Test és lélek: most tényleg az összhang a lényeg!

Test és lélek: most tényleg az összhang a lényeg!

Test és lélek összhangjára mindig szükség van, de az ilyen extrán feszült időszakokban, amilyen a mostani, különösen fontos, hogy megteremtsd. Néha egyszerűen lehetetlen máshogy feloldani a feszültséget, mint a testen keresztül. És ha odafigyelsz, akkor a test súg is, merre érdemes tovább menni.

Ez most egy elég személyes jellegű bejegyzés lesz, mert ez a nyár nekem fokozottan a test és lélek közötti harmónia megteremtéséről szól. Egyszerűen azért, mert stressz van. Nagyjából két éve kapjuk komoly adagokban. Valószínűsítem, hogy nem csak nekem van elegem abból, hogy rengeteg energiával próbáljuk folyamatosan egyenesben tartani a hajót, miközben mindenki igyekszik lökni rajta egyet vagy ilyen, vagy olyan irányban.

A magam részéről mindezen erőfeszítések közepette az tűnt fel, hogy durván befeszültem. Szó szerint. Beállt a vállam, fájt a derekam, de néha még az arcomon is éreztem az apró izmok feszülését. Ezt pedig nem nagyon lehet másként megoldani, mint testből kiindulva.

TEst és lélek 01
Sportolni csak zenével

Test és lélek: kimegy a feszültség, beépül a zene

Az első kísérletem erre a sport volt. Nekem mindig ez az, amihez először nyúlok. Egyszerűen azért, mert nézetem szerint test és lélek összefügg,és egymást erősíti. Ahogy növekszik a testi fittség, úgy rendeződik, legalább részletekben a lélek is. És egyszer csak azt vettem észre, hogy ha elindulok a kedvenc zenéimmel futni, ahogy a testi megterhelésre kioldódik a lelki feszültség, elkezd beépülni a lelkembe a zene nyújtotta élvezet. Nekem ennek a képletnek mindkét oldala, a mozgás is és a zene is örömforrás, amikor pedig egymást erősítik, akkor még inkább így van.

Test és lélek 02
Lomilomi masszázson Herczegh Katinál. Nagy élmény volt, még egyszer köszönöm!

Varázsos Lomilomi

Amióta feltűnt, hogy az átlagosnál is jobban be vagyok feszülve, azóta arra is figyelek, hogy időként szakértő kezek oldják ki a feszültséget testemből lelkemből. A nyár elején végre eljutottam Herczegh Katalin integrált lomilomi masszőrhöz egy igazi, élményteli kezelésre. Kati varázsos egyéniség, ez már akkor kiderült, amikor év elején beszélgettünk a lomilomi masszázsról (a cikkért ide kattints). Személyesen viszont még erőteljesebb az a harmonikus jelenlét, amellyel a hozzá érkezőhöz fordul. Beszélgettünk egy nagyot, kártyát húztunk, füstölő keveréket állítottunk össze intuitívan, majd kezdődhetett a masszázs. A lomilomi messze nem csak az izmok ellazításáról szól. Helyére kerül a test és lélek, képek formájában oldódnak fel a feszültségek. Van, amit teljesen értek közülük, van, ami pedig inkább csak érzésben van meg, egészen különleges hangulatba hoz. Katitól kaptam egy általa illusztrált könyvet is, és inspirációt arra nézvést, hogyan felejtsem el végre a nem létező kézügyességemről szóló önkorlátozásokat (jelentem, folyamatban!)

A legnagyobb feszültségek idején van a legnagyobb szükséged a test és lélek összhangjára!

Amikor végre eljutottam nyaralni, akkor úgy éreztem, hogy a mediterrán vidék, a tengerpart megint oldott egyet az érzelmi görcsökön, innentől lazulunk, inspirálódunk, megvan, mire akarok most pár hónapig figyelni. Aha, persze, meg ahogy Móricka elképzeli. Ahogy hazaértem, beütött a gazdasági realitás, KATA, rezsi, hadd ne ragozzam. Nem épp a test és lélek zen állapotát elősegítő konstelláció.

Self-care
Self-care first!

Nálam meg felvillant a nagy piros „SELF-CARE FIRST” lámpa, és máris bejelentkeztem a kozmetikushoz és egy hagyományos svédmasszázsra. Mindkét alkalom látványos eredménnyel járt. Legyen elég annyi, hogy kozmetikus után végre azt az arcomat láttam a tükörben, amelyiket látni szeretem. A masszázs járt némi izomlázzal, csak hogy érezzem: volt mit feloldani izom-szinten bennem.

Azóta viszont könnyebb valamivel. Egyrészt eljuttattam az agyamhoz azt az üzenetet, hogy akármi is van, fontos, sőt, első helyen fontos a saját jól-létem, mert innen kiindulva tudok a külső katyvaszra is reagálni. (Ha azt hiszed, ez triviális dolog, gondolj bele, milyen hosszú évszázadok óta hordozzuk azt a rossz beidegződést, hogy a kötelesség mennyivel fontosabb, mint a személyes jól-lét!) Másrészt visszataláltam a saját testemhez. Az pedig csalhatatlanul jelzi, épp a feszülésekkel, lazulásokkal, könnyedséggel és nehézséggel, hogy melyik út tűnik járhatónak, és melyik az az irány, amerre ne menjek. Ez pedig akár a gyakorlati problémák megoldásában is segíthet. Nincs ebben semmi misztikum, egyszerűen csak arról van szó, hogy test és lélek egy egység, és együtt működnek igazán, nekünk meg csak oda kell figyelni rá, hogy ne akarjuk őket logikai alapon szétválasztani.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Pixabay.com, Csiki Judit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .