Te és a levendula = soha többé stressz

Te és a levendula = soha többé stressz

Az évnek abban az időszakában járunk, amikor mindenki levendulaszüretről posztol, és ezerrel fotózkodik a lilában. Nos, ha már van otthon egy kosár levendula, akkor megmutatom, mi mindent készíthetsz belőle azokra az időszakokra, ha beüt a stressz, vagy egyszerűen csak nyugalmat szeretnél. De akkor sincs para, ha nem jutottál el egy valamirevaló levendulaföldre. (Judit vagyok, levendulafüggő, és évek óta nem vagyok képes időben levendulaszüretre menni. Nemtrendi, tudom…) A szárított levendula és a levendula illóolaj mindig kéznél van, de a piaci nénik is segíthetnek levendula-ügyben. Sőt, akár otthon, cserépben is nőhet a növényke. Szóval a lehetőségek kimeríthetetlenek.

Levendula csokorban
Ha van otthon pár csokorral ebből a finom illatú növényből, máris nyert ügyed van

Levendula a történelemben

Kezdhetném úgy, hogy már a rómaiak is… És tényleg, a levendula már akkor is kedvelt gyógynövény volt, innen származik a neve is: lavare = mosni. Innen már nem nehéz kitalálni, hogy előszeretettel használták a szépségápolásban, de még a gyógyászatban is. A későbbi korok is megőrizték az iránta való rajongást.

Nem is csoda, hiszen az illata kellemes, ráadásul szuper módon oldja a stresszt. Az illóolaja fertőtlenít, relaxál, csillapítja a rovarcsípések okozta viszketést. Enyhíti az izom- és ízületi fájdalmakat. Az illóolaj vásárlásánál csak egyre kell vigyázni, de arra nagyon: a minőségre. Az olcsó pancsot kerüld, a magasabb ár általában jelzi, hogy jobb fajta illóolajjal van dolgod. Mivel egy üvegecske levendulaolaj nagyon sokáig elég, ráadásul nem is ez a legdrágább illóolaj, ezen ne nagyon spórolj, mert a vacaknak semmi hatása nincs, sőt, akár árthat is.

Levendula tea
Főzz belőle teát, és máris megnyugszol

Levendula a poharadban

A levendulás limonádéhoz morzsold bele a friss vagy szárított levendulavirágokat egy kanál kristálycukorba. Öntsd le forrásban levő vízzel, és hagyd állni legalább fél órát de inkább többet. Ebből a szirupból (leszűrve persze) tegyél a limonádéba a citromlé és a hideg víz mellé.

Ezt olvastad már? Ezért igyál sok vizet!

Teát is főzhetsz a szárított virágból, a hagyományos, forrázásos módszerrel. Ha kihűlt, egy kis mézzel édesítsd, és máris jobban alszol, sőt, még az emésztésed is javul.

Levendula fürdősó
Fürdősónak is kiváló

Levendula a fürdőszobában

A nyugtató fürdősóhoz egy nagyobb evőkanál durva tengeri sót, ugyanennyi friss vagy szárított levendulavirágot és két-három csepp levendula illóolajat keverj össze. Már mehet is a relaxáló fürdődbe.

Ha érzékeny, száraz a bőröd, köss össze egy kanál zabpelyhet és egy kanál friss vagy szárított levendulavirágot egy muszlinkendőbe, és így tedd bele a fürdővízbe.

Ezt olvastad már? Tényleg csodaszer a kollagén a ráncok ellen?

A finom szemű zabpelyhet friss vagy szárított levendulavirággal és joghurttal vagy tejszínnel összekeverve arcmaszkként is használhatod.15-20 percig legyen az arcodon (közben szívd be mélyen az illatát és relaxálj), majd mosd le.

A levendulavirágokat kevés avokádóval és joghurttal, valamint mézzel is összekeverheted, így még táplálóbb lesz a maszk.

A levendulás ajakbalzsamhoz pedig olvass fel egy kevés kakaóvajat, sheavajat, és pár méhviasz-pasztillát, majd csepegtess bele 2-3 csepp levendulaolajat. Tedd tégelybe, és mehet a hűtőbe. Ugyanez a keverék több olajjal szilárd levendula parfümként is üzemelhet.

Levendula zsák
Tüll zsákban mehet a fürdőbe és a szekrénybe is

Levendula az otthonodban

A növény nagy előnye, hogy természetes módon elűzi a molyokat, szúnyogokat, vagyis a stresszoldáson túl is megéri egy kicsit párologtatni belőle a lakásban. Túlzásba viszont ne vidd, ha minden tocsog az illatában, attól nem leszel nyugodtabb, sőt! Egy csokor lilaság az asztalon, és egy levendulás zsákocska a szekrényben azonban nem árthat, mint ahogyan az sem, ha az illatlámpába csepegtetsz belőle esténként pár cseppet.

Ezt olvastad már? Így takaríts ki minden szinten!

2 evőkanál alkoholba vagy vodkába csepegtess bele 20-30 csepp levendula illóolajat, majd hígítsd fel 2 dl vízzel, és töltsd szórófejes üvegbe: kész a házi légfrissítő, méghozzá vegyszerek nélkül.

Van még ötleted? Oszd meg a kommentek között vagy a Facebookon! Tanuljunk egymástól!

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket (a cikket viszont légy szíves, ne másold). A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, és beszélgetni is tudunk a cikkekről. Képes inspirációért, sneak peekekért, és más exkluzív tartalmakért pedig kövess az Instagramon!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Pixabay

One comment

  1. Pingback: Izzadás télen: nem beszélünk róla, pedig kellene - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .