Új év – új élet?

Új év – új élet?

Ha mindannyiszor kaptam volna egy százast, ahányszor különböző magazinok januári címlapján leírva láttam az „új év – új élet” kifejezést, most épp a menő malibui villák között válogatnék. És persze igen, újévkor megfogadunk, rendszerezünk, tervezünk, újba kezdünk. De vajon miért áll le ez az egész új év – új élet dolog az esetek többségében már februárban? Mit lehet tenni azért, hogy az új év a tartós változásokat is magával hozza?

Vajon lehet egyáltalán teljesen új életet kezdeni január elsején, vagy bármikor máskor? Nos persze, lehet egyik pillanatról a másikra letenni a cigarettát, kidobálni otthonról a cukros édességeket, vagy kilépni egy rossz kapcsolatból. Sok olyan történetet ismerünk, amikor egy ilyen hirtelen váltás hozta el a tényleges változást. De azért nézzünk egy kicsit a dolog mögé!

Új év - új élet 01
Van az úgy, hogy egy hátizsákkal lépünk ki a régiből. De ez még csak a változás kezdete, nem maga a végeredmény! (Fotó: Pixabay.com)

Új év – új élet: létezik ez egyáltalán?

Az én tapasztalataim azt mutatják, hogy nem igazán. Egy dologban, ahogy fentebb is írtam, lehet hirtelen, nagyot váltani. Van, amikor tényleg nem lehet tyúklépésben haladni, ugrani kell. Egy kapcsolatból például nem lehet lábujjhegyen kilépegetni, ott dönteni kell, pakolni kell, menni kell. Ott tényleg úgy látszik, mintha az új év – új élet mondás lépne életbe. De az így elért változást megtartani (felépíteni az újat, feldolgozni a szakítást), na, az már hosszú távú, aprólékos, lépésről lépésre meló. Sőt, ami a döntés és a lépés előtt van, az sem két perc. Meg kell érlelni az elhatározást, elő kell készíteni (például új lakóhelyet keresni), és ez sem egyik pillanatról a másikra működik. Vagyis maga a gyökeres változás nem rövid távú, „új év – új élet” egy ugrásban, hanem szinte minden esetben kisebb lépések sorozata.

Ezt olvastad már? Célok tervezése személyre szabva – mert ebben sem vagyunk egyformák!

Új év - új élet 02
Nem hiszem, hogy egy perc alatt képesek lennénk önmagunkellentétébe kapcsolni (Fotó: Pixabay.com)

Új év – új én?

Ugyanígy nem működik az „új év – új én” felkiáltás sem. Mert attól, hogy az óra elütötte az éjfélt, a naptárt meg átfordítottad, nem kapcsoltál át önmagad ellentétébe. Te az vagy, aki eddig is voltál. És az, aki vagy, egy hosszú folyamat eredménye: vannak örökölt vonásaid, és vannak olyan dolgaid, legyenek ezek akár hasznosak, akár károsak, amelyet az elmúlt éveid tapasztalatai alakítottak ki. Ezeket nem tudod egyetlen perc alatt „új év – új élet”, esetleg „új év – új én” jelszóval ledobni, mint egy kabátot. Akármennyire is küzdesz ellenük, a régi szokások még hosszú időn át igyekeznek majd visszakúszni az életedbe. Lecserélni nem tudod magad, csak megváltoztatni a szokásaidat. Darabonként, lépésről lépésre.

Új év – új élet: akkor hagyjuk is?

Dehogy! Pont ez a kulcsa az egésznek: hogy tudomásul veszed, hogy most ez az életed, ahol vagy. Ebből indulsz, innen startol az új év. Na de azt senki nem mondta, hogy pontról pontra ugyanúgy kell folytatnod mindent, ahogy eddig! Csak tudd, hogy nem könnyű magad mögött hagyni azt, amitől meg akarsz válni. És minél több területen akarsz egyszerre változtatni „új év – új élet” jelszóval, annál többfelé szóródik az energiád. Mert az új szokások kialakítása bizony energiát igényel. Még az olyan apróságokra is oda kell figyelni, napokig, hetekig, sőt, akár hónapokig-évekig is, mint hogy megiszol napi két és fél liter vizet. Ha viszont tervezel, koncentrálsz, odafigyelsz, és kitartasz, akkor sikeres lehet a változás. És ha sok változás egymás után sikeres lesz, akkor abból tényleg egy másfajta élet áll össze.

Ezt olvastad már? Újévi fogadalmak helyett cselekvési terv

Új év, új tervek
Tervezz, és indulj onnan, ahol most vagy. Sőt, építkezz arra, aki most vagy! (Fotó: Pixabay.com)

Akkor hogyan is kéne hozzáfogni ehhez az „új év – új élet” dologhoz?

Kezdd mondjuk azzal, hogy konkrétan összeírod, min is szeretnél változtatni. A konkrét alatt azt értem, hogy mérhetően: hány kilót akarsz fogyni, milyen nyelvet akarsz megtanulni, milyen állást szeretnél. Nézd meg az időtényezőt is, hogy reális legyen a dolog. Két hónap alatt nulláról a felsőfokig angolból, az nem igazán reális, ahogy a két hét alatt húsz kiló fogyás sem. Szóval legyenek irányok, tervek, hogy merre is akarsz tovább menni az életed különböző területein.

Ezt olvastad már? Erre is figyelj oda a tervezésnél!

Aztán mielőtt egyszerre kezdenél el mindenhez hozzákapkodni, nézd meg, mi az, aminek a megváltoztatása a leginkább motivál. Kezdd ezzel. Tűzz ki egy hónap alatt elérhető célokat már januárra, és kezdj bele az első lépésbe már most. És igen, bele fogsz bukni. Nem is egyszer. De ne hagyd abba. Aztán, ha az már megy, sőt, önbizalmat ad, mert lépésről lépésre eljutottál valahová, akkor kezdj bele a következő motiváló változtatásba. Ne rombolj, építs. Építs arra, amid megvan, ami most van. Ez nem egy kidobandó valami, hanem az erőforrásod is lehet. Hasznosítsd! Hajrá!

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit



2 Comments

  1. Pingback: Az újévi változás nyomában: működnek-e a nagy elhatározások?

  2. Pingback: Újratervezés, avagy ezt tanultam a tervezésről 2020-ban - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .