Téli hajápolás: hogyan árt a hideg a hajadnak, és mit tehetsz ellene?

Téli hajápolás: hogyan árt a hideg a hajadnak, és mit tehetsz ellene?

A haj az egyik testrészünk, ami minden évszakban fokozottan ki van téve az időjárás viszontagságainak. Persze, hordunk ilyenkor sapkát, de nem mindegy mennyire fülled be alá a fejün. Aki pedig nem hord, annak a hideg teszi tönkre a fejbőrét és a hajszálait – ez az igazi „ha van rajta sapka, ha nincs rajta sapka” helyzet. De milyen a jó téli hajápolás? Hogyan tarthatod fenn ilyenkor is az egyensúlyt?

Téli hajápolás 01

Kezdjük a sapkakérdéssel!

Bár huszonévesen nem ezt mondtam volna, de a sapka szükséges, a sapka jó dolog. Keress jó színűt, fazonút, hogy ne érezd magad eszkimónak benne, és ezzel ki is pipáltuk a dolog esztétikáját. Viszont az anyag sem mindegy: ha természetes anyagból készült a sapid, jobban szellőzik, nem fülled alá a fejed, nem fog pillanatok alatt zsírosodni, korpásodni a fejbőröd. Az sem baj, ha nem túl szoros, nagyjából ugyanezért.

Ezt olvastad már? Hatékony kézápolás hóban-fagyban

A téli hajápolás alfája és ómegája: vizes hajjal ne menj ki!

Vizes hajjal légy szíves, ne menj ki a hidegbe. Ha nagyon lehűl a fejbőröd, összehúzódnak az apró hajszálerek, a hajhagymák nem jutnak elég táplálékhoz, így máris beüthet a hajhullás. Az sem a téli hajápolás csúcsa, ha a finom nedvesség a mínuszban szó szerint ráfagy a fejbőrödre és a hajszálaidra, roncsolva azokat. Ha lehet, inkább este moss hajat, ha pedig úszni mész, akkor nagyon alapos hajszárítás, és SAPKA!

Nem mindegy, mivel mosod!

A forró víz ilyenkor nem a legjobb választás – ahogy a test többi részét, úgy a fejbőrt is kiszárítja, ami ettől korpásodni kezdhet. Vagyis a téli hajápolás hatásfokénak növelése érdekében szavazz inkább a langyos vízre és a kímélő samponra. Nekem extra érzékeny a fejbőröm, így a Bioderma Mindenmentes NODE A-ját használom, de te nyugodtan választhatsz valamilyen enyhe babasampont, vagy natúrkozmetikumot is. Nem kell túl gyakran hajat mosni, hiszen ez is igénybe veszi a frizurádat – elég 3-4 naponta.

Ne moss hajat forró vízzel!

Ezt olvastad már? A legjobb testvajak a száraz bőr ápolásához

Balzsam, szérum, pakolás

Ahogy a nyári nagy melegben, a só-klór-napfény hármas idején, úgy télen is komoly szerephez jutnak a hidratáló hajbalzsamok, szérumok és hajpakolások. Ha zsírosodásra hajlamos a fejbőröd, akkor vigyázz, hogy csak a hajvégekre vidd fel őket, ott viszont nagy szükség van rájuk. Nekem mostanában a NIVEA Micellar Pure Color málnaecetes, micellás hajbalzsam a kedvencem, amelyet sima balzsamként és hajpakolásként is lehet alkalmazni, attól függően, hogy 1 vagy 10 percig hagyod a hajadon.

Téli hajápolás - belülről is

Téli hajápolás belülről: vitaminok, ásványi anyagok

A tél végi vitaminhiány sajnos a hajunkon is rajta hagyja a bélyegét – különösen 40-en felül lehet látványos a rombolás. Hullik, fénytelen, töredezett – vagyis minden, csak nem szép. Az A-, B-, E- és H-vitaminok mellett a cink, a jód és a folsav is segít – jól jöhet egy jó összetételű hajvitamin. És természetesen a vas, amelynek hiányában komolyan hullani kezdhet a hajad. Ha gyanús, hogy esetleg vérszegény vagy – fáradt vagy, hullik a hajad -, akkor irány az orvos egy vérkép-vizsgálatra szóló beutalóért.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

One comment

  1. Pingback: Trópusi koktél a hajnak: Ziaja sampon és balzsam ananásszal - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .