Így kerül a csizmába a minőségi csokoládé

Így kerül a csizmába a minőségi csokoládé

November vagy nem november, lassanként el kell kezdeni besegíteni a Mikulásnak. Azt pedig valószínűleg a rénszarvas-szánon közlekedő öregúr sem akarja, hogy valamilyen vacak utánzat kerüljön a csizmákba igazi, minőségi csokoládé helyett. De vajon mi árulja el, milyen csokival van dolgunk?

A minőségi csokoládé sok kakaót tartalmaz

Oké, hogy csokiMiki nélkül nincs Mikulás. De az is nyilvánvaló, hogy ezek a bevonómasszából készült Mikulások rendre valamilyen csokis sütiben találják meg a helyüket. Mert aki evett már igazán jó csokit, az utána valószínűleg nem éri be a csokinak csúfolt utánzatokkal. De vajon honnan tudjuk, mit rejt a csomagolás?

Ezt olvastad már? Ha tél, akkor forró csoki

Minőségi csokoládé – magas ár?

A minőségi csokoládé egyik ismertetőjele valóban az ára. Az viszont relatív, hogy tényleg többet költünk-e rá, mint az olcsóra, amiből gyorsan lecsúszik egy fél tábla. Ez utóbbi már csak a kalóriák szempontjából sem a legjobb ötlet. Ha viszont egy drágább csokiból egyszerre csak pár kockányi vagy pár bonbonnyi fogy, mert igazán annyi esik jól, akkor hosszú távon pénzben ugyanott vagy, kalóriában meg sokkal jobban.

Minőségi csokoládé

Az igazán minőségi csoki általában magas kakaótartalmú, legalábbis, ha étcsokiról van szó. Az igazi étcsoki egyébként csak kakaómasszát, kakaóport, cukrot és természetes vaníliát tartalmazhat. Kakaótartalma legalább 60 százalék (A Magyar Élelmiszerkönyv szerint egyébként már 35 százalékos kakaótartalomtól étcsokinak lehet nevezni a csokit, ez viszont azért a minőségtől még messze esik.) Az sem mindegy, milyen fajtájú a kakaóbab (a csúcsnak a Criollo típust tartják), és hogyan termesztik, mikor szüretelik, fermentálják, hogyan szállítják. A csokoládékészítmények magasiskolájának általában a belga csokit tartják. Elég csak betévedni egy brüsszeli csokiboltba ahhoz, hogy efelől soha többé ne is legyen kétséged. (Holland szakos koromban többször is voltam Belgiumban mindenféle ösztöndíjakkal, és hát sokszor éreztem rokonságot Gombóc Artúrral…)

A minőségi tejcsokoládé kakaótartalma legalább 35 százalék, és a fenti összetevőkön kívül még tejszármazékot is tartalmazhat. A fehér csokiban pedig nincs kakaópor, így komoly vita folyik róla, hogy csokoládé-e egyáltalán. A legjobb csokik nem túl édesek, sem illatra, sem ízre, roppanós állagúak, és finoman olvasnak szét, miközben az ízük harmonikus marad.

Ezt olvastad már? Éljenek a kuckózós őszi esték!

Nyugi, jót tesz!

Persze nem kell belőle egy kilót felfalni, de a csoki alapvetően jó tesz a szervezetnek. Tele van antioxidáns vegyülettel, így jót tesz a szívnek, az érrendszernek, sőt, még a bőrnek is. Sok benne a kálium, a szelén, a cink, a vas, serkenti az agy működését, és csökkenti a stresszt. Ez nem azt jelenti, hogy stresszes helyzetben tolni kell befelé táblaszámra, de egy-két kocka jó lehet gyorssegélynek. És persze minél magasabb a kakaótartalom, annál jobb a hatás, a legjobb a 70 százalék feletti kakaótartalmú étcsoki – csak a kalcium-oxalát vesekőre hajlamosaknak kell alaposabban visszafogni a Gombócartúrkodást.

Minőségi csokoládé a Duna partjáról

ZAX: minőségi csokoládé a Duna partjáról

Ha pedig valami igazán különlegeset és újszerűt szeretnél elrejteni a csizmákban, próbáld ki a Felvidékről, Révkomáromból érkező ZAX bonbonokat és csokikat. A kézzel festett, különleges megjelenésű bonbonok és táblacsokoládék először csak hobbiból készültek a közgazdász Varga Zsuzsa konyhájában, és csak az ismerősöknek, barátoknak jutott belőle. A hobbiból aztán szenvedély és vállalkozás lett: Zsuzsa készíti, férje, Ferenc pedig menedzseli a ZAX csokikat.

Zax bonbonokA finomságok a Duna partján épült műhelyben készülnek a legjobb alapanyagokból, például Varlhona, Crea és Domori csokoládéból, piemonti mogyoróból, madagaszkári vaníliából. De itt még nincs vége, hiszen a bonbonok és csokoládék minden egyes darabját kézzel festik, így valóságos kis műalkotások lesznek belőlük. Igazi luxus – és nem csak az ünnepekre, hanem bármilyen alkalomra, amikor valami különlegeset szeretnél.

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket (a cikket viszont légy szíves, ne másold). A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, és beszélgetni is tudunk a cikkekről. Képes inspirációért, sneak peekekért, és más exkluzív tartalmakért pedig kövess az Instagramon!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .