Úgy 17 éves lehettem, amikor először jutottam el Görögországba. Ekkor, középiskolás koromban már javában kávéztam, így azonnal nagyon kíváncsi lettem, mi az a koktélnak kinéző, láthatólag kávés izé, amit minden helybeli és minden turista előtt ott láttam az asztalokon. Elég volt egyszer megkóstolnom a – mint kiderült – frappé névre hallgató finomságot ahhoz, hogy totál függő legyek, és azóta is úgy emlegetem, hogy ez az ital a görögök kábé legnagyobb találmánya az Akropolisz óta (na jó, azért még tudnék mondani néhányat, Olaszország mellett Görögország is az egyik nagy kedvencem). A melegben felfrissít a jeges ital, és a meleg okozta lelassultságot is azonnal megszünteti – napi két-három frappé, és hajnalig pörögsz.

Frappé sok jéggel
Fotó: Pixabay.com

Ráadásul elkészíteni sem igazán bonyolult, nem csoda hát, hogy a recept azonnal jött is velem haza, és otthon is sokszor iszom ilyet nyáron.
Kell hozzá először is pár kanál Nescafé. A görög kávézókban mindenütt ebből készül a frappé, és van is benne igazság, mert más minőségű instant kávéból tényleg nem az igazi. A Nescafét egy kis hideg vízzel kell összerázni – ez történhet shakerben, egy jól záródó befőttes üvegben (lehetőleg ne literesben), de akár a kávéhoz való, kis elektromos habosítóval, sőt, szükség esetén egy sima kiskanállal is felverheted habosra. Ezután nincs más dolgod, mint jéghideg vízzel felönteni, ízlés szerint cukrozni (nálam kötelező jelleggel barna cukor, de ezt a saját hatáskörödben nyugodtan felülbírálhatod), telerakni jéggel, beletűzni egy szívószálat (ha nem akarsz környezetet szennyezni a műanyaggal, papírból is remek darabok kaphatók), és jóízűen elfogyasztani.

Frappé szívószállal
Fotó: Pixabay.com

A tejes frappé-verziónál (én ezt szeretem jobban) a felöntéshez használt jéghideg víz ízlés szerinti részét helyettesítsd sima, vagy növényi tejjel. Cukor, jég, szívószál ugyanaz, mint az előző verziónál. A kókusztej kissé trópusi beütést ad az eredeti receptnek. Én mostanában ezzel is kísérletezem –  leggyakrabban fele tehéntej, fele kókusztej verzióban szoktam készíteni, nekem így adja a legjobb ízhatást. Ha még tovább akarod turbózni (bár ilyet Görögországban már kevésbé kapsz), tehetsz bele különféle ízesítőket is, például kakaóport vagy vaníliakivonatot, a tetejére tejszínhabot, stb.

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket. A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, képes illusztrációkért pedig kövess az Instagramon!

Színes napot!
Judit  

One Comment

  1. Pingback: A legfinomabb instant kávé receptek – túl a Dalgona univerzumon

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..