Az önbizalom fejlesztése 5 egyszerű lépéssel

Az önbizalom fejlesztése 5 egyszerű lépéssel

Az önbizalom fejlesztése megint csak az a téma, amiről könyvtárakat lehet összeírni, és talán meg is töltene legalább egy könyvtárat az erről szóló irodalom. Coachként és magánemberként is azt tapasztalom, hogy nem lehet nem beszélni róla, ugyanis kisgyerek korunktól kezdve rengeteg olyan hatás ér mindenkit, ami szépen erodálja az önbizalmunkat. Elég egy megszégyenítő tanár, egy gúnyos osztálytárs ahhoz, hogy bizonyos dolgoktól még 25 év múlva is összeránduljon a gyomrunk. Ugyanakkor a társadalmi elvárás az, hogy rendíthetetlen önbizalmunk legyen, vagy legalábbis ezt mutassuk a külvilág felé. Pedig ez megint hazugság. Akinek soha semmi nem rengeti meg az önbizalmát, az vagy pszichopata, vagy épp azért mutatja kifelé ezt a képet, mert belül nagyon is bizonytalan.

Az önbizalom fejlesztése sosincs kész
Az önbizalom sosincs kész, mindig lehet tovább finomítani rajta

Fejleszteni, csiszolni viszont mindig lehet és érdemes az önbizalmat. Ez nem egy véges, „egyszer sikerrel járok, és onnantól menő vagyok” folyamat, sokkal inkább hosszú távú projekt. Az önbizalom fejlesztése felé vezető lépéseknek viszont sem kell sem nagyon bonyolultaknak, sem pedig a motivációs bullshit kategóriájáig közhelyeseknek lenniük. Megmutatom, nekem mi szokott beválni.

Ezt olvastad már? Sem bántás, sem tutujgatás – milyen a viszonyod önmagaddal?

Az önbizalom fejlesztése alapfokon: tökéletesség helyett önmagad felvállalása

Az önbizalom fejlesztése szempontjából nem az a fontos, hogy feltétel nélkül tökéletesnek gondoljuk magunkat. Elég nehéz huzamosabb ideig úgy létezni, hogy a tökéletes maszkon még véletlenül se keletkezzen egyetlen, kóbor repedés sem. Aki a saját tökéletességének látszatát óvja körömszakadtáig, az általában aligha képes szembesülni vele, hogy vannak hibái. Márpedig azok mindenkinek vannak. Sőt, mindenki rengeteget hibázik. Sőt, horribile dictu hibázni szabad, sőt kell is, mert abból lesz a kísérlet és a fejlődés. Vagyis sokkal többre mész vele, és sokkal szilárdabban állsz majd a lábadon lelkileg is, ha az önfényezés helyett inkább saját magad megismerésére törekszel. Ha őszinte vagy magaddal, tudod, hol vannak a hibáid, a sérülékenységeid, a negatív tulajdonságaid. Viszont azt is tudnod kell, hogy jogod van pont olyannak lenni, amilyen vagy. Ha a másiknak ez nem jön be, akkor majd odébbáll, és kész. Ettől persze még nem tilos változtatni, fejlődni, de „kezdőként” is épp olyan oké vagy, mint „haladóként”.

Az önbizalom fejlesztése nem a tökéletességet jelenti
Az önbizalom nem egyenlő a tökéletességgel

Világmegváltó célok helyett átlátható lépések

Nem tilos nagy célokat kitűzni, nehogy már csak Vecsésig érjenek a legmerészebb álmaid! Naná, hogy kell az ambíció, az álom, a vízió, aminek ha csak a fele-negyede jön be, már akkor is boldog leszel! De ugyanekkora szükséged van arra is, hogy ezt lebontsd ki lépésekre. Legyen cél holnapra, a hét végére, vagy a jövő hónapra is, belátható, teljesíthető, de előre vivő cél.

Ezt olvastad már? Így tervezhetsz egyénre szabott célokat

Mert a nagy cél, ha a vele járó munkát is látod már az elején, agyonnyom és visszariaszt. Jön az „én erre nem vagyok képes”, az „én ezt nem tudom egyedül megcsinálni”. És akkor tényleg csak álom lesz az egészből. A kis feladatot viszont végre lehet hajtani. És természetesen jár érte az elismerés, a büszkeség, hiszen egy lépéssel már előrébb vagy. Az elismerések, apró sikerek sorából pedig összeáll a lépcső, meg az önbizalom.

Legyen célod minden napra, minden hétre
Kellenek a nagy célok, de kellenek az átlátható lépések is

Bűntudat helyett megoldás

Sem az adott ügy, sem az önbizalom fejlesztése szempontjából nem visz előre, ha gond esetén a válságkezelés kimerül annyiban, hogy megkeresed, kit lehet hibáztatni – főleg, ha ilyenkor magadhoz vagy a legszigorúbb. Persze a tanulságot levonni, és a következményeket vállalni nem szégyen, de a következő lépés a megoldás keresése legyen. Tök mindegy, mekkora lelkiismeret-furdalást élsz át egy eltört tányér miatt, a lényeg mégis az, hogy miből eszünk ma este. Ha sikerült megoldani a helyzetet, az ad egy lökést az önbizalmadnak, míg ha csak a saját felelősségeden lelkifurdalsz, ezen a téren is ott toporogsz tovább, ahol eddig voltál.

Ezt olvastad már? 5 dolog, amiért soha ne magyarázkodj!

Szokások helyett kíváncsiság

Az „így szoktuk” csak egy ideig vezet eredményre. És amikor már nem, a görcsösen ragaszkodók ott állnak tanácstalanul. Úgy érzik, hogy felgyorsult a világ, állva hagyta őket, és különben is, hová jutunk így, hogy mindig mindenki újítgatni akar. Az önbizalom fejlesztése szempontjából viszont hatalmas lépést jelenthet, ha mersz kíváncsian állni a változás elébe, ha pedig valami nem működik, megpróbálod másképpen. Szabad hibázni, szabad kísérletezni, szabad egészen vad megoldásokat alkalmazni. Nem kell mindig tökéletesnek látszani, lásd az első pontot. Ráadásul, ha egy újszerű megoldásod sikerre visz, bátran érezheted azt, hogy képes vagy az eszement helyzetekből is kimászni. Ezt pedig megint csak komoly önbizalommal ruház fel.

Az önbizalom fejlesztése a saját megoldásaid megkeresését is jelenti
Azt a megoldást válaszd, amelyik illik hozzád, ne azt, amelyiket elvárják tőled

És az önbizalom fejlesztése egy mondatban összefoglalva: kötelesség helyett jog a választáshoz

Tudom, hogy a világ a kötelességeket kéri számon. Tudom, hogy akkor vagy beszorítható a kockába, ha hajlandó vagy szót fogadni, és külső szabályoknak engedelmeskedni. Azt reggelizni, annyi felülést csinálni, vagy azt dolgozni, ami és amennyi az elvárás. Nem véletlenül nem szereti sem a politikus, sem a guru, de még a vezető hajlamú kolléganő sem az egyénieskedést, meg a szabálytalankodást. Pedig egyszerűen csak azt kellene megnézni, mi visz előre, mi tesz jót neked, és eszerint választani. Akár többféle irányzatból, okosságból összerakni a saját kis „salátádat”. Sőt. Olyat is lehet választani, hogy ma pihensz, ma a kényelmeset választod. Nem azt, ami a legjobb, hanem ami per pillanat a legkellemesebb. Máskor meg azt, hogy belehúzol a feladatba. A belátásodra van bízva, és jogod van hozzá. Nem kell mindig tökéletesnek lenni, lásd még egyszer az első pontot.

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket (a cikket viszont légy szíves, ne másold). A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, és beszélgetni is tudunk a cikkekről. Képes inspirációért, sneak peekekért, és más exkluzív tartalmakért pedig kövess az Instagramon!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Unsplash.com

5 Comments

  1. Pingback: Indul a rendszeres otthoni edzés, indul az erőnlét-turbó - Zöldsaláta

  2. Pingback: Őszinteség önmagamhoz: hogyan is kellene ezt csinálni? - Zöldsaláta

  3. Pingback: Segítenek-e az önsegítő könyvek? Valaki ezt is kipróbálta! - Zöldsaláta

  4. Pingback: Honnan indul a teljes megújulás? Kívülről vagy belülről? - Zöldsaláta

  5. Pingback: Újévi fogadalmak helyett: cselekvési terv józan paraszti ésszel - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .