Természetes szépségápolás: most van idő kísérletezni vele!

Természetes szépségápolás: most van idő kísérletezni vele!

Tudhatjátok rólam, hogy nem szeretem a kizárólagosságot, azt szeretem, ami működik. Ha egy „gyári” kozmetikumot szeret a bőröm, akkor én is szeretem. Próbáltam már jó sokat, itt a blogon is olvashattok róluk szép számmal. Ugyanakkor van egyfajta vonzódásom a természetes szépségápolás felé. Szeretem a természetes összetevőket, a holisztikus megközelítést, szeretek krémeket kevergetni, kísérletezni velük.

Természetes szépségápolás 01

A HVG Könyvek Kiadó gondozásában, a Rossmann támogatásával nemrég megjelent Természetes szépségápolás című könyv ennek a műfajnak az összefoglalója. Holisztikus, gyakorlati útmutató a bőrünk működéséhez, és a saját, természetes összetevőkből álló kozmetikumaink elkészítéséhez.

Ezt olvastad már? Kipróbálnád a flexitáriánus étrendet?

Természetes szépségápolás holisztikus szemlélettel

A Természetes szépségápolás című könyvben az tetszik különösen, hogy a szerző igyekezett abszolút átfogó ismertetőt létrehozni. Nem csak egyszerű, megszépítendő és fiatalon tartandó kültakaróként kezeli a bőrt, hanem a szervezet részeként, legnagyobb szervünkként – vagyis azzal a tisztelettel, ami ilyen minőségében megilleti. Mielőtt belefogna az alapanyagok és természetes kencék taglalásába, szól a bőr szerkezetéről, bioritmusáról, a krémkészítéshez szükséges alapkészletről. De szó esik benne étrendről, életmódról, valamint az arc, a test és a haj ápolásának technikáiról (pl. a masszázs fogásairól) is. Sőt, sminkötleteket is ad a könyv, mégpedig egyedülálló módon, a természetes elemek jegyében készülnek a gyönyörű sminkek.

Természetes szépségápolás 001

Mindenmentes vagy természetes szépségápolás?

Mint minden természetes életmódról szóló könyvben, itt is előkerül a veszélyesnek tartott kozmetikai alapanyagok kérdése. Ez az a témakör, amelyben nehéz igazságot tenni. Van, aki minden mesterséges összetevőt igyekszik kerülni, van, aki meg egyáltalán nem tart tőlük. Az tény, hogy nehéz minden gyári vegyületet kiiktatni az életünkből, és még olyan is előfordulhat, hogy valakinek épp azok a kozmetikumok válnak be legjobban, amelyek nem teljesen mentesek ezektől. Az viszont nem baj, ha tudunk róluk, megvan a megfelelő információnk, és olyasmit választunk, amiben viszonylag kevés tartósítószer, színezék, mesterséges illatanyag és hasonlók vannak. Ha már eltolódik az egyensúly, lehetőleg inkább a természetes szépségápolás felé tolódjon.

Természetes kozmetikumok

De vissza a könyvhöz, és a természetes alapanyagokhoz, amelyekről a Természetes szépségápolás című kötet nagyon részletes ismertetőt ad. A gyógynövényektől a gyümölcsökig, a természetes viaszoktól és vajaktól a fűszerekig, mindent végig vesz, amiből csak kozmetikum készülhet. És persze recepteket is ad hozzájuk, az arcápoló szerektől a hajbazsamokig a fürdősótól a testápoló és masszázsolajokig, több mint száz természetes, otthon is elkészíthető szépítőszer receptjét találod meg a könyvben.

Ezt olvastad már? Mit tud az argánolaj?

Kísérletezz, de óvatosan!

Két apróság van, amivel én egy kicsit óvatosabb lennék, mert alapvetően szeretek minden DIY-projektet kicsit túlbiztosítani. Az egyik az illóolaj. Nem vagyok aromaterapeuta, de egy alaptanfolyamot elvégeztem az illóolajokkal kapcsolatban, és olvastam is róluk jó sokat. Épp ezért kényszeresen írom mindig, mindenhol le, hogy az illóolaj nem olyan kis szelíd, ártalmatlan dolog, amilyennek elsőre látszik. Nem mindegy a minősége, vagyis ilyesmit csak megbízható helyről veszünk. Vannak, amelyek használatát a babavárás idején el kell hagyni (én konkrétan mindet elhagytam, amikor várandós voltam), és vannak, amelyek fényérzékenyítő hatásúak. Vagyis nyáron, napsütésben nem célszerű használni őket, még akkor sem, ha finom az illatuk. A citrusfélék illóolajai (pl. citrom, narancs, bergamott, lime) jellemzően ilyenek. Épp ezért a citrusos testpermetet csak télen, a bergamott illóolajos szépítő balzsamot pedig csak éjszakára használnám, biztos, ami biztos.

Illóolajok

A másik ilyen dolog a szappankészítés. Lehet, hogy én vagyok extrán biztonsági játékos, de a nátronlúggal nem szívesen szöszölnék a konyhában. Legalábbis egy recept elolvasása után biztosan nem. Ahhoz szerintem egy kicsit többet kell tanulni, hogy biztonsággal nyúljunk egy ilyen erős, nem veszélytelen anyaghoz.

E két ponttól eltekintve viszont nagyon tetszenek a receptek, van is pár közöttük, amit ki fogok próbálni az ünnepek alatt. Most legjobban a hajápoló szerek izgatnak, kíváncsi vagyok, hogy ebben a műfajban hogyan teljesítenek a házi készítésű szerek. Örülök, hogy most lesz időm az ilyen kísérletezésekre, és arra is, hogy ráérősen fürödjek, hajat puhítsak, sminkelgessek. Úgyhogy úgy érzem, hogy ez a részletes, ráadásul szép kivitelű receptkönyv épp a legjobbkor került a kezembe.

A könyvet köszönöm a HVG Könyvek Kiadónak!

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Pixabay.com, Judit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .