Mit sportoljak nyaralás közben? Laza, mégis hatásos nyári sportok

Mit sportoljak nyaralás közben? Laza, mégis hatásos nyári sportok

Ha azt kérdezik tőlem, hogy az aktív vagy a passzív pihenés híve vagyok-e inkább, nem igazán tudok érdemben felelni, mert mindkettő. A túrázás mondjuk pont nem az én sportom (no offence, egyszerűen nem vagyok igazán hegyi ember, és kész), de más nyári sportok simán jöhetnek. Néha meg egyszerűen az kell, hogy kidobjam magam valami vízpartra, és nézzek ki a fejemből.  Ez utóbbi különösen akkor jön elő, ha amúgy már szanaszét pörögtem magam fejben, és egyszerűen megtelt a hócipőm a stresszel.

Nyári sportok a medencében
A láblógatás egy ideig megy, de azért ilyenkor is jól esik egy kis mozgás

Ám a passzív, lazulós nyaralás közben is mindig eljön az a pont, hogy szeretnék valamit mozogni. Nem rekordokat döntögetni (arra egyébként sincs motivációm), csak valami laza nyári mozgás, elgémberedés ellen. Ilyenkor jönnek jól a bármikor kéznél levő, könnyű, nyári sportok. Ezek egy részét normál, hétköznapi helyzetben, alapból talán nem is tartanánk sportnak, pedig jól átmozgatnak.

Ezt olvastad már? Olvasmány-élmények utazás előtt, közben, után

Nyári sportok az egyszerűség jegyében: a láb mindig kéznél van

A futás, kocogás mindig elővehető, akárhol is nyaralsz, csak egy tornacipő kel hozzá. És persze arra kell vigyázni, hogy sérülésveszély, közlekedés és közbiztonság szempontjából is biztonságos terepet válassz. Semmiképp ne menj egyedül futni. biztos, ami biztos.

Nyári sportok gyalog
Gondoltad volna, hogy a városnézés is kemény sport?

A városnézés a nyári sportok egyik legkeményebbike. A legutóbbi velencei túránk a fitnesz-karkötőm szerint 11 kilométer volt. Közben észre sem veszed, hogy egész nap sportolsz: eszel-iszol, nézelődsz, fotózol, csodálkozol, és hipp-hopp, este lesz. És még a lelkedet, agyadat is karban tartottad. Na ez az a nyári edzés, amit bármikor vállalok.

A kempingezés egyébként már önmagában is gondoskodik a napi mozgásadagról. Amikor a vécéig és a vízcsapig is sétálni kell jó néhány métert, speciális nyári sportok nélkül is hamar összejön az a párezer lépés per nap.

Nyári sportok a víz jegyében: a melegben úgyse bírjuk máshol

Ha lazulós, vízparti nyaralást tervezel, akkor a víz, az ugye, adott, mint a nyári sportok természetes közege. És ha már ott vagy, akkor az úszás is. Megint nem kell ötven hosszal indítani a napot (csak ha úgy szeretnéd), egyszerűen ne csak hűsölj a medencében, hanem úszkálj is egy kicsit. Legalább nem fogsz teljesen elpunnyadni a melegben. Ha csúszda is van a közelben, akkor ne hagyd ki, legalábbis akkor, ha nem vagy nagyon tériszonyos. Itt nem maga a csúszda a pláne, hanem az, hogy a tetejéig fel kell lépcsőzni. Jó esetben sokszor.

Nyári sportok a strandon
Párszor fellépcsőzöl a tetejére, és meg is volt a napi mozgás

Ha pedig a strandon, ahol épp vagy, szerveznek valamilyen programot a nyári sportok jegyében, akkor arra is érdemes benevezni. Évek óta kempingben nyaralunk, ott mindig történik valami, a tengerparti jógától az aquafitneszig. Ezek az általában félórás programok szintén nem a kedves vendég totális kidöglesztésére utaznak, inkább amolyan laza kis átmozgatások, de a célnak teljesen megfelelnek.

Ezt olvastad már? Feltöltődés öt perc alatt

Nyári sportok a buli jegyében: táncolj, amennyit csak tudsz!

Ha a nyaralásodnak a rendszeres bulizás is része, akkor megint nyert ügyed van. Csak eleget kell táncolni, és máris megvan a napi mozgás, méghozzá úgy, hogy közben nem a nyári sportok, meg a teljesítmény jár a fejedben, hanem az, hogy egyszerűen jól érzed magad. Ezt már csak azzal kell kiegészíteni, hogy nem tolod számolatlanul a kalóriabomba koktélokat, hanem csak nagyon mértékkel iszogatsz, mellé pedig sok ásványvizet gurítasz le.

Nyári sportok bulisan
A tánc is jó sport, akkor is, ha nem zumba-órán, hanem a buliban tolod

És mi van, ha kihagyod az edzést?

A világon semmi. Ha úgy érzed, hogy totál elfáradtál, és most tényleg csak igazi passzivitásra van szükséged, akkor egy hét szünettől nagy valószínűséggel nem fogsz visszaesni, ha egyébként rendszeresen sportolsz. A nyaralás nem a teljesítménykényszer és a kötelező programok ideje, pont azért hívják nyaralásnak. Ha a nyári sportok ez alatt a hét alatt nem keltenek benned különösebb lelkesedést, akkor komoly esély van rá, hogy egyszerűen kimerültél, és tényleg csak a feltöltődésre van szükséged. Pihend ki magad, és folytasd, ha hazaértél.

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket (a cikket viszont légy szíves, ne másold). A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, és beszélgetni is tudunk a cikkekről. Képes inspirációért, sneak peekekért, és más exkluzív tartalmakért pedig kövess az Instagramon!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

3 Comments

  1. Pingback: RoBirtok, ahol a városi gyerekek is természetközelbe kerülhetnek

  2. Pingback: A fényvédelem most fontosabb, mint valaha! - Zöldsaláta

  3. Pingback: Nyári edzés: szintlépés, tervek, buktatók - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .