Hol lakik a nyugalom? 5 út a feltöltődés felé, ami pár perc alatt is működik

Hol lakik a nyugalom? 5 út a feltöltődés felé, ami pár perc alatt is működik

Nem lehet mindig elutazni, amikor eleged (elegem, elegünk, stb.) van, Sőt, még arra sincs mindig idő, hogy akár egy fél napra is elhagyjuk a mókuskereket. Mert menni kell, mert csinálni kell, mert időpont van, mert oda kell érni. Nem állítom, hogy ez így jó, de tény, hogy nem mindig lehet hosszabb időre leállni. Öt percet, egy negyed- vagy fél órát viszont mindig ki lehet szakítani, ha egyébként már a cérna szakadna. Mutatok öt dolgot, ami nálam mindig bejön ötperces feltöltődés gyanánt. Ha meg épp több időm van, akkor egyszerűen többet szánok rá, és kész.

A feltöltődés egyik jó eszköze egy forró fürdő
Levendula, meleg víz, kád, ennyi nagyjából elég is…

A feltöltődés legjobb eszközei #1: meleg víz

Egy nagyon feszült nap végén már egy zuhany is igazi feltöltődés lehet. Ha van mondjuk egy fél órám, akkor kádfürdő. Tudom, vízpazarlás, de a terápiánál olcsóbb és gyorsabb, szóval van, hogy előtérbe kerül az az önző szempont, hogy ne kattanjak bele a stresszbe. Ilyenkor jöhet valami illat, fürdőgolyó, illóolaj, ilyesmi is. Ha meg még több időm van, akkor valamilyen gyógyvíz egy fürdőben, és jóóóó sok ázás benne.

Ezt olvastad már? Így pihend ki magad két gyerekkel 3 nap alatt!

A feltöltődés legjobb eszközei #2: forróság

Kezdjük megint az időtakarékos, házi verziótól: a zuhany, ha feltöltős, stresszoldós, akkor lehetőleg jóóó meleg is. Egyszer olvastam valahol, hogy a nyakszirtre kell folyatni a meleg vizet, mert ha az itt található idegpályák lelazulnak, akkor mi is. Nos, ezt elég gyakran alkalmazom, és általában be is jön. A kádfürdőnél ugyanez a felállás, a meleg víz mellett valamilyen nyugtató illat, és már oké is a feltöltődés. A harmadik, immár nem házilagos verzió a szauna, ott érzem igazán, ahogy eltűnik belőlem a feszültség.

Feltöltődés a szaunában
A szauna csak úgy húzza kifelé a stresszt

A feltöltődés legjobb eszközei #3: nyújtás, lazítás

Az izmok nagyon durván be tudnak állni mindenféle stressztől, szóval igazi feltöltődés, ha sikerül egy kicsit megnyújtani, ellazítani őket. A jóga nagyon jó módszer, egy jógaóra után általában kicserélve érzem magam. Ha már jógázol egy ideje, akkor videókról is megpróbálkozhatsz pár nyújtó gyakorlattal – ha nem, akkor otthon inkább csak valami laza stretchinggel próbálkozz. Bár mindkét esetben teljesebb a feltöltődés, ha egy jó oktató segít kivitelezni a gyakorlatokat. Ha kicsivel több az idő és a keret, akkor a masszázs tud viszonylag gyorsan és hatékonyan rendbe hozni. Néha ki kell masszírozni azokat a fránya izomgörcsöket.

Ezt olvastad már? Nagytakarítás, felfrissülés minden szinten

A feltöltődés legjobb eszközei #4: zene

Erre is elég lehet öt perc, ha van olyan szám, amiről tudod, hogy illik a szituhoz, és segít is. Komolyabb helyzetben jöhet a füles, ha megyek valahová, és ki akarom zárni a külvilágot, de olyan kedvenceim is vannak, amelyeket munka közben is simán tudom hallgatni. Amikor pedig elmegyek egy koncertre, na, az az igazi élmény és az igazi feltöltődés. Egy időre mindig kisimulok tőle.

Feltöltődés relaxációval
Meditáció vagy háztartási relax? Lényegében mindegy, ha pihentet, akkor pihentet

A feltöltődés legjobb eszközei #5: meditáció

Nem tudom, hogy jól csinálom-e egyáltalán. Azt sem tudom, hogy nevezhetem-e egyáltalán meditációnak, vagy ez inkább szimplán valami háztartási relax. Sőt, még magasabb rendű, spirituális akármit se társítok hozzá különösebben, amúgy sem vagyok az a nagyon föld felett járó, minden pillanatban emelkedett lélek. Egyszerűen csak leülök, igyekszem a légzésemre figyelni, és leállítani a fejemben kattogó gondolatokat, hogy az az agyfélteke is szóhoz jusson, amelyik valamivel kreatívabb, mint a folytonosan analizáló, agyaló, gondolkodó társa. Viszont némi csend, esetleg hozzá egy csepp illóolaj vagy füstölő illata nagyon jól tud jönni, ha úgy érzem, mindenhonnan ömlik a tennivaló és a feladat.

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket (a cikket viszont légy szíves, ne másold). A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, és beszélgetni is tudunk a cikkekről. Képes inspirációért, sneak peekekért, és más exkluzív tartalmakért pedig kövess az Instagramon!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Pixabay

2 Comments

  1. Pingback: Képzeld el, hogy lelassulsz, és élvezed! Slow life életmód a lajhárokkal

  2. Pingback: Mit sportoljak nyaralás közben? Laza, mégis hatásos nyári sportok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .