Mikrozöldek: apró vitaminbombák az életmódváltáshoz

Mikrozöldek: apró vitaminbombák az életmódváltáshoz

Ha valami könnyűre vágysz a karácsonyi trakta után, ha már a januári életmódváltást tervezed, vagy ha egyszerűen kipróbálnál valami újat: íme, a mikrozöldek.

Mikrozöldek 01

A mikrozöldek az utóbbi pár évben váltak különösen népszerűvé, egyrészt az egészségtudatosan táplálkozók körében, akik főként élettani hatásaik miatt fogyasztják őket, másrészt pedig a gourmet szakácsok körében, akik a látvány miatt, díszítésként, de friss ízük és roppanós, zsenge textúrájuk miatt is használják a mikrozöldeket.

Ezt olvastad már? Az életmódváltás az immunrendszert is segíti!

De mik ezek a mikrozöldek?

A mikrozöldek (vagy más néven mikrosaláták) apró, ehető növényi hajtások, melyeket fiatal korukban aratnak le, mielőtt kifejlett zöldséggé fejlődnek. Fajtától függően 5-10 cm magas növények, amelyekben koncentráltan jelenik meg az adott növény íze, tápanyagtartalmuk pedig koncentrált, akár negyvenszer akkora is lehet, mint a felnőtt egyedeké.

Gedai Bence, a mikrozöldek termesztésével és árusításával foglalkozó Pesti Farm alapítója és ügyvezetője szerint a mikrozöldek fogalmát mindenki a csírák felől közelíti meg. – Olyanok mint a csírák, csak mégsem – mondja Bence. – Csírákat otthoni körülmények között, relatív egyszerűen lehet készíteni dunsztos üvegekben, ezzel szemben a mikrozöldeket (többnyire) földbe, vagy valamilyen közegbe ültetjük. A csíráknál az egész növényt, gyökerestül elfogyasztjuk, míg a mikrozöldeknél a földfelszín felett vágjuk le a növényeket és csak a szárát, leveleit fogyasztjuk. Nyugodtan lehet mondani, hogy a mikrozöldek a csírák fejlettebb, idősebb változatai.

Ültetéstől számítva körülbelül 2 hét alatt érnek meg az aratásra. Először kókuszrost földbe ültetjük a magokat nagyon szorosan egymáshoz, majd miután kicsíráztak, sötétbe helyezzük őket, utána pedig, ha már kicsit megerősödtek, fények alá helyezzük őket – mesél Bence a termesztésről. Fajtától függően körülbelül 10 napot töltenek a fény alatt, mire elérik a ~10 cm-es magasságot, amikor aratjuk őket.

A Pesti Farmon, Budapest szívében, innovatív, úgynevezett vertikális gazdálkodást alkalmazunk. Ennek köszönhetően minimalizálni tudjuk a termesztéshez szükséges földterületet, 90 százalékkal tudjuk csökkenteni a vízfelhasználást a tradicionális gazdálkodáshoz képest – teszi hozzá Gedai Bence

Ezt olvastad már? Mi az a flexitáriánus étrend?

Miért hasznos mikrozöldeket fogyasztani?

Ahogy már említettem, koncentráltan, akár negyvenszer annyi tápanyagot tartalmaznak, mint a kifejlett növények. Fajtától függően gazdagok A, B, E, C, és K vitaminban. Antioxidáns hatásuk támogatja az immunrendszer megfelelő működését, segítenek számos betegség, pl. a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, a koleszterinszint csökkentésében, de segíthetik a fogyást, és általában az egészséges életmódot is.

Mikrozöldek szendvicsen és salátán

Ráadásul többféle mikrozöld közül lehet válogatni. A zöldborsó mikrozöldjét édes íze miatt szokás kedvelni. Gazdag C-vitaminban, fehérjében és vasban. A napraforgó mikrozöld különösen gazdag tápanyagtartalmú, bőven van benne vas, kalcium, fehérje és folsav. A retek mikrozöldek intenzív, csípős ízük miatt kedveltek, C-, E- és K-vitaminban, kalciumban, vasban és cinkben gazdagok. A brokkolit a szulforafán nevű vegyület teszi szuperélelmiszerré. Ez a többek között a daganatok megelőzésében is szerepet játszó vegyület koncentráltan van jelen a brokkoli mikrozöldben. 30 gramm brokkoli mikrozöld akár 1,5 kg kifejlett brokkoli szulforafán-tartalmával is bír.

Ezt olvastad már? Így táplálkozz rosttudatosan!

Lássuk, mit tudnak a mikrozöldek a tányéron!

A puding (vagyis a mikrozöldek) próbája az evés jeligére kipróbáltam egy doboz vegyes mikrozöldet. Elsősorban szendvicsre, salátára tettem őket, hogy érvényesüljön az ízük. A retek mikrozöldet különösen szerettem a csípős íze miatt, de mindegyik ízlett, főleg a frissességük, üdeségük miatt. Határozottan felobták az egyszerű sonkás, sajtos szendvicset, de a felszeletelt paradicsomra szórva és egy pici olívaolajjal megbolondítva is nagyon finomak voltak.

Zöld turmix

Egy másik részüket pedig a zöld turmixba kevertem, íme a recept:

Zöld turmix mikrozöldekkel

Hozzávalók:

1 érett banán, 1 alma, fél narancs leve, fél citrom leve, egy marék jégsaláta-levél, egy kisebb marék vegyes mikrozöld, egy kávéskanál spirulina por (elhagyható, de szebb lesz tőle a turmix színe és nagyobb a tápanyagtartalma)

Elkészítés:

A gyümölcsöket, a salátaleveleket, a mikrozöldet, valamint a citrom- és narancslevet turmixold simnára, krémesre.

Turmixold össze annyi vízzel, amennyivel eléri a neked kellemes állagot. Tedd hozzá a sprulina port, és ezzel is turmixold össze.

A kész tumix tetejére tegyél néhány szál mikrozöldet díszítésként, és máris tálalhatod. Ebben a verzióban kevésbé domináns a mikrozöldek íze, de egy picit érezni őket, és jól kiegészítik a turmix többi hozzávalóját. Reggelire igazi kis vitaminbomba, ráadásul kávé nélkül is fel lehet ébredni tőle.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Unsplash.com, Judit

One comment

  1. Pingback: Tavaszi gyümölcsturmix: édes is, vitamindús is - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .