Őszinteség önmagamhoz: hogyan is kellene ezt csinálni?

Őszinteség önmagamhoz: hogyan is kellene ezt csinálni?

Ha visszakerestek a blogban, elég sokat írok arról, milyen fontos számomra az őszinteség önmagamhoz. Voltaképpen minden ebből indul: ha nem tudom őszintén felmérni az aktuális helyzetet, akkor hogyan tudnám megtalálni, mi legyen a következő lépés? Ha felveszek egy cuki kis maszkot, akkor vagy ránő az arcomra, vagy nem sokkal később már feszengeni fogok alatta, miközben magam sem tudom mi bajom van. Ha nem merem beismerni, hogy valami nem működik, mert akkor el kellene ismernem, hogy nem minden makulátlan és napsugaras, hogyan tudnék javítani rajta? Íme, néhány szempont, ami segíthet, ha az őszinteség jegyében szeretnél felmérni egy helyzetet.

Őszinteség 01
Magunkkal szembenézni nem feltétlenül könnyű. De mindig megéri

Az igazi őszinteség: ismerd el a jót, de a rosszat is

Emberből vagyunk, így hajlamosak vagyunk egy helyzetben csak a jót, vagy csak a rosszat látni. Valami vagy szuperül sikerült, vagy totál kudarc. Vagy csodás napom volt, vagy az ág is húzott. Vagy sikeresnek érzem magam, vagy lúzernek.

De ha egészen tárgyilagosan végignézel az életeden, mi az, ami jó benne? És mi az, ami nem úgy működik, ahogy kellene? Vigyázz, mindkét kategóriában lehetnek olyan dolgok is, amit a másikba szeretnél sorolni, mondjuk azért, mert nagyon azon vagy, hogy működjön – és valahogy mégse akar. A racionalitás, a számszerűsítés, a szikár, akár matematikai gondolkodás nagyon sokat tud segíteni ilyenkor.

Ezt olvastad már? Így fejlődhet az önbizalmad önmagad felvállalásával

Figyelj az érzéseidre

Nincs jó vagy rossz megoldás, ez nem dolgozat. Azt viszont fontos észrevenni, hogy mi milyen érzéseket ébreszt fel benned. Szeretnéd, ha valami nagyon jól menne, és egyszerűen falra mászol attól, hogy mégsem? Valami miatt dühöngened kellene, de egyszerűen nem megy? Bölcsész vagyok, így azt vallom, nagyon fontos, hogy megfogalmazd az érzéseket: csalódott vagy vagy boldog, esetleg keserű, vagy mégis inkább vidám? Nagyon nem mindegy, és már a megfogalmazás is felnyithat olyan ajtókat, amit eddig zárva tartottál a konszolidált látszat jegyében. Ez pedig már egy komoly lépés az önmagadhoz való őszinteség felé.

Ősuinteség vagy álarc?
Ki marad, ha leveszed az álarcot?

Ezt olvastad már? 5 dolog, amiért soha ne magyarázkodj

Nem baj, ha ismered a határaidat

Nyugodtan bevallhatod magadnak azt is, ha valahol határhoz érkeztél: tudásban, teherbírásban, lélekben. Nem kell mindent tudnod, mindent bírnod, mindent magadra venned. Ha valahol húzni kell egy vonalat, ne szégyelld meghúzni. És pláne ne méregesd a saját határaidat másokéhoz. Az őszinteség nem azt jelenti, hogy bárkivel is versenyezz teherbírásban. Ez a te határod, és kész. Tök mindegy, hogy más többet vagy kevesebbet bír. Te ennyit.

Ezt olvastad már? Miért élünk álarc mögött?

Az őszinteség időt és gyakorlatot igényel

Az a helyzet, hogy nem erre tanítottak minket. Ahhoz, hogy az őszinteség jegyében felismerd, hol mennek rosszul a dolgaid, hol hibáztál, hol vagy oké és hol vannak a sikereid, időre, gyakorlatra van szükséged. Épp ezért nem baj, ha akár minden este ennek jegyében gondolod át a napodat. Tedd fel magadnak a kérdést, mi minden történt ma? Mi volt jó, örömöt hozó meglepetés, és mi lehetett volna jobb? Miért vagy hálás, és mi az, ami inkább elkeserített?

Füzet és ceruza
Az írás sokat segít. De már az is jó, ha szóban képes vagy pontosan megfogalmazni, mi a helyzet

Ezt olvastad már? Milyen a viszonyod önmagaddal?

Keress segítséget!

Az önmagadhoz való őszinteség alapból magányos gyakorlat. Ám az is nagyon fontos, hogy legyen valaki, akivel szükség esetén szintén teljesen őszintén beszélhetsz a dolgaidról: egy jó barát, barátnő, családtag, vagy akár egy szakember. Egy külső nézőpont nagyon sokat tehet hozzá mindahhoz, amit te magadnak átgondoltál.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Pixabay.com

5 Comments

  1. Pingback: FÓkuszban a nő, avagy miről szól a Zöldsaláta blog?

  2. Pingback: Inspiráló nők: 3x2 erős csaj a kedvenceim közül - Zöldsaláta

  3. Pingback: A selfcare nem a heti egyszeri arcpakolás - Zöldsaláta

  4. Pingback: Az életmódváltás az immunrendszert is segíti! - Zöldsaláta

  5. Pingback: Divat, megfelelés vagy saját stílus? Ezen is múlhat! - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .