Bár érzésem szerint még csak most kezdődött a 2020-as év, máris itt a karácsony. Vagyis nincs más dolgom, mint hogy minden kedves olvasómnak boldog karácsonyt kívánjak. Ünnepeljetek úgy, ahogy az nektek és a családotoknak a legjobb, legyen hangulat, étel, ital, sütemény, és most extrán vegyétek figyelembe a járványügyi óvatosság szabályait is.
![Karácsony 01](https://zoldsalata.hu/wp-content/uploads/2020/12/Karacsony04-1024x683.jpg)
Pár tipp az év végére: így lesz szuper a sütemény
Ez a trükk- és tippgyűjtemény nemrég jutott el hozzám, szerintem most van itt a legjobb alkalom, hogy megosszam. Remélem, hozzásegít pár embert ahhoz, hogy a karácsonyi sütemény a lehető legfinomabb legyen! Valószínűsítem, hogy a menő gasztrobloggereknek és a rutinos hobbicukrászoknak nem lesz benne túl sok újdonság, de a kevésbé profik találnak majd benne hasznos ötleteket. Én legalábbis találtam…
– Finom roppanós habcsók csak porcukorból készíthető.
– A leveles tésztákat előmelegített sütőben, 200-220 °C-on sütjük, alsó-felső sütésen nem légkeveréssel!
– A leveles tésztát előre betölthetjük, majd tojással lekenve, folpackkal letakarva akár egy éjszakán át is tárolhatjuk a hűtőben. Sütés előtt kb. 10-15 perccel elég, ha kivesszük, fél óra múlva kész a friss, ropogós reggeli, vagy a villámgyors sütemény.
– Az omlós tésztáknál (pl. linzer) mindig hideg alapanyagokkal dolgozzunk!
– Kakaós csigánál nem folyik ki a töltelék, ha a tésztát megkenjük olvasztott vajjal vagy margarinnal, erre kerül a cukros kakaó, majd ezt alaposan lespricceljük vízzel.
– A sütemény töltelékébe vagy díszítésre szánt diót érdemes megpörkölni, mert sokkal finomabb íze van.
– A fel nem használt egész vagy darált diót tartsuk fagyasztóban, így sokáig eltartható. Nem avasodik meg.
– Nem szárad ki, illetve tovább friss marad a bejgli, ha a töltelékbe reszelünk egy fél almát.
– Sokféle sütemény bekerülhet a mélyhűtőbe (élvezeti értékéből nem veszít, állaga nem romlik), így előre tudunk dolgozni karácsonyra, egy csomó időt megspórolva. (pl. bejgli, zserbó, piskóta, linzer illetve linzertésztából készült sütemények… stb.)
![Sütemény 02](https://zoldsalata.hu/wp-content/uploads/2020/12/Sutemeny03.jpg)
Ezt olvastad már? Mi az a flexitáriánus étrend, és miért jó?
Mit tud a cukor?
– Linzerhez, illetve hidegen, sütés nélkül készült sütemény és krém készítéséhez mindig porcukrot használjunk!
– Igazi finom házi karamell és bármilyen más szirup- is csak kristálycukorból készíthető. A cukorpótlók nem karamellizálhatók.
– Díszítésként a porcukrot csak akkor szórjuk a tésztára, ha már kihűlt, mert különben ráolvad.
– Kelt tésztákhoz csak hagyományos cukor használható. A cukorpótlókkal nem kel meg a tészta rendesen, mert az élesztőgombák számára nem jelentenek táptalajt.
– A kelesztés titka: az élesztőt mindig kézmeleg, cukros tejbe kell morzsolni, és feloldódásig keverni kell. Ezután meleg, huzatmentes helyen 10 percre letakarjuk – ha ennyi idő alatt nem fut fel, akkor rossz az élesztőnk, frisset kell venni.
– A cukor nem kizárólag édesítőszerként szerepel a receptekben, krémesítő, állagjavító hatása is van. Ezért a legtöbb süteménynél nem lehet kispórolni. Ezen felül szép aranybarna színt ad a péksüteményeknek, de felel az ételek nedvességtartalmáért is.
– Sem a méz, sem a porcukor nem használható azoknál a süteményeknél, ahol habosítanunk kell a puha vajat. Ez csak kristálycukorral, barna cukorral oldható meg.
![Sütemény 01](https://zoldsalata.hu/wp-content/uploads/2020/12/Sutemeny01.jpg)
Ezt olvastad már? Ezért van nagy szükségünk a rostokra.
És végül a jó piskóta alapú sütemény sütésének fortélyai:
– Ha nem lapnak kikenve sütjük a piskótát, hanem formában, akkor tojásonként (M-es méret), 23 g lisztet, és 20 g cukrot kell számolnunk. (Ne sajnáljuk kimérni pontosan!)
– Puhább lesz a piskóta, ha a liszt 1/3-át lecseréljük kukorica keményítőre.
– Piskótatésztába mindegy, hogy kristály- vagy porcukrot használunk.
– Mindig előmelegített (170-180 °C) sütőbe tegyük a piskótát. Alsó-felső sütésen, nem légkeveréssel!
– A 6-8 tojásos piskótának kb. 25-30 perc a sülési ideje (sütő függő is), addig nem szabad nyitogatni a sütő ajtaját.
És az én saját tippem ma estére: ne lelkiismeret-furdalj a karácsonyi süti miatt, de azért ezt is ésszel!
Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!
Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit
Fotók. Pixabay.com
Pingback: Tükörtojás extrákkal: húsvéti maradékmentés - Zöldsaláta
Pingback: Mindenmentes csokis, fahéjas babka - Zöldsaláta
Pingback: Gasztroajándék: 3 szakácskönyv, plusz egy gasztromese - Zöldsaláta