Mintás ruhák szezonja: visszatértek a 70-es évek!

Mintás ruhák szezonja: visszatértek a 70-es évek!

Nem tudom, feltűnt-e, hogy idén alig vannak egyszínű ruhák az üzletekben – és ami van, az is általában feltűnő színekben pompázik. Beütött a mintás ruhák szezonja. Az egyik kedvencemről, a mindenütt feltűnő mediterrán csempemintáról az Élet színesben blogon írtam külön cikket, de a többi minta is megérdemli az említést.

Mintás ruhák 01

Mintás ruhák a geometrikustól a pszichedelikusig

A minták ugyanis eléggé elszálltak az idén. A mintás ruhák fogalmát nem úgy kell érteni, hogy van rajtuk pár apró virág, vagy sima kocka, csík, ilyesmi. Itt most fullban toljuk, kérem szépen. A geometrikus mintáktól az olajfolt-mintáig és a 70-es évekből visszaszivárgott, tejesen pszichedelikus dolgokig minden van.

És akkor most nézzünk egy kicsit a trendek mögé. Mi zajlott a 70-es években, amikor ezek a teljesen elszállt mintás ruhák először berobbantak a köztudatba? Változás, méghozzá nagyon nagy. Az emberek elkezdtek szakítani az addig bevett normákkal, és teljesen új világot hoztak létre. A nők kiléptek a decens háziasszony szerepéből, és a sarkukra álltak.

Szerintem pont ez van most is. A 2019-ig megszokott világ, és annak (látszólagos) nyugalma aligha jön vissza. A divatban pedig – valószínűleg nem véletlenül – megint megjelentek a nem kicsit feltűnő színek, és a teljesen elborult minták, mint a 70-es, illetve a szintén komoly változásokat hozó 80-es években.

Most az is felvállalhatja a feltűnést, aki eddig csendesen elvolt a mellékvizeken, semlegesben, decensben. Azt is régóta mondom, hogy a jövőt a dühös nők írják – vagy azok, akik nem dühösek, csak épp nem félnek megmutatni magukat: itt vagyok, ez vagyok, senki kedvéért nem fogom vissza magam. Lehet ez ellen tiltakozni, két kézzel kapaszkodni a megszokottba, az “így szoktuk”-ba, meg az “így illik”-be, de nincs sok értelme. Inkább álljunk bele. Van nekem ez a “legyünk sok!” jeligém, abszolút áll most is!

Mintás ruhák 02

És akkor most, a mintás ruhák ihlette filosz után most nézzük meg ezt az egészet a gyakorlatban is.

Így lesznek a mintás ruhák nálad is a szezon kedvencei

A mintás ruhák, különösen a nagymintásak mellékhatása, hogy nem lehet bennük elbújni, beolvadni a háttérbe. További mellékhatás, hogy sokszor erősítenek is, így a legjobb, ha ott hordod őket, ahol ez nem gond, valamint az sem, ha oda irányítod az emberek figyelmét. Prózaibban: körte alkatúak inkább a felsőtestükön, deréktől (nem csípőtől!) felfelé, míg a széles vállúak és nagy mellűek inkább nadrágon, szoknyán viseljék ezeket a mintákat.

És most jöjjön az inspiráció!

Íme egy szép példa arra, ahogy a mintás ruhák körte alkaton is jól állhatnak. A nagymintás blúz a felsőtestre tereli a figyelmet, ami ennél az alkatnál teljesen korrekt megoldás. (Azt most ne nézzétek, hogy a modell itt is 40 kiló, klasszikus körtéken is klassz ez a megoldás).

A sima farmert (nem kell tépettnek lennie, én pl. nem szeretem a tépett verziót) is feldobja egy nagymintás ing. Ne csak lógjon, legalább elöl tűrd be a nadrágba, így látszik, hogy van derekad.

Egy igazi vintage darab a 70-es évekből, ami most is megállja a helyét a legdivatosabb mintás ruhák között.

Egy modern naci a régi, pszichedelikus mintával – ezzel a típussal vannak most tele az üzletek. Azoknak jó, akik nem bánják, hogy deréktól lefelé lesz hangsúlyos az outfit.

Ha lételemed a nőiesség, akkor így viheted bele finoman és elegánsan a mintás ruhák iránti vonzalmadat.

Woodstock modern változatban. Tengerpartra éppúgy jó, mint fesztiválra.

Az ingruha az a fazon, ami egyszerűen nem megy ki a divatból, legfeljebb átalakul. Most éppen belép a mintás ruhák csapatába.

Erre nincs más szavam, csak a “stílusos”, meg a “menő”.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Unsplash.com, Pixabay.com Beágyazások: Pinterest.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .