Ha tél, akkor forró csoki!

Ha tél, akkor forró csoki!

Nálam akkor szokott elkezdődni az őszi-téli szezon, amikor a nyári jegeskávémat lecserélem forró csokira, és viszont: akkor van nyár, amikor megiszom az első fagyis jegeskávét. Karácsony környékén különösen szeretek beülni egy kávézóba és kivonni magam az össznépi rohanásból, szemlélődni, vagy épp olvasni egy bögre forró ital felett. De otthon is sokszor készül ilyesmi, általában étcsokoládéból, néha fehérből, sok fűszerrel.

Fotó. Pixabay

A csokival általában úgy vagyok, mint a borral: vacakkal nem főzünk, pláne olyat nem, aminek maga a csoki a főszereplője. Vagyis minél magasabb egy csoki kakaótartalma, annál jobb, nem utolsó sorban pedig annál egészségesebb. Azzal persze nem érdemes hitegetni magunkat, hogy a forró csoki egészségesebb, mint egy saláta, de ha nem iszol belőle minden nap, és nem tömöd tele cukorral, akkor nem kell lelkiismeret-furdalni miatta. Cserébe az sem igaz, hogy unalmas: ezerféle fűszerrel és mindenféle kiegészítővel lehet megbolondítani.

Így készül a kedvenc otthoni forrócsokim:

Fotó: Pixabay

Hozzávalók (1 bögréhez):
Kb. 2 dl teljes tej
0,5 dl tejszín
1/4 – 1/2 tábla étcsoki, minél magasabb kakaótartalommal
1-2 teáskanál cukor nélküli kakaópor
Fűszerek ízlés szerint: chili, fahéj , szegfűszeg, mézeskalács-fűszerkeverék, stb.

Fotó: Pixabay

Így készítheted el:
A tejet melegítsd fel, keverd hozzá a tejszínt, majd a darabokra tört csokit. és a fűszereket. Várj, amíg a csoki teljesen felolvad – nem kell nagyon felforralni, inkább csak melegítsd. Közben kicsit dolgozd meg habverővel, hogy krémesebb legyen. Ha intenzívebb ízre vágysz, egy kevés kakaóport keverj össze a csokis tejjel, és forrald össze azt is az itallal. Ha még sűrűbb, pudingszerűbb változatot szeretnél, akkor fogj kb. fél kávéskanálnyi étkezési keményítőt, egy kis pohárban keverd simára egy-két evőkanál kakaós-csokis tejjel,  és forrald hozzá a csokihoz. Ez persze lehet, hogy a menő gasztrósok szerint szentségtörés, de működik, szuper finom lesz tőle az ital. Cukor viszont nem nagyon kell bele, ha nem elég édes, akkor egy pici méz kerüljön bele, amikor már levetted a tűzről.

Fotó: Judit

És most jön a változatosság:
Először is, játszhatsz a csokival: lehet étcsoki, fehér csoki, sőt, akár még tejcsoki is, ha azt szereted a legjobban.
Aztán játszhatsz a tejjel is: ha vegán verziót szeretnél, vagy egyszerűen csak másféle íze vágysz, próbáld ki kókusztejjel, mandulatejjel, rizstejjel (vaníliással vagy simával), kókusz- vagy zabtejszínnel. Legutóbb a kísérletezés jegyében a The Bridge rizstejével és zabtejszínjével készítettem, úgy is nagyon finom volt.
Jöhetnek a belevalók: kísérletezhetsz a fűszerekkel, de kerülhet bele mazsola, aszalt gyümölcs, meggybefőtt, durvára vágott dió, mogyoró, kókuszreszelék, sőt, felnőtt verzióban még egy kis alkohol is, pl. konyak, rum, whisky, sőt, akár vörösbor.
A tetejére pedig kerülhet tejszínhab, még egy pici tejszín (akár hidegen is) pillecukor, fahéj, vagy egy kis darált dió, mogyoró.
Mire végigiszod az “étlapot”, már itt is a nyár, és indul a jegeskávé-szezon 🙂

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is. A Zöldsaláta Facebook-közössége is vár, sőt a Bloglovinon is megtalálod a Zöldsalit.

One comment

  1. Pingback: Így kerül a csizmába a minőségi csokoládé - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .