Nyári edzés: szintlépés, tervek, buktatók

Nyári edzés: szintlépés, tervek, buktatók

Na, ebben azért nem bíztam volna pár hónapja.. Novemberben, amikor elkezdtem az Anyatest Projekt edzéseit, azt gondoltam, hogy majd szépen-lassan felfejlődöm a Turbó Pluszig. Esetleg. Aztán majd sokára, mondjuk évek múlva lesz annyi erőnlétem, meg bátorságom, hogy belekezdjek a Power programba, amelyikről már Enikőék is azt mondják, hogy azért ez már izmosabb falat. Erre eltelt nyolc hónap, és itt vagyok a kapujában. Ráadásul a nyár közepén, vagyis társítom a szintlépést a nyári edzés összes buktatójával.

Nyári edzés 03
Készülök….

Merthogy a nyári edzés az nálam egy külön fogalom. Nem, abbahagyni nem szokásom, de van egy csomó tényező, ami megnehezíti. Persze a legtöbb esetben eddig is találtam megoldást ezekre, de az tény, hogy nem a nyarak voltak a legsportolósabb időszakaim. Eddig.

A nyári edzés buktatói #1: az időjárás

Nyáron ugye, jó esetben meleg van. Az utóbbi nyarakon nagyon. A melegtől meg nekem a vérnyomásom kábé megszűnik a látható tartományban létezni. Vagyis álmos vagyok, lelassulok, nagyjából a vízparti heverészés és olvasgatás lenne számomra az ideális nyári tevékenység. Meg persze az utazás, egy kis városnézésre azért mindig kapható vagyok.

Volt olyan korszakom, amikor meleg ellen egyszerűen bevettem magam a légkondicionált konditerembe, és a természet helyett a futógépen futottam. Nekem ez nem jelent lelki problémát, tök jó a zöldben futni, de ha egy forró este kétszáz méter után kidöglök, akkor simán a futógépet választom helyette.

Plank 02
Hidd el, plank közben nem akarod szemből látni az arcom…

Tavaly nyár végén rászoktam az úszásra. Tartom, hogy ez az ideális nyári edzés, hiszen a hideg vízben nem készülök ki a melegtől, felfrissülök, sőt, le sem izzadok, vagy legalábbis nem tűnik fel. Na de az idei körülmények kicsit mások, abban csak reménykedem, hogy azért bizonyos rendszerességgel eljutok majd egy úszómedence közelébe.

Aztán volt olyan időszakom is, hogy reggel edzettem. Na, ez elég rövid időszak volt, mert olyan nem történt még a világtörténelemben, amitől a korán kelést hosszabb időre meg tudtam volna szokni. Nekem a nyári edzés inkább esti műfaj. Amikor már kicsit hűvösebb van, vagy amikor már a lakás déli fekvésével is elbírt a légkondi, akkor jöhet a sport.

Szóval most marad a beltér, a légkondi, meg az este. A Power program szintfelmérése mindenesetre várakozáson felül kidöglesztett, szóval a vérnyomásom feltornázásán még dolgozni kell kicsit. Nem csak azon, de ez az első.

Nyári edzés ott, ahol épp vagyok
A tev az, hogy ott fogok edzeni, ahol épp vagyok.

A nyári edzés buktatói #2: az időbeosztás

Ha nyár, akkor ugye jövés-menés van. Ez nyilván akkor is érvényes, ha a nyaralás legalábbis necces, mint ebben a mostani időszakban. Nehéz előre beosztani, megtervezni, mit mikor csinálok, ha akármikor kitalálhatjuk, hogy na, akkor most menjünk valahová sétálni, fagyizni, vagy ugorjunk le a Balatonra egy napra. Ez ellen nincs más ellenszer, mint az, hogy egyszerűen csinálom. Ott és akkor, ahol és amikor tudom. Egynapos út esetén indulás előtt vagy hazatérés után, ha pedig mégis beficcen valami előre nem látott nyaralás, akkor meg befér a gumiszalag a bőröndbe. Sőt, a súlyzó is. Vagy ha nem, akkor majd tolom ásványvizes palackkal. Nyári edzés, random, ám elszánt kiadásban…

Nyári ebéd
Melegben ennyi kb. elég is egy ebédre

És ami könnyebb ilyenkor

A nyári edzés hatását megalapozó kajálás. Mert persze, befigyel a strandkaja, meg a lángos, meg a fagyi, csúnya is lenne, ha nem figyelne be. De a meleg napokon az esetek többségében simán elég egy saláta, egyszerűen nem kívánok többet. Vagy egy gyros, ami ugye legnagyobb részt hús némi zöldséggel. Vagy egy kisebb adag hal. Egyszerűen összemennek ilyenkor az adagok, és kész. Plusz eljött a legnagyobb gyümölcsszezon, ami megint csak az egészséges étkezésnek kedvez.

Szóval jöjjön az a nyári edzés, jöjjön az a Power! Ha nehéz lesz, legalább tudom, merre kell tovább fejlődni!

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Judit

2 Comments

  1. Pingback: Elég-e napi fél óra mozgás? Néhány szó az időtényezőről

  2. Pingback: Erősítő edzés: lehet ezt fokozni, ha a program ugyanaz?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .