Így lesz tökéletes a karácsonyi sütemény

Így lesz tökéletes a karácsonyi sütemény

Bár érzésem szerint még csak most kezdődött a 2020-as év, máris itt a karácsony. Vagyis nincs más dolgom, mint hogy minden kedves olvasómnak boldog karácsonyt kívánjak. Ünnepeljetek úgy, ahogy az nektek és a családotoknak a legjobb, legyen hangulat, étel, ital, sütemény, és most extrán vegyétek figyelembe a járványügyi óvatosság szabályait is.

Karácsony 01

Pár tipp az év végére: így lesz szuper a sütemény

Ez a trükk- és tippgyűjtemény nemrég jutott el hozzám, szerintem most van itt a legjobb alkalom, hogy megosszam. Remélem, hozzásegít pár embert ahhoz, hogy a karácsonyi sütemény a lehető legfinomabb legyen! Valószínűsítem, hogy a menő gasztrobloggereknek és a rutinos hobbicukrászoknak nem lesz benne túl sok újdonság, de a kevésbé profik találnak majd benne hasznos ötleteket. Én legalábbis találtam…

–              Finom roppanós habcsók csak porcukorból készíthető.

–              A leveles tésztákat előmelegített sütőben, 200-220 °C-on sütjük, alsó-felső sütésen nem légkeveréssel!

–              A leveles tésztát előre betölthetjük, majd tojással lekenve, folpackkal letakarva akár egy éjszakán át is tárolhatjuk a hűtőben. Sütés előtt kb. 10-15 perccel elég, ha kivesszük, fél óra múlva kész a friss, ropogós reggeli, vagy a villámgyors sütemény.

–              Az omlós tésztáknál (pl. linzer) mindig hideg alapanyagokkal dolgozzunk!

–              Kakaós csigánál nem folyik ki a töltelék, ha a tésztát megkenjük olvasztott vajjal vagy margarinnal, erre kerül a cukros kakaó, majd ezt alaposan lespricceljük vízzel.

–              A sütemény töltelékébe vagy díszítésre szánt diót érdemes megpörkölni, mert sokkal finomabb íze van.

–              A fel nem használt egész vagy darált diót tartsuk fagyasztóban, így sokáig eltartható. Nem avasodik meg.

–              Nem szárad ki, illetve tovább friss marad a bejgli, ha a töltelékbe reszelünk egy fél almát.

–              Sokféle sütemény bekerülhet a mélyhűtőbe (élvezeti értékéből nem veszít, állaga nem romlik), így előre tudunk dolgozni karácsonyra, egy csomó időt megspórolva. (pl. bejgli, zserbó, piskóta, linzer illetve linzertésztából készült sütemények… stb.)

Sütemény 02

Ezt olvastad már? Mi az a flexitáriánus étrend, és miért jó?

Mit tud a cukor?

–              Linzerhez, illetve hidegen, sütés nélkül készült sütemény és krém készítéséhez mindig porcukrot használjunk!

–              Igazi finom házi karamell és bármilyen más szirup- is csak kristálycukorból készíthető. A cukorpótlók nem karamellizálhatók.

–              Díszítésként a porcukrot csak akkor szórjuk a tésztára, ha már kihűlt, mert különben ráolvad.

–              Kelt tésztákhoz csak hagyományos cukor használható. A cukorpótlókkal nem kel meg a tészta rendesen, mert az élesztőgombák számára nem jelentenek táptalajt.

–              A kelesztés titka: az élesztőt mindig kézmeleg, cukros tejbe kell morzsolni, és feloldódásig keverni kell. Ezután meleg, huzatmentes helyen 10 percre letakarjuk – ha ennyi idő alatt nem fut fel, akkor rossz az élesztőnk, frisset kell venni.

–              A cukor nem kizárólag édesítőszerként szerepel a receptekben, krémesítő, állagjavító hatása is van. Ezért a legtöbb süteménynél nem lehet kispórolni. Ezen felül szép aranybarna színt ad a péksüteményeknek, de felel az ételek nedvességtartalmáért is.

–              Sem a méz, sem a porcukor nem használható azoknál a süteményeknél, ahol habosítanunk kell a puha vajat. Ez csak kristálycukorral, barna cukorral oldható meg.

Sütemény 01

Ezt olvastad már? Ezért van nagy szükségünk a rostokra.

És végül a jó piskóta alapú sütemény sütésének fortélyai:

–              Ha nem lapnak kikenve sütjük a piskótát, hanem formában, akkor tojásonként (M-es méret), 23 g lisztet, és 20 g cukrot kell számolnunk. (Ne sajnáljuk kimérni pontosan!)

–              Puhább lesz a piskóta, ha a liszt 1/3-át lecseréljük kukorica keményítőre.

–              Piskótatésztába mindegy, hogy kristály- vagy porcukrot használunk.

–              Mindig előmelegített (170-180 °C) sütőbe tegyük a piskótát. Alsó-felső sütésen, nem légkeveréssel!

–              A 6-8 tojásos piskótának kb. 25-30 perc a sülési ideje (sütő függő is), addig nem szabad nyitogatni a sütő ajtaját.

És az én saját tippem ma estére: ne lelkiismeret-furdalj a karácsonyi süti miatt, de azért ezt is ésszel!

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók. Pixabay.com

3 Comments

  1. Pingback: Tükörtojás extrákkal: húsvéti maradékmentés - Zöldsaláta

  2. Pingback: Mindenmentes csokis, fahéjas babka - Zöldsaláta

  3. Pingback: Gasztroajándék: 3 szakácskönyv, plusz egy gasztromese - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .