A kézápolás hatékony rutinja hóban, fagyban, jeges szélben

A kézápolás hatékony rutinja hóban, fagyban, jeges szélben

Beütött a hideg, ha jók az előrejelzések, akkor hó is lesz még, szóval ha eddig nem száradt ki a kezed, akkor mostantól komoly esélyed van rá. És hát ennyi-meg-annyi fölött már elkezdi az ember ezt is számon tartani. Mert ha az arcunkra nincs is ráírva a korunk, a kezünkre még bőven rá lehet. Szóval a korrekt kézápolás olyasmi, amit a negyedik X után már végképp nem illik elbliccelni (persze korábban sem szép dolog, hiszen az alapokat később már nem lehet lerakni). Mert kiszárad, reszelős lesz, majd pedig érzékeny, sőt, akár be is reped, az pedig sem látványra, sem érzésre nem barátságos. Íme a legfontosabb trükkök, néhány extrával.

Kézápolás 1x1: kesztyű nélkül soha!
Ha kesztyű nélkül mész a hidegbe, garantáltan kipirosodik és kiszárad a kezed

Téli kézápolás rutinja a lehető legegyszerűbben

Az influenza-paradoxon

Sajnos ilyenkor dúl az influenza és más tüsszögős-lázas betegségek szezonja. A vírusok pont erről a mínusz pár fokról gondolják úgy, hogy ez nekik jó lesz a szaporodáshoz, tehát a rendszeres kézmosás fontosabb, mint bármikor. Persze igazából sosem hanyagolható a szappan és a folyó víz, de ilyenkor aztán különösen érdemes odafigyelni rá. A paradox helyzet viszont az, hogy a gyakori kézmosás, különösen meleg vízzel, alaposan kiszárítja a kezünket. De akkor most hogyan tovább a hatékony kézápolás felé?

A kézmosás után fontos a kézápolás
A kézmosás fontos, de nem kell tönkretennie a kezedet

Ahol csak lehet, szavazz a rendes kézmosásra. Vagyis ahol van rá esélyed, hogy csapot, sőt, szappant is találsz, ott felejtsd el az alkoholos, szárító hatású kézfertőtlenítőket. Ez utóbbit csak ott és akkor, ahol és amikor tényleg nincs más módszer a baciirtásra. Az sem baj, ha egy pici flakonnyi kímélő folyékony szappan is van a táskádban, így az sem hoz zavarba, ha valahol kifogyott a szappan, vagy valami durvát használnak. A fertőtlenítő szappanokkal viszont vigyázz, egyrészt eszementen szárítanak, másrészt nem vagy te orvos, nem kell minden étkezés előtt tökéletesen csírátlanra bemosakodni. Ez általában többet árt, mint használ.

Kézápolás: fontos a jó kézkrém
Legyen külön nappali és esti kézkrémed

Ha kezet mosol, inkább langyos, mint forró vízzel tedd, mert a nagyon meleg víz szintén kikészíti a kezedet. A forró levegős kézszárító helyett pedig – hulladékmentesség ide, vagy oda – a papírtörlőt válaszd. Ha abszolút hulladékmentes akarsz lenni, hordj magaddal egy kis textil kéztörlőt, csak ne felejtsd el rendszeresen mosni.
És az ultimate csodafegyver: kézkrém. Tudom, csúszik tőle a kezed, nehezen szívódik fel… Keress olyat, amire ez nem igaz. Nekem a The Body Shop cuccai váltak be nappali használatra, valóban pár pillanat alatt felszívódnak, nem ragadnak, a rövid kézápolás után futhatok is gyorsan a dolgomra.

Napi és heti kézkényeztetés

A másik, aminek feltétlenül lennie kell otthon, az a nappalinál táplálóbb, sűrűbb éjszakai kézkrém, ami szépen kiegyensúlyozza a napközbeni ártalmakat. Az arcodra sem ugyanazt használod nappalra és éjszakára, a kezednél is ugyanez az elv. Nekem mostanában a NIVEA és a Bärnangen kézkrémei váltak be a legjobban, de a Yamuna krémeit is szeretni szoktam.

A körmödet és a körömágyadat is alaposan masszírozd át velük. Ha ugyanis a körömágy és környéke kiszárad, akkor elkezd szálkásodni. És ha szálkásodik, nagy önfegyelem kell hozzá, hogy ne piszkáld, ne szaggasd be, ne rágcsáld meg (tudnék mesélni…). Akkor már egyszerűbb megelőzni az egészet annyival, hogy kézápolás közben egy kis plusz figyelmet fordítasz erre a részre. Vannak spéci, zsírosabb körömágyápoló krémek is kimondottan ide, de napközben, vészhelyzet esetén az sem szégyen, ha az ajakbalzsamoddal kened át azt a területet.

Heti rendszerességgel szánj rá 15-20 percet a kezed külön kényeztetésére. Először is radírozd le a kéz bőrét sima arc- vagy testradírral, de ha nagyon odafigyelsz, kézradírt is vásárolhatsz. Ha pedig a házi készítésűre szavazol, egy kanál hidegen sajtolt olaj és egy teáskanál kristálycukor keveréke mindig beválik. De a kávézaccot is újrahasznosíthatod bőrradírként, kicsi olajjal keverve.

Ezután jöhet a pakolás. Házi készítésben egy negyed-fél avokádó (vagy egy teáskanál hidegen sajtolt avokádó-, vagy olívaolaj), egy teáskanál méz és egy teáskanál joghurt (nagyon száraz bőr esetén tejföl) keveréke a nyerő. Ha pedig a bolti dolgokat szereted, a LUSH Golden Handshake meleg kézpakolása lesz a te barátod, a self-care szertartás fílingjével együtt.

A kézápolás a hideg elleni védelemmek kezdődik
Jó meleg, puha kesztyűben bátran szeretheted a telet

És azt ugye mondani sem kell, hogy utcára kesztyű, házimunkához meg gumikesztyű?! Ezt ugyanis a legjobb kézápolás sem tudja helyettesíteni.

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket (a cikket viszont légy szíves, ne másold). A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, és beszélgetni is tudunk a cikkekről. Képes illusztrációkért, és más exkluzív tartalmakért pedig kövess az Instagramon!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

4 Comments

  1. Pingback: Téli hajápolás: hogyan árt a hideg a hajadnak, és mit tehetsz ellene?

  2. Pingback: Kipróbáltam, melyik a legjobb kézkrém - Zöldsaláta

  3. Pingback: A legjobb háziszerek a kiszáradt kéz ápolására - Zöldsaláta

  4. Pingback: Hatékony és természetes: kipróbáltam a Ringana kozmetikumokat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .