Izzadás télen: nem beszélünk róla, pedig kellene

Izzadás télen: nem beszélünk róla, pedig kellene

Nyáron minden az izzadás, az izzadásgátlás, a felfrissülés körül forog, aztán ősszel mintha ez a probléma megszűnne létezni. Pedig dehogy szűnik meg! De vajon mitől izzadsz le télvíz idején, és mit tehetsz ellene?
Akkor nézzünk meg egy átlagos téli napot. Felveszel egy pulóvert, rá a kabátot, sapkát, sálat, mostanában maszkot is, és nekiindulsz. Futsz egy kicsit a busz után, majd felszállsz a fűtött járműre, és voilá, máris beütött az izzadás. Ha műszálas a pulcsid, és a puha anyag még jól magába is zárja a nedvességet, akkor dupla öröm, hiszen nincs is jobb a kabát alatt hordott nedves cuccban leszállni a buszról, ki a hidegbe. És még be sem értél a munkahelyedre.

Izzadás 01

Mitől indul be az izzadás?

Persze az, hogy mennyit izzadunk, részben alkati kérdés is. Van, akinek szinte nedves sem lesz a hónalja, másról meg az első hasonló esetnél leszakad öt liter víz. Fokozza az izzadásra való hajlamot a stressz is – és mostanában ugyan ki ne lenne stresszes? Sőt, egyes gyógyszerek, a fűszeres, ételek, a koffein és az alkohol, valamint bizonyos hormonális állapotok is kiválthatják a fokozott verejtékezést.

Egy biztos_ minél vastagabb és puhább a pulcsid, annál jobban megtartja a verejtéket, ami ugye, egy idő után bomlani kezd és kellemetlen szagúvá válik. Szóval az izzadás igenis télen is téma, és ilyenkor is tenni kell valamit ellene.

Izzadás 02

Mit tehetsz, hogy jobb legyen a helyzet?

Először is, ha tudod, hogy nagyon izzadsz, tapasztald ki, mi fokozza a nehézségeket, és mi segít rajtuk. Például hagyj fel a fűszeres ételekkel, különösen akkor, ha stresszes is vagy. A feszültség ellen pedig jól beválik a sport – bár paradox, hogy ekkor még jobban izzadsz majd, de legalább utána le tudsz zuhanyozni. Feszültségoldó gyógyteákkal, például levendulával, citromfűvel, kamillával is próbálkozhatsz, vagy rászokhatsz a jógára, a relaxációra.

Az is fontos, hogy ne egy vastag pulcsi legyen rajtad, hanem inkább több vékony réteg. Persze a buszon nyilván nem fogsz öltözni-vetkőzni, de zárt térben legalább tudsz egy kicsit variálni a különböző rétegekkel.

Izzadás ellen természetes dezodor

(Szponzorált tartalom) És igen, a dezodor, mint örök megoldás és örök kérdés. A kutatók nem igazán tudnak dűlőre jutni abban, hogy akkor most tényleg ártalmasak-e az alumíniumvegyületeket tartalmazó deók, a felhasználók meg azon vitatkoznak, hogy a természetes dezodorok vajon elég hatékonyak-e. Én most – mivel előnyben részesítem a természetes megoldásokat – a Mentesdrogeria.hu oldalon kapható Pur Eden dezodort próbáltam ki, amely a leírása szerint nem tartalmaz vitatott alapanyagokat, alumíniumot és állati eredetű összetevőket, viszont a sarkvidéki bogyók vitaminjaival és polifenoljaival ápolja a bőrt. Nem tömíti el a pórusokat, de képes kicsit visszafogni az izzadást, és megelőzi a kellemetlen szagok képződését. Pumps (hajtógázmentes) és roll-on változatban, illetve érzékeny bőrre ajánlott összetételben is kapható. A Cosmos Organic minősítésével rendelkező biokozmetikum.

Pur Eden dezodor

Ez a dezodor nekem is meglepetés volt. Kívülről, hajtógáz-mentes, pumpás flakonjában teljesen úgy néz ki, mint egy hagyományos dezodor, édeskés, természetes illata viszont már elárulja, hogy nem valami „mű” cuccról van szó. De vajon mennyire hatékony? Nekem teljesen bevált, nem sokkal kisebb a hatékonysága, mint egy hagyományos, „gyári” dezodornak. Igaz, én nem vagyok egy különösen durván izzadós ember, de azért a stressz meg a rohanás az nálam is stressz meg rohanás. Szóval kellemes, enyhe illatú (hétköznapra én a parfümöt sem mindig erőltetem mellé, épp elég ennyi), hatékony, nem csíp, nem szárít, nem irritál. A magam részéről eléggé megkedveltem az utóbbi hetekben.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Pixabay.com, Mentesdrogeria.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .