Egyensúly az ősz közepén: októberi self-care tippek

Egyensúly az ősz közepén: októberi self-care tippek

Nyáron viszonylag egyszerű a testi-lelki egyensúly megtartása, hiszen ez az évszak a pihenésé. Az ősz és a tél már nagyobb falat. Ilyenkor mindenki azt várja, hogy „ami a csövön kifér” jelleggel álljunk vissza a pörgésbe, mielőtt egy még nagyobb hajtás jönne a téli ünnepek előtt. Mi következik ebből? Hogy mivel más nem fog elzavarni, hogy ugyan töltődj már egy kicsit, neked magadnak kell fokozottan odafigyelni.

Az, hogy meglegyen a testi-lelki egyensúly, talán még fontosabb olyankor, amikor az idő borongósra és hűvösebbre vált. Ezzel együtt ugyanis a hangulatunk is lejtmenetbe kapcsol. Itt és most nem értekeznék hosszan arról, hogy mi más hat még negatívan a közhangulatra. Szerintem mindenki pontosan tudja, mennyi stressz van most az életünkben. Ilyenkor talán kicsit luxusnak is tűnhet azzal foglalkozni, hogy mitől legyünk mégis jól és mitől álljon helyre bennünk legalább nagyjából az egyensúly. De ez egy régi beidegződés, amit ideje lenne kicsit feltenni a polcra. Mert ha igazodunk hozzá, attól csak egyre feszültebbnek fogjuk érezni magunkat, azzal meg nem vagyunk beljebb.

Egyensúly 01
A természet a visszahúzódást diktálja, a társadalom meg a hajtást. Legyen meg az egyensúly a kettő között

Nem, ilyenkor nem luxus néha engedni a saját kis luxusainknak. A nagy, össznépi feszültség-tengerben ez az az egyensúly, ami a felszínen tarthat. Még csak nem is kell hozzá költekezni, hiszen az most egyre nehezebben megy. A self-care viszont nagyon sokszor nem pénzkérdés, hanem a „megérdemlem” kérdése. És épp ez az, amivel annyiszor küzdünk, hiszen bekapcsol a történelmi, sok-sok generációs robotpilóta, amely szerint válságos időkben legalábbis nem illik jól lenni. Ahhoz viszont, hogy apró lépésekben átprogramozd ezt a robotpilótát, minden nap tenni kell. Apróságnak tűnő, mégis nagyon fontos dolgokat magadért. Máris mutatom, nekem mostanában mi segít visszabillenteni azt a bizonyos egyensúlyt, ha kibillennék belőle.

Egyensúly a testben

Ahogy már korábban is írtam, a fizikai self-care lényegében az alap, és az első lépés a self-care életterületek közül. Ennek jegyében figyelj oda, hogy mit eszel. Változatosságot jelenthet néhány új, zöldséges étel, vagy valami olyan egészséges comfort food, amit hirtelen stresszhelyzet esetén is összedobhatsz, és még csak lelkiismeret-furdalással sem kell küzdened miatta. Nekem most az előző bejegyzésben szereplő teljes értékű növényi szakácskönyv a kedvencem ezen a vonalon. jól lehet vele kísérletezni, de a közeljövőben hozok még hasonló ötlettárakat.

A sportról ne mondj le, mert nem azt szolgálja, hogy strandtested legyen nyáron. Sokkal inkább azt (többek között), hogy stresszes időszakban is egyben maradj. Rajtad áll, hogy inkább a dühlevezető boxedzéseket választod, vagy az online jógát a kanapé előtt, csak maradj mozgásban.

Őszi szépségápolás
Őszi illatok textúrák – kell az a kis kényeztetés

És persze itt az őszi szépségápolás ideje is. Itt az idő tartalmasabbra cserélni a krémeket, fűszeresebbre az illatokat. A LUSH már kijött az idei Halloween kollekcióval, de a The Body Shop üzleteiben is ott van már a tökös illatú testápoló család. Ha inkább már most karácsonyi hangulatba ringatnád magad, ezeket a kollekciókat is megtalálod mindkét üzletben. A NIVEA őszi sztárja viszont a pigmentfoltok eltüntetésére szakosodott Luminous krém- és szérum-kollekció. A szérumon és a nappali krémen kívül egy színezett arcápoló is található benne, amely nem csak a barna foltocskákat segít eltüntetni, hanem egyenletes arcszínt is ad (nekem ez a kedvencem).

A lelki egyensúly apró lépései

A test persze hat a lélekre, de egy ilyen őszies és feszült időszakban a lelki egészséggel is érdemes önmagában és extrán foglalkozni. Nekem most a napfény, a zöld és a rendszerezés a jelszó. Az első kettőt legfeljebb annyiban magyaráznám, hogy még az én nagyon is városi, betoncsirke-természetemmel is eljön az a pont, ahol elegem lesz a betonból. Ilyenkor muszáj valami olyan helyre mennem, ahol kevés van belőle, és a zöld nem a mértani pontossággal centisre nyírt gyepet jelenti.

Egyensúly 03
A természet leföldel, erre most elég nagy szükség van a rezilienciához

A rendszerezés jelszava most a „karcsúsítás” nálam, és ezt nem feltétlenül derékban kell érteni. Sokkal inkább abban, hogy igyekszem egyszerűsíteni szerteágazó tevékenységemet, és koncentráltabbá tenni alapvetően minden iránt érdeklődő természetemet. Most azzal a rossz beidegződésemmel dolgozom, hogy minden lehetőséget meg kell ragadni, mert ki tudja mi lesz holnap. Amikor ilyen erővel üt be a bizonytalanság világszerte, akkor szerintem nem csak nálam kapcsol be ez a fajta robotpilóta. De épp ez az a pont is, ahol érdemes egy kicsit visszavenni az általa diktált tempóból. Az egyensúly inkább abban van, hogy tudatosan mondok igent vagy nemet valamire, és ha nemet mondok, akkor sem vekengek azon, hogy ki tudja, most épp mit hagytam ki. Ez már csak azért is fontos, mert ilyenkor kezdünk el az év végi hajtás címszava alatt szembe menni a természet ősszel-télen nyugodtabb ritmusával, és ez egyre kevésbé esik jól.

Tárgyi szinten is igyekszem karcsúsítani, használni, ami már megvan, és minél kevésbé pazarolni azt, amit megveszek. Egy pénzügyi válság előszobájában nagyjából ezt gondolom észszerűnek, meg persze az ezen a területen való folyamatos újratervezést (és hopp, már át is tértünk a pénzügyi és tárgyi self-care és egyensúly területére).

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere inkább beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára! Az Instagram-oldalamat pedig a rendszeres self-care tippekért érdemes követned.

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Csiki Judit, Unsplash.com

2 Comments

  1. Pingback: Melyik a neked való dermokozmetikum? - Zöldsaláta

  2. Pingback: 3 adventi kalendárium a karácsony illataival - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .