3+1 jegeskávé extrákkal a nyári hőség ellen: azonnal rákattansz!

3+1 jegeskávé extrákkal a nyári hőség ellen: azonnal rákattansz!

Elpilledtél a melegben? Kellene egy kis koffein, de szívesebben merészkednél túl a klasszikus jegeskávé világán? Íme az inspiráció a Starbucks baristáitól.

Évekig jegeskávé-nagyfogyasztó voltam, de idén azt vettem észre, hogy egy csomó kávézóban egyszerűen levették az étlapról ezt az italt. Nem tudom, hogy kiment a divatból, vagy mi történt, de jegeskávé helyett a legtöbb helyen valami más hideg kávés italt szolgálnak fel. A múltkor szó szerint ujjongtam, amikor végre megihattam az idei első, klasszikus, fagyis jegeskávémat.

Ezt olvastad már? Receptek, ha mégis inkább forrón innád a kávét…

A Starbucks baristái viszont kitaláltak valami egészen újat. Jegeskávé helyett kávékoktélokat raktak össze, hogy ne csak a bulik fényét emeld egy látványos és finom koktéllal, hanem akár otthon, vagy a munkában is koktélozhass. Egy pici luxus, egy pici koffein, és egy pici hűvösség, ha már a hőmérő szála kitartóan kúszik felfelé.

Jegeskávé extrákkal #1: Golden Kenya koktél

Jegeskávé extrákkal: Golden Kenya A receptet Deák Dóra alkotta mindazoknak, akik az édes, habos, kávéval teli koktélokat kedvelik – olyan, mint a jegeskávé, mégis izgalmas és újszerű.

Hozzávalók: 140ml Starbucks Kenya kávé, 100ml rostos narancslé, 50 ml kávétejszín, 37,5ml vanília szirup

Elkészítés: A Kenya kávét elkészítjük pour overben (filteres kávéfőzőben, vagy pohárban, filter segítségével). Shakerben összekeverjük a kávét, a narancslevet és a vaníliaszirupot. Hozzáadunk egy adag jeget és a kávétejszínt, majd felrázzuk. Díszítésnek használjunk egy narancskarikát, a pohár szélére akasztva.

Tipp: A jeget a tejszín előtt adjuk hozzá, hogy lehűtse az italunkat és ne csapódjon ki a fehérje.

Jegeskávé extrákkal #2: City Jungle

Jegeskávé 02 City Jungle

Végh Emese a pezsgő nappalok és éjszakák rajongóinak álmodta meg ezt a koktélt, amely gyümölcsökkel és csokoládéval adja meg a napindító erőt és igazi agyserkentőként kísér végig a mindennapokon.

Hozzávalók: 27g Starbucks Veranda kávé, 1 db mangó, 1 db ananász, 3 kanál fehércsokoládé, kókuszreszelék, 1,5%-os tej, jég

Elkészítés: A felszeletelt ananászt a pohár aljára helyezzük, hozzáadjuk a három kanál csokit és a jeget. Ráöntjük a pépesített mangót, majd a tetejére a durvára őrölt, french pressben készített Veranda kávét töltünk. Ízlés szerint tehetünk rá kókuszreszeléket, kávébabot vagy mangót is.

Ezt olvastad már? Ekkor kell meginni a kávét, hogy tényleg élénkítsen

Jegeskávé extrákkal #3: Mentás-Csokis Álom

Jegeskávé 03 Mentás-csokis álom

Geiger Gábor receptje azok számára készült, akik igazi energiabombára vágynak és a hétköznapok különlegességét keresik. A koktélban a kávé és a jótékony hatású gyümölcsök kombinációja keveredik a menta és csoki párosával.

Hozzávalók: 2×20 ml mokka és menta szirup, dupla eszpresszó, csoki, tej, málna szirup, lime, maréknyi jég

Elkészítés: 2×20ml mokka és menta szirupot teszünk egy üvegpohárba, majd hozzáöntjük a dupla adag presszókávét, valamint a tejet és a jeget. A pohár maradék részébe 15ml málnasziruppal kevert tejhabot teszünk, a hab tetejére pedig csokoládéreszelék és a lime kerül.

Jegeskávé extrákkal +1: Summer Morning

Jegeskávé 04 Summer Morning

A friss ébredést Győri Emese koktélja biztosítja, a hűs cold brew és az immunerősítő bazsalikomlevél segít majd, hogy a reggeli energia estig tartson. Frissítő jegeskávé, kevés barackkal.

Hozzávalók: 15 ml barack szirup, cold brew, szűrt víz, fél adag jég, bazsalikomlevél

Elkészítés: 15ml barack-szirupot töltünk egy shakerbe, ehhez hozzáadjuk a jeget, a szűrt vizet és a bazsalikomlevelet, majd összerázzuk. A pohár alsó részébe cold brewt öntünk, erre kerül a jég és a shaker tartalma.

Mi micsoda?

Pour over: filteres kávé. A kávé papír vagy fém filteren átszűrve, 2-4 perces áztatási idővel készül.

French press: „dugattyús” kávéfőző, amelyben szintén remek kávé készíthető, csak az arányokat kell eltalálni. 1,2 – 1,5 dl vízhez egy púpozott evőkanálnyi őrleményt szoktak számolni, 4 perc áztatási idővel.

Cold brew: a durvára darált kávét hideg vízzel kell felönteni, majd egy napra a hűtőbe rakni, végül pedig filteren keresztül leszűrni. Ennyi a titka a házilagos verziónak. 0,75 liter vízhez 85 gramm durvára őrölt kávéval érdemes kalkulálni.

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket (a cikket viszont légy szíves, ne másold). A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, és beszélgetni is tudunk a cikkekről. Képes inspirációért, sneak peekekért, és más exkluzív tartalmakért pedig kövess az Instagramon!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

2 Comments

  1. Pingback: Nem tudok elaludni a melegben, mit tegyek? - Zöldsaláta

  2. Pingback: A legfinomabb instant kávé receptek – túl a Dalgona univerzumon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .