érezni semmilyen szagot, szóval emiatt ne félj tőlük.

De ha nem olyan finom, akkor miért érdemes kipróbálni? Mert némi ásványi anyaggal, nyomelemmel dúsítja az ételeidet. Van benne fehérje, kevés omega-3 zsírsav, sok rost, jód (így a pajzsmirigy működését megpörgetheti, érdemes vigyázni, ha egyébként is túlműködésed van), kálium, bróm, vas (ötször-tízszer annyi, mint a spenótban), kalcium, B-vitaminok. A-, C- E-vitamin, szóval rátesz egy kicsit az ételek általános vitamin- és ásványtartalmára. Ezzel pedig roborál, csökkenti a fáradtságot, sőt, akár a fogyókúrát is kiegészítheti. Nem csodaszer, a nagyon lelkendező híradásokat itt is ildomos némi fenntartással kezelni – egy kapszulától vagy egy kiskanálnyitól nem lendül fel azonnal az egészséged, de ésszel fogyasztva hasznos lehet.

Veszélyei is lehetnek, úgyhogy csak ésszel!

Túladagolni nem szabad, épp a jód miatt – a pajzsmirigy működésébe nem illik belepiszkálni. Úgyhogy legfeljebb csak annyit egyél belőle, amennyit a csomagolás ajánl, de inkább kevesebbet. Az is kérdéses lehet, honnan, milyen tengeri élőhelyről származik, nem szívott-e magába nehézfémeket, szóval bevizsgálatlan készítményt nem annyira jó ötlet szedni. És persze, ha bármilyen kétséged van, vagy krónikus betegséggel élsz, beszélj az orvosoddal ez ügyben, ha pedig babát vársz, vagy szoptatsz, akkor ne szedd. Én is csak kb. hetente egyszer teszek egy kávéskanálnyit valami turmixba vagy hasonlóba – kíváncsi vagyok, hogy hosszú távon lesz-e valamilyen feltűnő és érezhető hatása.

Az algák jótékony hatása: szépítenek is

Az alga a kozmetikában is bevethető, ott aztán tényleg tud menő dolgokat csinálni. Az algák jótékony hatása az egyik legismertebb fegyver a narancsbőr ellen, így az alga a narancsbőr elleni pakolásoknak is kedvelt alapanyaga – a legjobb vízzel kikeverve, esetleg narancsbőr elleni krémmel összekutyulva felvinni az érintett területre, folpackkal körbetekerni, és 30-40 percig így hagyni. Én arcra próbáltam ki, kész arcpakoláshoz kutyultam hozzá egy kiskanálnyival. Az illata miatt megint féltem egy kicsit, de aztán nem éreztem belőle semmit, csak az eredeti pakolásét. Viszont úgy kisimította az arcomat, hogy néztem nagyokat, hová is tűntek a ráncaim.

Az algák jótékony hatása a szépségápolásban is érezhető
Az algák a szépségápolásban tudnak igazán nagyot alakítani

Ekkor hozta úgy a sors, hogy a Guam Magyrország felkért, hogy teszteljem algás termékei egyikét. Bár rengeteg narancsbőr elleni készítmény, sőt algás ruházat (!) is szerepel a kínálatukban, én egy anti-age krémet választottam, a GUAM Micro Biocellulaire tápláló, öregedésgátló arckrémet. Hiúság, meg 47 év, ugye.

Anti-age krém a tengerből

A krém a Lacote márkához tartozik, amelyet Egidio Siena alapított 1986-ban. A tengerrajongó szépségápolási szakértő Bretagne-ban látta, ahogy a halászok összegyűjtik, majd megszárítják az algákat. Ez a szárítmány, illetve az abból készült őrlemény vált azoknak a szépségápolási termékeknek a fő alapanyagává, amelyek az algák jótékony hatása mentén igyekszenek segíteni a különféle bőrproblémákon.

Az algák jótékony hatása krémekben is érvényesül
GUAM Bio Microcellulaire tápláló és öregedésgátló arckrém

Az arcápoló állaga finom, krémes-géles. Sem a fehér színe, sem pedig az illata nem emlékeztet az algára. A tengerre persze igen, konkrétan finom tengerillata van – nos, engem a tengerillat azonnal levesz a lábamról, szóval ez rögtön piros pont volt a szememben.

A krémet lefekvés előtt illik használni, hogy az algák jótékony hatása nyugalmi helyzetben mutatkozhasson meg. A krémben ott találjuk a laminaria digitata nevű algafaj bioaktív kivonatát tengeri planktont, organikus jojoba- és baobab-olajat, valamint egy hidratáló komplexet, amelyik az algák jótékony hatása mellett a vízpótlásról gondoskodik. Nem tartalmaz viszont paraffint, ásványi olajokat, lanolint, sls-t, sles-t, peg-eket, parabént és állati eredetű összetevőket. Nikkelre is tesztelték, nehogy allergiát váltson ki.

Két hét rendszeres használat után csupa jót mondhatok a minőségéről. Könnyen felszívódik, mégis érezni, hogy gazdag, tápláló állagú. A bőröm azonnal finomabbá, teltebbé válik. Az éjszakai pihenés után pedig puha bőrrel, és sokkal finomabb, vékonyabb, nem olyan mély ráncokkal ébredek. Jól hidratál, nem túl zsíros, és nem is túl „kevés”. Nekem kifejezetten bevált, szeretem a tapintását, az illatát, az állagát, a tápláló hatását, és úgy általában az egész terméket.

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket (a cikket viszont légy szíves, ne másold). A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, és beszélgetni is tudunk a cikkekről. Képes illusztrációkért, és más exkluzív tartalmakért pedig kövess az Instagramon!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

2 Comments

  1. Pingback: 4 tuti sminktrend 2019 tavaszára: ezt szeretni fogod! - Zöldsaláta

  2. Pingback: Ziaja Baltic Home Spa fit, avagy a strandtest-ügy - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .