Újévi fogadalmak helyett: cselekvési terv józan paraszti ésszel

Újévi fogadalmak helyett: cselekvési terv józan paraszti ésszel

Hát akkor Boldog Új Évet mindenkinek! Újévi fogadalmak megvoltak?

Írtam már többször, több helyen, hogy a magam részéről nem vagyok oda a nagy, ingujjfelgyűrős, egyszerre-mindent-megváltoztatós elhatározásokért. Már csak azért sem, mert ezek azok, amelyek általában nem tartanak tovább, két hétnél, de legalábbis nagyon könnyű belebukni a kivitelezésükbe. Újévi fogadalmak helyett inkább a reális tervezés, vagyis a célkitűzés híve vagyok, megvalósítási tervvel kombinálva. És persze azé, hogy ehhez is érdemes némi józan paraszti ésszel hozzáállni.

Klassz lenne, ha minden célhoz ilyen nyílegyenes út vezetne, csak hát ez viszonylag ritka (fotó: pixabay.com)

Szóval célt kitűzni, és tervezni muszáj ahhoz, hogy valamerre haladjunk. Ámde ennek is megvan a maga hatékonyságnövelő trükkje. Mégpedig az, hogy eléggé rugalmasan tervezzünk ahhoz, hogy követni tudjuk, ha valami változás van, egyes dolgok gyorsabban indulnak be, mások pedig lassabban.

Egy évre tervezni nem egyszerű, mert elég nagy időintervallumról van szó. Persze érdemes hosszú távú, akár több éves célokat is kitűzni, de azt nehéz előre megmondani, hogy az épp csak beinduló év melyik napján pontosan hol fogsz tartani. Olvastam valahol olyat, hogy melyik lesz az idei éved szava, vagy idézete. Hát honnan a jó édes lópikulából tudjam én azt? Tekintve, hogy az előző évben is más volt az a bizonyos szó vagy idézet januárban, áprilisban, júliusban és novemberben. Mégpedig aszerint más, ahogyan haladtak előre, vagy épp lassultak lefelé az ügyek, amelyekben előre akartam lépni, akár kívül, akár belül. Vagyis nincs olyan, hogy az évem szava, legfeljebb szavai, idézetei, meg jó esetben van mondjuk egy abszolút elnagyolt összbenyomás.

Újévi fogadalmak helyett reális tervek
Egy évre előre nagy vonalakban, egy hónapra előre részletesen (fotó: pixabay.com)

Újévi fogadalmak helyett tervezz rövidebb távokra!

Nálam az a rendszer, hogy háromféle időtartamra tervezek, egyre részletesebben. Mondjuk megvan, hogy év végére hol szeretnék tartani, ez egy hosszú távú cél (sőt, olyan dolgok is vannak, amelyekben akár több éves célokat is érdemes kitűzni). Ezt felosztom nagyjából havi lépésekre, ezek tekinthetők középtávú célkitűzéseknek – nagyon jó, hogy vannak, mert segítenek azonosítani, hol is tartok, hol lehet és kell gyorsítani vagy lassítani, esetleg teljesen másfelé menni.

Ennél részletesebben viszont már csak az elejét tervezem meg: heti, napi lépésekre csak a január van lebontva, csak ennyire határozom meg, hogy mi az, ami motivál, mi az, ami jelszó lehet, merre akarok lépni, mi az, amit minél gyorsabban meg kell csinálni, és mi az, ami majd erre épül. A hónap végén pedig felülvizsgálom, meddig jutottam, és ehhez igazítom a következő terveket.

Így nem kell február közepén azért ostoroznom magam, mert “jajj, kitűztem ennyit vagy annyit, és még a felénél sem tartok”. Ez az ugyanis, ami elég gyorsan elvezet a “csessze meg, nekem még ez sem megy, hagyom is az egészet a fenébe” hozzáálláshoz, ami viszont nem igazán önbizalomépítő. Ha a felénél sem tartok, annak oka van, ezt kell megnézni. Elszúrtam az időt mással? Fáradt vagyok? Ha igen, miért, és mit lehet tenni ellene? Túlterveztem? Vagy egyszerűen más lehetőségek jöttek közbe, amiket most kellett megragadni? És ha megvan az ok, akkor eszerint lehet tovább gondolkodni.

Az útnak mindig csak az elejét látjuk
Csak rugalmasan, alkalmazkodva a kanyarokhoz (fotó: pixabay.com)

 Szóval a kulcsszó a tervszerűség mellett a rugalmasság – nem baj, ha nem grafikonok, vagy táblázatok szerint haladsz, csak ne állj egy helyben, tanácstalanul. Hajrá!

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is. A Zöldsaláta Facebook-közössége is vár, sőt a Bloglovinon is megtalálod a Zöldsalit.  

5 Comments

  1. Pingback: Célok tervezése személyre szabva: csináld úgy, ahogy neked jó! - Zöldsaláta

  2. Pingback: Új év - új élet? Miért dőlnek be a fogadamak? - Zöldsaláta

  3. Pingback: Újévi fogadalom helyett egyszerűsítés és élvezet! - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .