Milyen a legjobb fagyizó? Erre figyelj!

Milyen a legjobb fagyizó? Erre figyelj!

Az előző bejegyzésben arról írtam, mire figyelj, ha jó minőségű fagyit szeretnél enni, és nem habosított zsíros cukrot. A fagyizásnak azonban van még egy fontos aspektusa, nevezetesen, hogy ne kapjon el a fagyizás másnapján valami jó kis hányós-hasmenős történet. Úgyhogy nézzük meg azt is, hogy higiéniai szempontból milyen is a legjobb fagyizó (a cikk a NÉBIH ajánlásai alapján készült).

A legjobb fagyizó mindig tiszta


Először is fontos, hogy a vásárló oldaláról zárt legyen a fagyis pult, és a kiszolgáló oldaláról is el lehessen húzni egy plexilapot, amikor épp nem a fagyit kanalazza az eladó. A fagylaltot ne érhesse por, rovar, egyéb szennyeződés, se közvetlen napfény, eső, szél. Azt pedig szinte említeni se kelljen, hogy a pult környéke tiszta, rendezett legyen, ahogy a tároló és kiszolgáló eszközök is.  Dzsuvás pultból inkább ne vegyél fagyit, és az olvadó, folyós fagylaltot is hagyd ott. Ahol ilyet árulnak, az biztosan nem a legjobb fagyizó.

A legjobb fagyizó nem rakja púposra a fagyit

 A tégelyekben púposan álló, zsúfoltra díszített fagyi nagyon jól néz ki, mégsem a jó minőség jele. Inkább az a jó fagyizó, ahol a fagylalt nem ér a hűtőtartomány fölé. A tetejére halmozott díszítésnél pedig sokkal jobb, ha magában a fagyiban is vannak rétegek az öntetből. Így ugyanis nehéz az előző napi, kicsit olvadt fagyit visszafagyasztani, és rátolni az újat.

A legjobb fagyizó minőségi fagyit kínál

A fagyiskanál leöblítésére szolgáló kétes tisztaságú edényke már a múlté, ma már folyó vizes öblítőt kell használni, vagy minden tégelybe külön kanalat kell tenni. A vizes kanalat pedig tiszta szivacshoz, törlőruhához ütögetve kell megszabadítani a víztől. Ha jégdarabok vannak a fagyiban, az gáz, mert akkor jó eséllyel visszafagyasztották a tegnapi olvadtat (a bolti jégkrém csomagolásán vastagon álló jég is erre utal) – az ilyen hely pedig minden, csak nem a legjobb fagyizó. Olyan sincs, hogy egy tégelyben kétféle fagyi legyen, összekotort maradékból inkább ne vegyél. Ha a pultban van hőmérő, érdemes megnézni, a hőmérséklet nem emelkedhet -8 Celsius-fok fölé.

Alap a tisztaság

Az is alap, hogy a kiszolgáló keze, haja, ruhája tiszta legyen, a pénzt elkülönítve, vagy legalább kesztyűvel kezelje, a tölcsért szalvétával fogja meg. A mozgó fagyiárus még nagyobb kockázatot képvisel, itt a fentieken kívül arra is figyelj oda, hogy a környező forgalom és az utca pora ne szennyezze be a fagyit.Ha valamilyen étel-intoleranciában, allergiában szenvedsz, követeld meg a pontos tájékoztatást, ha az eladó részéről csak tanácstalan vállvonogatás a válasz, akkor inkább ne fagyizz ott, számodra biztosan nem ez lesz a legjobb fagyizó.

A legjobb fagyizó légköre is kellemes

 

 Ha otthon készíted a fagyit, szintén fontos a tisztaság. Használj jó minőségű alapanyagokat (felejtsük már el a port, légyszi!!!), az eszközök és a kezed is maximálisan tiszta legyen. A fagyit pedig tárold mélyhűtőben, csak annyit vegyél ki, amennyi elfogy. A felolvadt fagyit visszafagyasztani pedig szigorúan tilos, ami megolvadt és nem fogyott el, az sajnos kuka.

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket (a cikket viszont légy szíves, ne másold). A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, és beszélgetni is ott tudunk a cikkekről. Képes illusztrációkért pedig kövess az Instagramon!

Ésszel, szívvel, lélekkel:
Judit

Fotók: pixabay.com