Tavaszi nagytakarítás egy kicsit másképp: így frissülj fel minden szinten

Tavaszi nagytakarítás egy kicsit másképp: így frissülj fel minden szinten

Lassan a végére járunk a nagyböjti időszaknak. Van, aki ténylegesen böjtöl, azaz az ételek terén tisztítja le a napi rutint, más a lelki „nagytakarítást” gyakorolja, lemond dolgokról, vagy legalábbis újrarendezi azokat. Van, akit a tényleges tavaszi nagytakarítás láza kap el, vagyis pucol, rendezkedik, selejtez. A lényeg, hogy ilyenkor, tavasszal valahogy mindenki szívesen szervezi újra a külső vagy belső környezetét. De akkor sem késő, ha még nem kezdtél bele semmi ilyesmibe, a tavaszi nagytakarítás tulajdonképpen bármikor beiktatható. Nem csak a lakásban zajlik, hanem az életmódodban, a lelkedben, az életedben is. Mutatok hozzá néhány ötletet, minden szinten.

Tavaszi nagytakaríáts az életmód szintjén
Ha minden letisztult, jöhet az új inspiráció

Tavaszi nagytakarítás a tárgyak szintjén

A ruhák, könyvek,  papírok mellett nézd át a fürdőszobai polcokat is. Kifelé mindennel, aminek furcsa szaga, állaga lett, vagy jó pár hónapja ott áll használatlanul. Mivel a legtöbb szépségcuccon csak azt adják meg, hogy felbontás után hány hónapig bírja, érdemes celluxszal egy pici papírcímként ragasztani rá, amelyen az áll, mikor nyitottad fel. De akkor is ki kell dobni őket, ha még nem járt le a jelzett időtartam, ám valami furát érzel rajtuk.

A tavaszi nagytakarítás a fürdőszobában is folytatódik
Ha fura a szaga, ki vele!

Amikor selejtezel, nézd meg azt is, hol, hogyan kerül be a felesleges cucc a lakásba,. Ha a reklámújságok zavarnak, írd ki a postaládára, hogy nem kérsz ilyet. Ha túl sok a nylon zacskó, akkor a tavaszi nagytakarítás égisze alatt szokj rá, hogy mindig viszel magassal egyet, így nem kell mindig újat venni, sőt, a ruhavásárláskor is vissza lehet utasítani. Ha túl sok az újság, gondold át, hogy vajon tényleg elolvasod-e mindet? Ha nem, akkor mondd le az előfizetést. Ugyanezt digitálisan is megteheted, az elektronikus reklámlevelekről is le lehet iratkozni.

Ezt olvastad már? Így lehetsz tudatos vásárló!

Szedj össze mindent, ami javításra szorul, és ne pakold vissza a szekrénybe „majd egyszer” jeligével. Vidd el a cipészhez, a tisztítóba, a szerelőhöz. A nálam ezoterikusabbak szerint a törött, hibás cuccnak nem jó az energiája.. Földhözragadtan pedig úgy fogalmaznék, hogy minden egyes alkalommal, amikor beleütközöl, és nem tudod használni, bosszúság, stressz, energiaveszteség.

Pucold ki a hűtőt. Ha már úgyis leolvasztod, akkor nézd át, mi az, amit már régóta tárolsz, és vajon miért.  Nézd meg, milyen arányban vannak a frigóban, a konyhában és a kamrában egészséges és egészségtelen ételek, és mi az, ami egyszerűen mindig rád rohad. Egy kis átgondolással lehet, hogy könnyebben tudod finomhangolni a bevásárlást, ezzel pedig egyrészt időt, másrészt pénzt spórolsz, harmadrészt pedig csökkented az élelmiszerhulladék mennyiségét – ez sem mellékes!

Tavaszi nagytakarítás a hűtőben
Mi minden van a konyhában?

 

Tavaszi nagytakarítás az életmód szintjén

A hűtő kitakarításával egy időben sorra veheted, hogy az utóbbi időben min éltél, és ez mennyire egészséges, mennyire töltött fel energiával, mennyire tesz neked jót. Ha nem valami fényes az eredmény, akkor máris indulhat a tavaszi nagytakarítás. Kezdd tök egyszerű dolgokkal, úgymint több folyadék, több zöldség, gyümölcs, kevesebb cukor, ilyesmi. Minden olyan uzsonna győzelem, amikor a péksüti helyett az alma nyert, és minden olyan reggel haladás, amikor nem csak egy kávét döntöttél le, hanem rendesen leültél reggelizni (ha nem valami cukros-lisztes izét reggeliztél, hanem joghurtot, teljes kiőrlésű pékárut, zöldséggel, gyümölccsel, akkor plusz egy pont).

Tavaszi nagytakarítás a lélekben
Egy séta is lehet meditáció. A lényeg, hogy egyedül legyél egy kicsit magaddal

Nézd meg az időbeosztásodat. Hol folynak el az órák, percek, amelyeket mondjuk sportra, vagy pihenésre lehetne fordítani? A tavaszi nagytakarítás keretében csökkentheted ezeknek a tevékenységeknek a részarányát, és növelheted a fontos dolgokét. Persze időnként az is kell, hogy csak bámulj ki a fejedből az internet irányában, vagy sorozatot nézz, nem lehet mindig ötcsillagosan hasznosnak lenni. Csak nem mindegy, mennyit töltesz ezekkel.

Ezt olvastad már? Az életmódváltást már a szupermarketben elkezdheted

Nézd át a pénzügyeidet. Igen, ez is az életmód része, különösen, ha azt mondod, hogy nincs pénzed fitnesz-bérletre, vagy egészséges kajára, netán hobbikra. Hol folyik el a pénz? Nem is gondolnád, milyen apróságokon tudnak egész komoly összegek kikerülni a zsebedből – például a napi csokin, vagy menő kávén. Hol lehetne ebből valamennyit megfogni, és valamilyen építő dologra fordítani?

Tavaszi nagytakarítás a lélek szintjén

Vizsgáld felül a kapcsolataidat. Nem kell senkivel látványos dráma keretében szakítani, de nyugodtan tölthetsz kevesebb időt azokkal, akik lehúznak, és a maradék időben lehetsz azokkal, akiket tényleg szeretsz. Persze a gázos főnöktől nehéz megszabadulni, őt el kell viselned, ameddig fel nem mondasz, de nem kell mindenkinek mindenre igent mondani, ha a szíved szerint nemet mondanál. Sőt, más helyett túlórázni sem menő.

Ezt olvastad már? Pihenni nem luxus, erre is mindig szánj időt!

Próbáld ki a meditációt. Ez is egyfajta tavaszi nagytakarítás, hiszen a meditáció másról sem szól, mint hogy igyekszel kiüríteni az agyadat, és megszüntetni a folytonos zsongást, kattogást. Kimehetsz a természetbe is, de akár a parki padra is leülhetsz, vagy akár otthon is kereshetsz egy csendes sarkot és öt percet, hogy a légzésedre figyelj.

Keress új inspirációt. Ha úgy érzed, hogy egy ideje már kedvetlen vagy, nem igazán lelkesít semmi, akkor hagyd el azokat a dolgokat, amelyeket már csak rutinból csinálsz, és leépíthetőek vagy delegálhatóak. Keress új inspirációt, akár a neten, akár könyvekben, akár a moziban, Csinálj valami olyat, amit még nem próbáltál!

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket (a cikket viszont légy szíves, ne másold). A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, és beszélgetni is tudunk a cikkekről. Képes inspirációért, sneak peekekért, és más exkluzív tartalmakért pedig kövess az Instagramon!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

One comment

  1. Pingback: Tornacipő 1x1: így hordd és így ápold a nyári mindenest - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .